Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Belki yeni bir ev kiralamak, belki de ne zamandır planladığınız ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek üzeresiniz. Bu süreçte kiraya çıkacaksanız depozito, en az bir aylık kira bedeli, nakliye gibi giderleriniz olacak. Eğer ev satın alacaksanız tapu, evi yenilemeyi planlıyorsanız da tadilat masrafları ile karşılaşabilirsiniz. Evi sahibinden değil, bir aracı vasıtasıyla evi kiralayacak veya satın alacaksanız bu durumda emlakçı komisyonunu da işin içine katıp bütçenizi bu doğrultuda planlamanız gerekebilir. Peki; emlakçı komisyonu nedir, emlakçı yüzde kaç komisyon alır?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçının kiralama ya da alım-satım işlerinde aldığı net bir miktar yoktur. Emlakçı, kira ya da satış bedeli üzerinden belirli bir oranda komisyon alır.

“Emlakçı komisyonu yüzde kaç?” sorusunun yanıtı da kiralama ve satış işlemlerine göre farklılık gösterir. Bu oranlar ise Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik doğrultusunda belirlenmiştir:

  • Emlakçı, satış sonrasında hem satıcıdan hem de alıcıdan ayrı ayrı en fazla satış bedelinin %2 + KDV’sini (%18) alabilir. 
  • Kiralama işlemlerinde “Ev kiralarken emlakçı ne kadar komisyon alır?” sorusunun cevabı ise en fazla bir aylık kira bedeli + KDV (%18) olabilir.

Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?

Bütçenizi bu doğrultuda oluşturacağınız için kiralama ya da alım-satım işlemlerinde hizmet aldığınız emlakçının hakkı olan komisyonu kimin alacağını merak ediyor olabilirsiniz. Hemen söyleyelim: “Yeni alıcı ya da ev sahibi komisyon verir mi?” sorusunun yanıtı hem “evet” hem “hayır”. Çünkü bu sorunun cevabı, işlemin kiralama ya da alım-satım olmasına göre değişiklik gösterebiliyor.

  • Yukarı da da bahsettiğimiz gibi gayrimenkul alım-satım komisyonu hem alıcı hem satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir. Eğer alıcı ve satıcı arasında bir anlaşmaya varıldıysa emlakçıya ödenecek toplam bedeli sadece alıcı da ödeyebilir.
  • Kiralama işlemlerinde ise -aksi bir anlaşma yoksa- emlakçı hizmet bedeli yeni kiracı tarafından ödenir.

Ev Kiralarken Emlakçı Komisyonu Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhtiyaçlarınıza ve isteklerinize cevap verecek bir ev buldunuz. Evinizi kiralayıp bir an önce taşınmak için sabırsızlanıyorsunuz! Peki, ev kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?

  • Kiralayacağınız evin aylık kirasının 3.000 TL olduğunu varsayalım. Bu doğrultuda 3.000’in KDV’sini hesaplamalı ve bir aylık kira bedeliyle toplamalısınız.
  • 3.000 x 18 = 54.000
  • 54.000 / 100 = 540 TL (3.000 TL’nin KDV bedeli)
  • 3.000 TL (bir aylık kira bedeli) + 540 TL (KDV bedeli) = 3.540 TL

Bu durumda aylık kira bedeli 3.000 TL olan bir ev için vermeniz gereken emlak komisyonu maksimum 3.540 TL olmalıdır.

Ev Alım-Satımında Emlakçı Komisyonu Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yıllar boyunca yaptığınız birikimi yaşam alanına dönüştürme zamanı geldi! Haydi gelin şimdi, ev alım-satımındaki giderlerden biri olarak kabul edebileceğimiz emlakçı hizmet bedeli nasıl hesaplanır, anlatalım.

  • Satın alacağınız ya da satacağınız evin bedelinin 500.000 TL olduğunu varsayalım. Bu hesaplamayı yaparken satış bedelinin %2’sini hesaplamalı ve KDV’yi eklemelisiniz. Çıkan bedelin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerektiğini bir kez daha not düşelim.
  • 500.000 x 2 = 1.000.000
  • 1.000.000 /100 = 10.000 TL (satış bedelinin %2’si)

Buna ek olarak şimdi KDV de hesaplanmalı ve çıkan sonuca eklenmeli.

  • 10.000 x 18 = 180.000
  • 180.000 / 100 = 1.800 TL (KDV bedeli)
  • 10.000 TL (satış bedelinin %2’si) + 1.800 TL (KDV bedeli) = 11.800 TL

Hem alıcı hem de satıcı tarafından emlakçıya ödenmesi gereken komisyon 11.800 TL’dir. Yani emlakçı 500.000 TL’lik bir evin satışından toplam 23.600 TL gelir elde eder.

Emlakçıya Komisyon Verilmezse Ne Olur?

Emlakçının göstermiş olduğu evi daha sonradan emlakçıyı aradan çıkarıp kiraladınız ya da satın aldınız. Böyle bir durumda emlakçıya komisyon ödemek durumunda kalır mısınız? Eğer kiraladığınız ya da sattığınız/satın aldığınız evin komisyon bedelini ödemezseniz neyle karşılaşırsınız?
Öncelikle emlakçı aracılığıyla kiraladığınız ve sattığınız ya da satın aldığınız gayrimenkul için emlakçı komisyonunu ödemeniz gerektiğinin altını çizelim. Alım-satıma aracılık sözleşmesinde yer alan emlakçı faktörü yok sayıldığında hukuki işlem başlatılabilir.
Eğer emlakçıyı aradan çıkarıp evin kiralanması ya da satışı gerçekleştirilmeye çalışılırsa bu durumda -bir sözleşme yapıldıysa- sözleşme doğrultusunda komisyonun ödenmesi gerekir. Fakat şunu net bir biçimde söyleyebiliriz ki satın almadığınız ya da kiralamadığınız, yani sadece emlakçı aracılığıyla gördüğünüz bir gayrimenkul için bedel ödemeniz gerekmez. Fakat ilçe dışında bir gayrimenkule bakıyorsanız bu durumda emlakçı, yol masraflarını talep edebilir.

Konut Sigortaları ile Yaşam Alanınızı Güvence Altına Alın

Ev sahibiyseniz gayrimenkulünüze, kiracıysanız yaşam alanınıza zarar gelmesini elbette istemezsiniz. Hiç merak etmeyin; olası risklere karşı evinizi güvence altına alacak sigorta ürünleri ile yanınızdayız! Hırsızlıktan su baskınına, hatta taşıt çarpmasına kadar pek çok konuda teminat sunan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ve deprem nedeniyle evde meydana gelebilecek hasarlara karşı maddi güvence sunan DASK ile evleriniz risklere karşı koruma altında. Dilerseniz konut sigortası ve DASK arasındaki farkları incelemek ve teminatlara göz atmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

İpucu