“Nasıl Editör Olurum?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 7 Adım

Yeteneklerimiz, hayallerimiz, hayatta kendimizi gerçekleştirme isteğimiz… Bunların hepsi bir araya geliyor ve hayatımıza yön veren pek çok olgu gibi yapmak istediğimiz mesleğin ne olduğunu da belirliyor. Okunan ya da izlenen içeriklerdeki o gizli kahraman olmak isteyenlerin hayallerinden biri ise editörlük! Eğer sizin de hayal ettiğiniz meslek buysa yani “Editör olmak istiyorum.” diyorsanız sizin için önemli tavsiyeleri sıralamaya başlayalım.

1. Hangi Alanda Editör Olmak İstiyorsunuz, Karar Verin

Editörlük, farklı branşları olan mesleklerden biri. Bunu doktorluk gibi düşünebilirsiniz; genel cerrah, çocuk doktoru, göz doktoru… Yapılan iş temelde aynı, yani insanları sağlıklarına kavuşturmak olsa da vücudun farklı alanlarında uzmanlaşmak gerekiyor. Evet, editörlük de tam olarak böyle.

Eğer editör olmak istiyorsanız yapmak istediğiniz iş hakkında az da olsa bilgi sahibisiniz demektir. Peki, siz hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsunuz? Kararınızı vermek ve doğru bir yol haritası çizmenize yardımcı olmak için editörlüğü kategorilere ayırmak faydalı olacaktır:

  • Kitap Editörlüğü: Yazarın ya da yazar adayının yazdığı eseri okuyarak kitabın bütünlüğünü oluşturan kişidir. Belirlediği eksiklikler, fazlalıklar ve belki de hatalar doğrultusunda yazarı yönlendirir; kitabın olabileceği en iyi şekilde basıma hazırlanmasını sağlar.
  • İçerik Editörü: Belli konular doğrultusunda makaleler oluşturup bilgilendirme, eğlendirme gibi farklı amaçlara hizmet ederek çalışır. İçerik yazarı olarak da bilinir. Kendi arasında moda, teknoloji, dekorasyon, otomotiv gibi pek çok uzmanlık alanı bulunabilir.
  • Haber Editörü: Haber sitelerinde bulunan haberlerin yazılması ve paylaşılması görevini üstlenir.
  • Video Editörü: Çekilen görüntülerden bir kompozisyon oluşturmak, yani görüntülerden bütünlüğe sahip videolar yaratmakla görevlidir. Adobe Premiere, Final Cut, Vegas gibi kurgu programlarını bilmesi gerekir.

Hangi alanda editörlük yapacağınıza karar verdikten sonra sırada hayalinize adım adım yaklaşmak için yapmanız gerekenler var!

2. Bol Bol Okuyun, İzleyin

Meslek olarak edinmek istediğiniz alanda kendinizi geliştirmek için kitap okumak (eğer bir ilgi alanınız varsa bu konu hakkındaki kitapları okuyabilirsiniz) ya da video içerikleri izlemek mutlaka yapmanız gereken şey. Peki, okumak ve izlemek neden bu kadar önemli?

Öncelikle güncel içeriklerin, mesleki gelişmeleri takip etmeniz konusunda da size yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Bir kitap editörü olmak istediğinizi düşünelim… Kitaplardan uzak bir kitap editörünün işini başarılı bir şekilde yapması imkânsız. Haber editörü olmak istiyorsanız da gündemden uzak bir haber editörünün aktardıklarının başarılı olabileceğini söylemek zor. 

Eğer video editör olmak istiyorsanız da izleyicinin dikkatini çekecek, konuyu bir kompozisyon şeklinde aktaracak bir video oluşturmak için yolun başında başarılı örneklerden dersler almanız şart! Üstelik okuduklarınız ve izledikleriniz, yapacağınız mesleğin gereklilikleri ile uzak durmanız gerekenleri keşfedebilmeniz için de oldukça önemli.

3. İmlâ ve Yazım Kurallarını Bildiğinizden Emin Olun

Belki yazılanları okuyacak ve redaksiyon yapacaksınız, belki de siz yazı yazacaksınız. Aktardıklarınız kadar onları Türkçenin kurallarına uygun bir şekilde yazmak da olmazsa olmaz. Dolayısıyla bu konuda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız TDK’nın imlâ kılavuzundan ya da yazım kurallarının belirtildiği sayfalarından yardım almanızı öneriyoruz. Yazımından emin olmadığınız kelimeler için kaç yıllık editör olursanız olun her daim bir Türkçe sözlükten yararlanmalısınız.

