“Nasıl Mali Müşavir Olunur?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 4 Adım

Eğer hayaliniz serbest muhasebeci mali müşavir olmaksa amacınıza ulaşmak için çok çalışacağınız uzun seneler sizi bekliyor. Fakat merak etmeyin; hayalinize ulaştığınızda bu zorlu yolculuğun karşılığını fazlasıyla alabilirsiniz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nedir, Ne İş Yapar?

Mali müşavir; devlet tarafından, bir işletmenin defterini tutmak ya da beyanname vermek için yetkilendirilmiş kişidir. Şirketlerin muhasebe sistemlerini oluşturmaknve gelir-giderleri kanuni deftere geçirmek gibi iş kalemleri, mali müşavirin görevlerinden bazılarıdır.

Şimdi, serbest muhasebeci mali müşavir olmak için izlenecek yolu sizinle paylaşalım:

1. Mali Müşavir Olabileceğiniz Bir Bölümden Mezun Olmanız Şart

Ne yazık ki her üniversite mezunu, mali müşavir olamıyor. Çünkü belirli bölümlerden mezun olmak, mali müşavir olmanın şartları arasında yer alıyor. Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ekonometri, çalışma ekonomisi, siyaset bilimi,  ekonomi, bankacılık ve sermaye piyasası, bankacılık ve finans lisans bölümlerinden mezun olan kişiler mali müşavir olabilirler.

2. Staj Başlatma Sınavı İçin Başvuru Yapın

Mezun oldunuz… Şimdi, hayalinize bir adım daha yaklaşmak var! Bunun için yaşadığınız ilin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odasına SMMM Staja Başlama Sınavı için başvurmanız gerekiyor. Ardından sınav için çalışmaya başlayabilirsiniz!

Farklı alanlardaki bilgi birikiminizi ölçen bu sınavdan geçmek için almanız gereken puanın 60 ya da üzeri olması gerekiyor. Tabii bunun yanı sıra meslek mensubu olabilmeniz için aranan bazı şartlar da var:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
  • Ceza ve disiplin soruşturması sebebiyle memuriyetin sonlanmamış olması
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak

3. Sınav Sonrası Sıra Stajda

Sınavı kazandınız. Artık stajyer olarak mesleğinize adım atabilirsiniz. Üstelik dilerseniz bir mali müşavirin yanında, dilerseniz de şirketin mali müşavirinin onayını alarak herhangi bir şirkette muhasebeci olarak çalışabilirsiniz. 3 yıl sürecek olan stajyerlik döneminde çok şey öğreneceğinize eminiz. Fakat bu dönemde maddi-manevi olarak hayal ettiğinizi bulamazsanız da motivasyonunuzu sakın kaybetmeyin ve 3 yıl sonunda gireceğiniz sınava odaklanın. Dilerseniz motivasyonunuzun düştüğünü hissettiğinizde hayalleri gerçekleştirmek için izlemeniz gereken adımlar yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Mesleğinize Kavuşmak İçin Son Adım: SMMM Yeterlilik Sınavı’nı Kazanın

3 yılın sonunda son bir sınav daha sizi bekliyor: SMMM Yeterlilik Sınavı! Hiç merak etmeyin; yazılı olan bu sınav birkaç yıl önce girdiğiniz stajyerlik sınavıyla hemen hemen aynı. Yapmanız gereken sadece stajyerlik döneminizde düzenli bir şekilde sınava çalışmak. Hatta dilerseniz sınava hazırlık aşamasında bir kursa giderek eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’nı geçtikten sonra şartları size uyan bir şirket ile anlaşıp serbest muhasebeci mali müşavir olarak hizmet verebilirsiniz. Tebrikler!

Yeminli Mali Müşavir Nedir? Serbest Muhasebeci Mali Müşavirden Farkı Nedir?

Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeci mali müşavir birbirinden farklı kavramlardır. Yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavirin yaptıklarına ek olarak tasdik işlemlerini de yapabilir. Peki, yeminli mali müşavir olabilmek için hangi şartlar aranır?

  • En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak
  • Yeminli Müşavirlik Sınavı’ndan başarıyla geçmek
  • Sınav sonrasında Yeminli Mali Müşavirlik Ruhsatı’nı almış olmak

Kendinize Güvenmekten Asla Vazgeçmeyin

Mali müşavir nasıl olunur, anlattık. Evet, daha önce de bahsettiğimiz gibi önünüzde birkaç sınav ve bunun yanı sıra stajyerlik dönemi var. Fakat kendinize güvendiğiniz sürece bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayacağınıza eminiz. Dilerseniz öz güven artırma yolları yazımızı okuyarak kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacak tüyolara ulaşabilirsiniz.

İpucuKariyer