B Vitamini Çeşitleri Nelerdir? B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Organların ve vücut sistemlerinin sağlıklı ve zorlanmadan görevlerini yapabilmeleri için vitaminlere, minerallere ihtiyaç duyuyoruz. Bu vitaminleri, mineralleri bazen tükettiğimiz besinler bazen de takviyeler sayesinde alıyoruz. İşte, en çok duyduğumuz o vitaminlerden biri de B Vitamini.

B Vitamini aslında tek bir vitamin değil; 8 farklı vitaminden oluşan bir vitamin grubu. Bu vitaminler vücuda farklı konularda yardımcı oluyorlar ve eksiklikleri vücutta farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Gelin, B Vitamininin faydaları nelerdir, B Vitamini nelerde var, hangi B Vitamini eksikliğinde ne olur, inceleyelim.

B1 Vitamini (Tiamin)

Karbonhidratların enerji olarak kullanılmasını sağlayan vitamindir. Bunun yanı sıra kas, sinir ve kalp fonksiyonlarının sağlığı için gereklidir.

B1 Vitamini eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, hafıza problemleri, fiziksel koordinasyon bozukluğu ve yorgunluk görülebilir.

B1 Vitamini’nin en çok bulunduğu besinler ise kırmızı et, balık, karaciğer, yumurta, süt, tam tahıllı ürünler, fındık ve ceviz olarak sıralanabilir. 

B2 Vitamini (Riboflavin)

Bağışıklık sistemi için büyük önem taşıyan serbest radikallere gerekli olan glutatyonun üretilmesinde görevli olan vitamindir. Protein, karbonhidrat ve yağlar sayesinde enerji üretilmesine yardımcı olur.

B2 Vitamini eksikliği dil, dudak ve yanaklarda yaralar oluşmasına, ciltte akne oluşumuna, halsizliğe, öğrenmede güçlük çekmeye neden olabilir. Ayrıca çocuklarda ciddi derecede B2 Vitamini eksikliği büyümeyi bile yavaşlatabilir.

Peki, B2 Vitamini hangi besinlerde var? Bu vitaminin en çok bulunduğu besinler; soya fasulyesi, süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı et, tavuk, böbrek ve karaciğer, kuşkonmaz, kuru baklagiller ve tahıllı gıdalardır.

B3 Vitamini (Niasin)

Sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, besin yıkımı sayesinde oluşan enerjinin ortaya çıkması için enzimlere ve hormonlara yardımcı olan vitamindir. Ayrıca iyi kolesterol düzeyinin dengede olmasını da sağlar.

B3 Vitamini eksikliği pellegra hastalığına, yorgunluğa, sindirim, dolaşım ve sinir sisteminde sorunlar yaşanmasına, halsizliğe, baş ağrısına ve baş dönmesine, depresyonun tetiklenmesine neden olabilir.

Kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, mantar, tahıllı gıdalar, muz, mantar B3 Vitamini’nin en çok bulunduğu besinler arasında yer alır.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

B5 Vitamini, enerji üretiminin yanı sıra antikor ve alyuvar üretimini destekler. Cilt sağlığı için önemli bir yeri vardır.

B5 Vitamini eksikliğinde ciltte akne oluşumu, el ve ayaklarda uyuşmalar, böbrek üstü bezlerinin çalışmasında sorunlar, baş ağrısı, iştahsızlık, sindirim sisteminde sorunlar görülebilir.

B5 Vitamini’nin bulunduğu besinler arasında yumurta, tavuk ve dana eti, böbrek ve karaciğer, avokado, mantar yer alır.

B6 Vitamini (Piridoksin)

B6 Vitamini, sinir ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasında ve aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin üretiminde görev alan bir B Vitamini türüdür. Ayrıca “B6 Vitamini ne işe yarar?” sorusunun yanıtı, diğer B Vitamini çeşitleri gibi enerji üretiminde de rol almasıdır.

B6 Vitamini eksikliği genellikle B9 ve B12 Vitamini eksikliğinde görülebilir. B6 Vitamini eksikliği belirtileri arasında anemi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, halsizlik, el ve ayaklarda uyuşukluk, unutkanlık, deri dökülmeleri gibi sağlık sorunları yer alır.

B6 Vitamini içeren başlıca gıdaları ise nohut başta olmak üzere kuru baklagiller, kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri, dana ciğeri, ton balığı, yeşil yapraklı sebzeler, muz, avokado olarak sıralayabiliriz.

B7 Vitamini (Biyotin)

Enerji oluşumunun yanı sıra metabolik faaliyetlerde de görev alan B7 Vitamini, cilt, saç ve tırnakların sağlıklı gelişimi için de oldukça önemlidir.

Biyotin eksikliği; akne, egzama, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi durumlara yol açabilir.

Biyotin içeren besinlerden bazıları arasında yumurta, karaciğer, böbrek, kuru baklagiller, tahıllı gıdalar, kuruyemişler, avokado, muz ve mantar bulunur.

B9 Vitamini (Folik Asit, Folat)

B9 Vitamini, folik asit ve folat olarak bilinebilir. Folat B9 Vitamini’nin suda çözünen doğal haliyken, folik asit folatın sentetik halidir. Damar sertliğini önlemek, kan hücrelerinin yapımında görev almak B9 Vitamini’nin başlıca faydalarındandır. Ayrıca anne karnındaki bebeğin gelişimi açısından da B9 Vitamini son derece önemlidir.

İştahsızlık ve kilo kaybı, odaklanmakta zorluk yaşamak, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, nefes darlığı, ağız içi yaraları, depresyon folat eksikliğinin belirtileri olabilir.

Kuru baklagiller, turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, muz, pancar, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, avokado ve yumurta B9 Vitamini’nin bulunduğu besinlerdendir.

Bu arada “Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar? Folik Asitt Eksikliği Belirtileri Nelerdir?” yazımızdan B9 Vitamini ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

B12 Vitamini (Kobalamin)

B Vitamini türlerinden en çok ismi duyulan hiç kuşkusuz ki B12 Vitamini. Kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkı sağlayan, bağışıklık ve sinir sistemi için önemlidir. Ayrıca B12 Vitamini, çocukların büyüme ve gelişimi açısından da önemli rol üstlenir.

Anemi, halsizlik, dikkat dağınıklığı, iştahsızlık, el ve ayaklarda uyuşma, baş dönmesi B12 eksikliği belirtileri arasında yer alır.

Peki, B12 hangi besinlerde bulunur? Süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yumurta, karaciğer, böbrek, kabuklu deniz ürünleri B12 açısından zengin besinler arasında yer alır.

Vitamin Takviyelerini Doktor Önerisi ile Alın

Vücutta depolanmayan vitamin türlerinden olan B Vitamini, besinler dışında takviye ile de alınabilir. Fakat bu noktada oldukça hassas davranmak gerektiğini belirtmek isteriz. Çünkü vitaminlerin vücudunuzda eksikliği kadar, fazla olması da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

İşte, tam da bu nedenle doktorunuzun tavsiyesi ile takviye kullanmalısınız. Doktorunuz, yapacağı testler sonrasında ihtiyacınız olan vitaminleri size önerir. Özel hastanelerde gerekli muayene ve tanı işlemlerini poliçe teminatları ve limitleri doğrultusunda gerçekleştirebilmek için ise MAPFRE Sigorta 3S Sağlık Sistemi ve Fark Yok Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile yanınızda!

Sağlık sigortası ürünlerimizi incelemek için internet sitemizi ziyaret edebilir ya da satış kanallarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!

İpucuSağlık