Uzaktan Eğitim İçin Velilere Tavsiyeler

Koronavirüs hayatımızı hemen her açıdan etkiledi ve eğitim de bu alanlardan biri. Bildiğiniz üzere COVID-19 tedbirleri kapsamında başlatılan uzaktan eğitim, yeni dönemde de devam ediyor. Peki; evde eğitim sürecinde nelere dikkat etmeli, çocukları evde eğitim-öğretime devam eden veliler neler yapmalı? İşte, çocukların online eğitim sürecini daha verimli kılacak öneriler:

Çocuklarınızın Bir Düzen Oluşturmasını Sağlayın

Çocuğunuz alıştığı düzenden farklı şekilde eğitimine devam ediyor. Uzaktan eğitim sürecinde, okulda olduğu gibi planlı ve programlı bir şekilde ilerlenmemesi çocuğun hem motivasyonunun düşük olmasına hem de odaklanamamasına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle uzaktan eğitim sürecinde velilere düşen görev mutlaka çocukların bir rutin oluşturmasına yardımcı olmak. Peki, çocuklarınızın daha verimli bir eğitim dönemi geçirmesine katkı sağlayacak rutini nasıl oluşturabilirsiniz?

  • Çocuğunuzun uyanacağı, kahvaltısını yapacağı, derslere katılacağı, ödevlerini yapacağı, kendine zaman ayıracağı saatleri belirlemek, rutin oluşturmanın ilk şartlarından. İlk dönemlerde zorlansa da çocuğunuz zamanla okula gider gibi bir düzen oluşturacak ve eğitim sürecini daha verimli geçirecektir.
  • Evden çalışanlara verdiğimiz öneri, COVID-19 sürecinde uzaktan eğitim için de geçerli! Nasıl ki pijamalarla çalışırken psikolojik olarak işinize odaklanmakta zorlanıyorsanız çocuğunuz da kendini derslere vermekte zorlanabilir. Bu nedenle ders sırasında çocuğunuzun pijamalarıyla olmadığına emin olmalısınız. Bu sayede çocuğunuz önemli bir şey yaptığının farkına daha kolaylıkla varabilir ve evden eğitim konusunda motivasyonu artabilir. 

Çalışma Düzenine Siz de Uyum Sağlayın

Elbette çocuğunuz derslere katılırken size de iş düşüyor. Ders sırasında ev temizliği ya da diğer işler nedeniyle ses çıkarıp çocuğunuzun dikkatini dağıtacak şeyler yapmamak ya da çalışma alanına girmemek oldukça önemli. 

Çalışma Alanı Oluşturun

Uzaktan eğitim için öneriler arasında yer alan belki de en önemli noktalardan biri bu: Bir çalışma alanı oluşturmak. Çalışma alanı, çocuğunuzun odaklanmasını kolaylaştırabilir ve daha verimli bir şekilde ders çalışmasını sağlayabilir. Peki, çalışma alanı oluştururken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

  • Çalışma alanı mümkünse diğer aile bireylerinin zaman geçirdiği odadan ayrı bir yere konumlandırılmalı. Mesela çocuğunuzun odası bir çalışma alanı oluşturmak için oldukça uygun. Bu sayede çocuğunuz dışarıdan gelen etkilere karşı daha kapalı olabilir.
  • Çalışma masası ve çalışma sandalyesi, konforlu bir alan yaratmak için olmazsa olmaz. Çocuğunuzun ihtiyacına cevap verebilecek büyüklükte bir çalışma masasını, çocuğunuzun boyuna uygun bir çalışma sandalyesi ile tamamlamalısınız. Çalışma sandalyelerine konumlandırılan sırt minderleri de uzun saatler bilgisayar başında kalacak çocuklarınızın rahatlığına katkı sağlayabilecek ürünler.
  • Dağınıklık, dikkat dağıtma potansiyeli olan ve odaklanmayı zorlaştıran etmenlerden. Bu nedenle eğitim sürecinde çocukların çalışma alanının düzenli olduğundan emin olmalı, ihtiyaç olmayan ürünleri çalışma alanından uzaklaştırmalısınız.
  • Eğer çocuğunuzun bir odası ya da çalışma masası yoksa bu durumda yemek masası gibi uygun bir noktayı çalışma alanı haline getirebilirsiniz. Böyle bir durumda, çocuğunuzun ihtiyacı olan ders materyallerine kolaylıkla ulaşabilmesi için her ders öncesinde, gerekli olan defter ve kitabı yanına aldığından emin olmalısınız.
  • Bu dönemde çocuklarınız internet erişimi yardımıyla eğitim alacaklar. Bu nedenle internet erişiminizin yeterince hızlı ve sorunsuz olduğundan emin olmalısınız. Eğer bu konuda sorun yaşıyorsanız zaman geçirmeden internet sağlayıcınızla iletişime geçmenizi öneririz.

Çocuklarınızın Kendine Zaman Ayırmasına, Sosyalleşmesine Yardımcı Olun

Okul, çocuğunuzun sadece eğitim gördüğü yer değil, aynı zamanda yaşıtlarıyla bir araya gelip sosyalleştiği bir yer. Evden eğitimle öğrenme süreci devam etse de koronavirüs nedeniyle hepimiz gibi çocukların da sosyal hayatları olumsuz etkilendi. Oysa çocuklarımızın da sosyalleşmeye, kendilerine zaman ayırmaya ihtiyacı var.

Çocuklarınızın arkadaşlarıyla buluşmasını sağlamak için online uygulamalardan yardım alabilir ya da çocuğunuzla eğitici oyunlar oynayarak aile içinde keyifli şekilde zaman geçirebilirsiniz. Eğer hangi oyunları oynayabileceğiniz konusunda bir fikriniz yoksa tavsiye ettiğimiz eğitici etkinlik önerilerine göz atabilir ve fikir sahibi olabilirsiniz. 

Bu dönem elbette geçecek, fakat çocuğunuz bunun farkında olmayabilir. O nedenle çocuğunuzu bu konuda bilgilendirerek yeniden okula döneceği, arkadaşlarına kavuşacağı günlerin geleceğini onun anlayacağı bir dille aktarabilirsiniz.

Hem size hem de sevdiklerinize sağlıklı günler dileriz!

İpucu