Daha Fazla Kitap Okumak İçin 5 Öneri

Kelime haznenizi genişletmek, bilmediklerinizi öğrenmek, farklı dünyalara dâhil olmak, yeni bakış açıları kazanmak… Kitap okumanın faydalarından yararlanmak yani kendinizi geliştirmek için daha çok kitap okumak istiyor ve “Nasıl daha çok kitap okurum?” sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz! Şimdi, daha çok kitap okumak için ne yapmalı, önerilerimizi sıralamaya başlıyoruz.

1. Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak Şart

Düzenli bir okuyucu değilseniz ne kadar isterseniz isteyin düşündüğünüz kadar çok kitap okumak zor olabilir. Yani öncelikle kitap okuma alışkanlığı kazanmanız gerekiyor. Kitap okuma alışkanlığı edinebilmek için ise kitap okurken dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmak, belirli zaman dilimlerini (örneğin uyumadan önce 30 dakika) okumaya ayırmak gibi uygulamalar size yardımcı olabilir. Dilerseniz “Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” sorusuna cevap verdiğimiz yazımıza göz atabilirsiniz. 

2. Kendinize Bir Hedef Belirleyin

Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra kitap okurken sıkılmak gibi sorunlarınızın da zamanla yok olduğunu, hatta kitap okumadığınızda hayatınızda bir eksiklik olduğunu fark edeceksiniz. Eğer bu evredeyseniz daha çok kitap okumaya hazırsınız demektir. Şimdi ise yapmanız gereken bir okuma hedefi belirlemek. Hedefiniz aylık ya da yıllık olabilir.

Örneğin “Ayda 4 kitap okuyacağım.” ya da “Yılda 35 kitap bitireceğim.” diyebilirsiniz. Burada önemli olan ise motivasyonunuzun düşmemesi için gerçekleştirebileceğiniz bir hedef belirlemek. Dilerseniz hedefinizi kitap sayısı olarak belirlemek yerine sayfa sayısı olarak da belirleyebilirsiniz. Yani “Yılda 8.000 sayfa okuyacağım.” şeklinde bir hedef koymak da mümkün!

Bu arada minik bir öneri: 1000 Kitap, GoodReads gibi mobil uygulamalar sayesinde okuduğunuz kitapları işaretleyebilir ve kaç kitap okuduğunuzu kolaylıkla takip edebilirsiniz. Bu yöntem oldukça eğlenceli; denemenizi öneririz.

3. Sevdiğiniz Türde Kitapları Tercih Edin

Gerilim romanları okumayı seviyorsunuz, ama aslında hiç ilginizi çekmeyecek bir astronomi kitabı okuyorsunuz. Bu durumda -farkında olmasanız da- kitap okumaktan kaçınabilir ve kitap okumak için uygun olan zamanınızda farklı işlerle ilgilenmeniz gerektiğine kendinizi inandırabilirsiniz. Dolayısıyla daha çok kitap okuma hedefinizi gerçekleştirmeniz zorlaşabilir. Bu nedenle sevdiğiniz türde kitaplar okumak daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Aklınızda soru işareti oluşturan noktalardan birinin de “Başladığım her kitabı bitirmeli miyim?” olduğunu biliyoruz. Kitap okumanın amacı sunduğu faydalardan yararlanmaktır, fakat istemeyerek bir kitap okuduğunuzda kendinizi o konuya ait hissetmekte zorlanabilirsiniz. Bu durum ise kitap okumaktan alacağınız faydanın düşmesine, motivasyonunuzun olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Yani sevmediğiniz, size hitap etmeyen kitapları okumayı bırakın!

Yarıda bırakabilir, ilgileneceğinizi düşüneceğiniz bir arkadaşınıza hediye edebilir ya da kütüphanelere bağışlayabilirsiniz. Yarım bıraktığınız kitabın hemen ardından başka bir kitaba geçip hedefinizi gerçekleştirmeye çalışmayı ihmal etmemelisiniz!

4. Yanınızda Hep Bir Kitap Olsun

İşe ya da okula giderken, bir kafede arkadaşınızı beklerken ya da sahilde otururken… Hiç ummadığınız bir anda kitap okumak için elverişli bir zaman yakalayabilirsiniz. İşte, tam da bu nedenle yanınızda her zaman bir kitap taşımak oldukça önemli. Üstelik bu kitabın basılı bir şekilde yanınızda olmasına da gerek yok. E-kitaplar her yerde, kolaylıkla kitap okumanıza imkân veren formatlar! E-kitapları akıllı telefonlarınızdan okuyabileceğiniz gibi Kindle gibi e-kitap okuyuculardan da okuyabilirsiniz.

5. Sesli Kitap Dinleyin

Yürüyerek bir yere gitmek, spor yapmak, ev işleriyle uğraşmak, duş almak… Bu tarz şeyler aslında zamanımızın belirli bir kısmını alıyor. Peki, aynı anda iki şey yaparak yani yaptığınız şeye ek olarak kitaplarla buluşarak zamanı daha verimli bir şekilde geçirmeye ne dersiniz? Nasıl mı? Elbette sesli kitaplar sayesinde!

Sesli kitap uygulamaları ya da video platformları sayesinde daha fazla kitap bitirmek mümkün hale gelebiliyor! Üstelik “konuşan kitap” ya da “müzikli kitap” adlarıyla da anılan sesli kitaplarda farklı yaş gruplarına uygun, farklı türlerde, hatta dillerde kitapları dinleyebilirsiniz. Örneğin İngilizce kitaplar sayesinde hem dilinizi geliştirebilir hem de yeni dünyalara doğru yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca sesli çocuk kitapları sayesinde çocuğunuza masal da dinletebilirsiniz! Emin olun ki sesli kitap dinlemek daha fazla kitapla buluşmanızı sağlayacak!

İpucuKültür Sanat