İhtiyacınız Olan Öneriler Burada: İngilizce Nasıl Öğrenilir, Geliştirilir?

İngilizce global bir dil ve çoğu meslek dalında İngilizce bilmek adeta bir zorunluluk. Dünya üzerinde konuşulan binlerce dil hakkında yıllık olarak istatistikler paylaşan Ethnologue verilerine göre İngilizce, 1.132 milyar kişi tarafından ana dil ya da ikinci dil olarak konuşuluyor.

İngilizce öğrenmek istemenizin nedeni; kendinizi geliştirmek, farklı kültürlerden insanlarla iletişim kurabilmek ya da iş hayatınızda hayal ettiğiniz yere gelmek olabilir. Fakat belki zaman ayıramadığınızdan, belki de maddi sebeplerle bu isteğinizi gerçekleştirememiş olabilirsiniz. Karantina nedeniyle zamanımızın çoğunun evde geçtiği bu dönem ise yabancı dil öğrenmek için mükemmel bir dönem! Siz de evdeki zamanınızı değerlendirmek istiyor ve “İngilizce öğrenmek istiyorum.” diyorsanız önerilerimize göz atmanızı tavsiye ederiz!

Seviyenizi Belirleyin

Çalışmalara başlamadan önce seviyenizi belirlemeniz, daha sağlıklı adımlarla ilerlemenizi sağlar ve bildiğiniz konularla zaman kaybetmenizi engeller. Kurslarda gerçekleştirilen İngilizce seviye tespit sınavları, hangi sınıfa yerleştirileceğinizi belirlemek için yapılır. Fakat bu dönemde evden kitap, uygulama ya da online İngilizce uygulamaları yardımıyla yabancı dil çalışmak için internette küçük bir araştırma sonrasında İngilizce seviye belirleme sınavlarına ulaşabilirsiniz. Hatta size yardımcı olalım: İngilizce dil bilgisi ve kelime bilgisi seviyenizi öğrenmek için British Council seviye belirleme sınavını çözebilirsiniz!

Kitap ya da Uygulamalardan Yardım Alın

Belki hiç bilmediğiniz, belki de bildiğiniz ama geliştirmek istediğiniz bir dille ilgileniyorsunuz. Dolayısıyla yardım almanız şart. Bunun için normal şartlar altında İngilizce kurslarını değerlendirebileceğinizi biliyorsunuz. Sosyal izolasyon sürecinde evde İngilizce öğrenmek için ise konu anlatımlı kitaplardan yardım almayı düşünebilirsiniz. 

İngilizce öğrenmek için uygulamalar da her yerde çalışmanıza yardımcı olabilir! Duolingo, Mondly, Memrise, Busuu gibi mobil uygulamaların yanı sıra YouTube kanallarından, podcast’lerden yararlanabilirsiniz. Hatta sizin için önerdiğimiz online kurs platformlarından bazılarında da İngilizce eğitimi veriliyor. Bu web sitelerinden yararlanmanızı da önerebiliriz.

Tekrar Yapmayı İhmal Etmeyin

Daha önceden temeliniz olsun ya da olmasın, İngilizce çalışmaya başladıktan sonra soracağınız sorunun “İngilizce nasıl geliştirilir?” olacağı neredeyse kesin. Evet, İngilizce öğretmenlerinin söyledikleri doğru, yabancı dil gerçekten de çabuk unutulabiliyor.

Bu nedenle öğrendiklerinizi taze tutmak için haftada en az bir kez tekrar yapmaya, düzenli olarak çalışmaya özen göstermelisiniz. Notlarınıza, öğrendiğiniz yeni kelimelere göz atmanın yanı sıra dilerseniz konu ile ilgili kitaplardan ya da web sitelerinden bulduğunuz alıştırmaları yapabilirsiniz. 

Dizi-Film İzleyin, Müzik Dinleyin, Kitap Okuyun

Elbette yabancı dili geliştirmek için vereceğimiz öneriler sadece düzenli tekrarla sınırlı değil! Üstelik çoğu insanın sadece çalışmaktan pek de hoşlanmadığının farkındayız. Peki, daha eğlenceli ve keyifli bir şekilde yabancı dilinizi geliştirmeye ne dersiniz?

İngilizce dublajlı olarak dizi ve film izlemek, yabancı şarkılar dinlemek ya da İngilizce kitaplar okumak da İngilizce geliştirmek için tavsiyeler arasında! Peki, bunları yapmak İngilizce becerilerini geliştirme konusunda size nasıl bir yarar sağlayabilir?

