“Nasıl Yönetmen Olurum?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 6 Adım

Yaşadığımız deneyimlerin yanı sıra okuduğumuz kitaplar da izlediğimiz filmlerdeki hikâyeler de kendimize geliştirmemizi sağlıyor. Siz de görsel bir anlatıcı olmanın yani yönetmenlik mesleğinin hayalini kuruyor, ama nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilemiyor olabilirsiniz. Hiç sorun değil! İşte, “Nasıl yönetmen olunur?” sorusunun yanıtını niteliğindeki tavsiyeler:

1. Bol Bol Dizi-Film İzleyin, Videoları Takip Edin

Yönetmen olma hayaliniz varsa öncelikle sektöre hâkim olmanız ve trendlerden haberdar olmanız gerek. Hem bunları gerçekleştirebilmek hem de ilham alabilmek için ise filmleri, dizileri, klipleri, hatta başarılı kişilerce çekilen videoları izleyebilirsiniz. Bu size hayalini kurduğunuz mesleği gerçekleştirmek için yeni perspektifler kazandırabilir.

2. Okulunu Okuyun ya da Bu Alanda Bir Kursa Gidin

Yönetmenleri incelediğinizde hem alaylı hem de bu işin eğitimini almış örnekler karşınıza çıkabilir. Fakat bir işin okulunu okumak, o işin hem pratik hem de teorik yanları hakkında bilgi sahibi olabilmenizi sağlar.

Eğer genç yaşlardan beri hayaliniz yönetmen olmaksa ve okuyacağınız liseyi de bu doğrultuda seçmek istiyorsanız “Yönetmen olmak için hangi lise okunmalı?” sorusunun cevabını verelim: Güzel sanatlar alanında eğitim veren ve “Sinema-Televizyon” gibi bölümü bulunan bir lise olabilir. Sorunuz “Üniversitede yönetmen olmak için hangi bölüm okunmalı?” ise bu durumda yine “Sinema-Televizyon” ya da “Medya ve İletişim” gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.

Peki; üniversiteyi farklı bir bölümde okuyan, ama yönetmen olmak isteyen biri yönetmen olamaz mı? Elbette üniversitede okuduğunuz bölüm farklıysa da yönetmen olabilirsiniz. Bu konuda eğitim almak için İstanbul Film Akademi gibi oluşumların verdiği kurslara yazılabilir, hatta yurt dışında bile eğitim alabilirsiniz. Eğer başlangıç için daha düşük bütçeli bir eğitim alternatifine ihtiyacınız varsa Udemy, Masterclass gibi online eğitim platformlarından da yararlanabilirsiniz.

3. Farklı Alanlar Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Elbette senaryoya uygun ve anlatılan hikâye her ne ise ona hizmet eden bir yaklaşımla çekim gerçekleştirmek önemli. Fakat bunu gerçekleştirmek için sadece yönetmenlik alanındaki bilginiz yeterli olmayabilir. Peki, ne yapmalı? İşte, tam da burada “Yönetmen olmak için gereken özellikler nelerdir?” sorusu karşımıza çıkıyor.

Işık, kamera ve lensler gibi teorik alanlara hâkim olmanız, hayalinizdeki görüntüyü ve dolayısıyla anlatımı yakalayabilmeniz için görüntü yönetmeni, ışık şefi gibi ekip arkadaşlarınızı yönlendirmeniz konusunda size yardımcı olur. Bu nedenle bu alanlar konusunda da kendinizi geliştirebilir, gerekirse eğitim alabilirsiniz.

Yönetmenlik kolay gibi görünse de oldukça zor bir meslektir. Teorik birikiminizin yanı sıra bir ekibi yönetebilmek, oyuncularla iyi iletişim içerisinde olabilmek, sorumluluk alabilmek ve gerekirse uzun saatler çalışmaya fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmak bir yönetmende bulunması gereken özelliklerden.

4. Mümkünse Staj Yaparak ve Çalışarak Kendinizi Geliştirin

Eğitiminizi aldıktan sonra sektöre girme zamanı! Bunun için yapım şirketlerinde ya da ajanslarda staj yapabilir, iş başvuruları yapabilirsiniz. Ne de olsa yönetmenlik de diğer meslekler gibi çalışarak kendinizi geliştirebileceğiniz bir meslek. Tabii bu noktada klip, reklam, film-dizi yönetmenliği seçeneklerini değerlendirmeli ve bu alanlar doğrultusunda seçiminizi yapmalısınız.

5. Kendi Videolarınızı Çekin, Kurgulayın ve Paylaşın

Belki bir yerde çalışmaya başladınız, belki de henüz eğitim alıyorsunuz; hiç fark etmez. Kendinizi geliştirmenin yollarından biri kesinlikle videolar çekmekten geçiyor! Kameranızla hatta kameranız yoksa cep telefonunuzla çektiğiniz videoları kurgulayabilir ve sosyal medya platformlarında oluşturduğunuz bir profilde ya da online portfolyo sitelerinde paylaşabilirsiniz. Bu keşfedilmenizi ve iş teklifleri almanızı da sağlayabilir.

6. Düşlerinizden Asla Vazgeçmeyin

Yönetmen nasıl olunur, önemli püf noktalarını aktardık. Fakat burada çok önemli bir nokta daha var: Pes etmemek! Her hayal gibi bu hayalinizi de gerçekleştirmek zaman alabilir ya da planladığınız şekilde bir ilerleme kaydedemeyebilirsiniz. Fakat asla kendinizi geliştirmekten ve hayalinizden vazgeçmemelisiniz! Emin olun ki yeterince çalışır ve hayalinizin peşinden koşarsanız düşlediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz!

İpucuKariyer