4. Uzman Olmak İstediğiniz Alanda Eğitim Alın

Editörlük mesleğini yapmak istiyorsanız doğal olarak bu alanda eğitim de almalısınız. “Editör olmak için hangi bölüm okunmalı?” sorusunun net bir yanıtı olmasa da iş ilanlarından yola çıkarak hangi bölümde eğitim alınmasının avantaj sağlayabileceği konusunda fikir yürütülebilir.

İş ilanlarını incelediğimizde edebiyat ve iletişim fakültelerinden mezun kişilerin sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Fakat eğer lisans eğitiminiz farklı bir fakülteden ise bu bir sorun değil. Alacağınız eğitimler sayesinde iyi bir editör olmanız mümkün! Yayınevlerinin, yazar evlerinin ya da üniversitelerin düzenlediği editörlük kurslarına katılabilirsiniz. Eğer video editörü olmak istiyorsanız kurgu programlarını öğrenebileceğiniz kurslara giderek kendinizi geliştirmelisiniz. Bu arada fiziksel katılımla alabileceğiniz eğitimlerin yanı sıra Udemy gibi online eğitim platformlarından da yararlanabilirsiniz.

5. Yabancı Dilinizi Geliştirin

“Nasıl editör olunur?” sorusunun olmazsa olmaz cevaplarından biri değil belki, ama yabancı dil bilmek bir adım ötede olmanızı sağlayabilir! Örneğin bir kitap editörü olduğunuzu düşünelim. Çevirmen tarafından Türkçeye çevrilen bir metnin üzerinde sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için yabancı dil bilmeniz avantaj olacaktır. Eğer yabancı dil nasıl öğrenilir, geliştirilir merak ediyorsanız önerilerimizin yer aldığı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

6. Pratik Yapın, Projelerinizi Hayata Geçirin ya da Bir Projeye Dâhil Olun

Her ne kadar teorik olarak eğitim alsanız da diğer meslekler gibi editörlük de pratikle geliştirilmeli. Bu nedenle eğer kitap editörü olmak istiyorsanız arkadaşlarınızın yazdığı ya da blog’larda var olan metinleri düzenleyebilir, içerik editörlüğü ve haber editörlüğü yapmak istiyorsanız bir konu belirledikten sonra onun hakkında yazı yazabilirsiniz.

Amacınız video editör olmaksa çektiğiniz videoları kurgulayabilirsiniz. Eğer video çekmiyorsanız var olan videolar için farklı kurgular oluşturabilirsiniz. Hatta bu çalışmanızı bir konsept haline getirip projeler oluşturabilir ve web sitenizde paylaşabilirsiniz.

Editör olmak isteyen herkes bol bol pratik yapmalı, evet. Fakat bir zaman sonra kendi kendinize yaptığınız projeler motivasyonunuzu düşürebilir. Bu nedenle hayata geçecek projeler oluşturabilirsiniz. Örneğin arkadaşlarınızla bir internet sitesi oluşturabilir ya da basılı bir dergi çıkarabilirsiniz. Bu durum, çalışmalarınızın hedef kitlenize ulaşmasını sağlayacağı için motivasyonunuzu artırabilir.

7. Kendinize Güvenin, Hedefinizden Vazgeçmeyin

Kariyerinizde hayal ettiğiniz noktaya gelmeniz zaman alabilir, belki de istediğiniz şartlara sahip işi bulmakta zorlanabilirsiniz. Fakat önünüze çıkan zorluklar karşısında pes etmek yerine onların sizi güçlendirecek, eksiklerinizi gidermenizi sağlayacak durumlar olduğunu unutmamalısınız. Eğer motivasyonunuzun düştüğü zamanlar olursa sizin için önerdiğimiz ve asla pes etmemeniz gerektiğini hatırlatacak biyografik filmleri izleyebilirsiniz.

Editör olmak isteyenler için tavsiyelerimizi sıraladık. Umarız editör olmak için gerekenleri hayata geçirir, hayallerinize kavuşur ve birbirinden güzel kitapları, içerikleri, videoları okuyucu ve izleyicilerle en yakın zamanda buluşturursunuz!

İpucuKariyer