  • Şarkılar sayesinde dil öğrenme ve geliştirme en eğlenceli yollardan biri! Öncelikle sevdiğiniz şarkıcıların şarkılarını dinleyip anlamaya çalışabilir, ardından şarkı sözlerine bakıp bilmediğiniz kelimeleri çıkararak kelime haznenizi geliştirebilirsiniz. The Cure, The Beatles, Lana Del Rey, Maroon 5 ve AC/DC anlaşılır ve hatta başlangıç seviyesinde bile verimli olabilecek şarkılara sahip bazı şarkıcı ve gruplar arasında.
  • İngilizce öğrenmek için kitap okumak da oldukça önemli. Hiç merak etmeyin; her seviyeye uygun, farklı kalınlıklarda kitaplar mevcut. Kitap okuyarak dil bilgisi kurallarını pekiştirebilir, yeni kelimeler öğrenebilir ve en çok sorun yaşanan konulardan biri olan İngilizce cümle yapısına hakim olabilirsiniz. Eğer okuma alışkanlığına sahip değilseniz ama düzenli olarak kitap okumanıza yardımcı olabilecek önerilere ihtiyaç duyuyorsanız okuma alışkanlığı kazanmak için ipuçlarını sıraladığımız yazımıza göz atmanızı öneririz.
  • İngilizce dizi ve film izleyerek yabancı dilinizi geliştirmeye ne dersiniz? Eğer başlangıç seviyesindeyseniz dizileri İngilizce dublajlı ve Türkçe alt yazılı şekilde izleyebilirsiniz. İngilizce biliyorsanız, ama amacınız dilinizi geliştirmekse bu noktada alt yazı seçeneğini de İngilizce yapabilirsiniz. Bu sayede hem aksan konusunda gelişim gösterebilir hem de bilmediğiniz kelimeleri not alıp daha sonra o kelimeleri araştırarak kelime haznenizi geliştirebilirsiniz. Animasyon filmler de dili öğrenme ve geliştirme konusunda size yardımcı olabilir. Eğer bir dizi izlemek istiyorsanız günlük ve kolay bir İngilizce konuşulan Friends, How I Met Your Mother, The Good Place, Gossip Girl, Bates Motel, Stranger Things gibi alternatifler, İngilizce öğrenmek için izleyebileceğiniz diziler arasında.

Bol Bol Yazın ve Konuşun

Biliyorsunuz ki İngilizce sadece gramer kuralları ve kelime bilgisi ile kısıtlı bir konu değil. Bildiklerinizi uygulamanız da şart. İşte, tam da bu nedenle yazmaya ve konuşmaya da zaman ayırmalısınız. Örneğin okuduğunuz kitap ya da izlediğiniz film hakkındaki düşüncelerinizi İngilizce olarak yazabilir ve yabancı dilde yazma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. 

Bunun dışında ülkenizde ya da dünyanın farklı yerlerinde yaşayan ve İngilizce öğrenmek isteyen insanlarla da yazışabilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olması için ise ana dili, öğrenmek istediğiniz yabancı dil olan insanlarla sizi buluşturan InterPals internet sitesinden yardım alabilirsiniz.

İngilizce konuşmak yani “speaking” yapabilmek için de mobil uygulamalardan yardım alabilir, öğrenciyseniz Erasmus değişim programı ile gelmiş ve İngilizce bilen arkadaşlar edinebilirsiniz. Ayrıca “Konuşma Kulübü” olarak bilinen ve online olarak da gerçekleştirilebilen programların da günlük İngilizce konuşma konusunda size yardımcı olabileceklerini belirtmeden geçmeyelim. Konuşma kulüplerini, sadece İngilizce konuşulmak üzere oluşturulmuş bir İngilizce kursu olarak görebilirsiniz. 

İmkânınız Varsa Koronavirüs Dönemi Sonrasında Yurt Dışına Çıkın

“Nasıl İngilizce öğrenirim, geliştiririm?” sorusunun cevabı, günlük hayatta bol bol pratik yapmakta saklı. Bu nedenle dil öğrenmenin yöntemlerinden biri de yurt dışında eğitim almak. Tabii ki bu önerimizin, tüm dünyada koronavirüs tehlikesinin sona erdiği dönem için geçerli olduğunun altını çizelim.

İngiltere, İrlanda, Malta, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ise İngilizce eğitim için gidebileceğiniz ülkeler arasında yer alıyor. Bu arada kurs için ayırmanız gereken bütçenin, gideceğiniz ülkenin yanı sıra seçtiğiniz okul, okulun bulunduğu şehir ve ne kadar süre eğitim alacağınız gibi pek çok kritere göre değişiklik gösterebileceği de belirtmeden geçmeyelim.

Eğer imkânınız varsa ve yurt dışında yabancı dil eğitimi alabilecekseniz çok eğlenceli zaman geçireceğinizden, alacağınız eğitimin etkili olacağından eminiz. Ama güzel yanların yanı sıra kötü sürprizlere hazırlıklı olmak da şart! Kötü sürprizlere karşı kendinizi daha güvende hissedebilmeniz için ise MAPFRE Sigorta olarak yanınızdayız!

Seyahat sağlık sigortası sayesinde acil sağlık giderleriniz için güvence oluşturmayı ihmal etmeyin; yurt dışı maceranızı hayatın kötü sürprizlerine karşı hazırlıklı yaşayın!

İpucu