Daha Korunaklı Alanlar: Evde Alınacak Güvenlik Önlemleri

Eviniz kendinizi en güvende hissettiğiniz, en huzurlu olduğunuz alanların başında. Fakat bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde yaşam alanlarınızdaki güvenliğiniz tehdit altında olabilir. O halde daha güvenli bir ev için “Evde güvenlik nasıl olmalı?” sorusunun yanıtını verelim.

Hırsızlara Karşı Gerekli Önlemleri Alın

Ev ve güvenlik denildiğinde çağrışım yapan ilk şeylerden biri hırsızlar oluyor. İster evde olun, ister kısa bir tatile çıktığınız için yaşam alanınızda olmayın; hırsızın eve girmesini engelleyecek bazı önlemler almanız mümkün!

  • Evinizin kapısının ve kilit sisteminin sağlam olduğundan emin olun. Gerekirse kapınızı ya da kilit sistemini daha güvenli seçeneklerle değiştirin.
  • Gece uyurken ya da evden çıktığınızda kapıyı kilitleyin, pencere ve balkonlarınızın kapısını kapatın.
  • Pencere ve balkonlara manuel kilit sistemi taktırmak da hem hırsızlardan korunmak hem de varsa evdeki bebeğinizin güvenliğini sağlamak için oldukça önemli.
  • Hiç kuşkusuz “Ev güvenliği nasıl sağlanır?” sorusunun cevaplarından biri, güvenlik kameraları ve alarm sistemleri. Mümkünse evinizin dışına ve içine güvenlik kamerası taktırın. Ayrıca alarm izleme merkezi tarafından kontrol edilen alarm sistemleri sayesinde evinizden uzakta olsanız bile güvenliğin sağlanması mümkün.
  • Eve hırsız girmemesi için alınacak önlemler çok önemli olsa da hırsızın eve girme ihtimaline karşı maddi açıdan da kendinizi güvence altına almalısınız. Örneğin değerli eşyaları kilitli bir kasa içerisinde tutabilir, paranızı ya da birikiminizi bankalarda güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.
  • Dilerseniz evinizi hırsızlardan koruma yöntemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Elektrik, Su ve Doğal Gaz Tesisatını Kontrol Ettirin

Elektrik tesisatında var olan bir sorun yangın ya da elektrik çarpması gibi ev kazalarının oluşmasına neden olabilir. Doğal gaz tesisatındaki bir kaçak ise zehirlenme ya da yangın tehlikelerini beraberinde getirebilir. Su tesisatında herhangi bir sorun olması ise su baskını tehlikesine karşı açık olduğunuz anlamına gelebilir.

  • Prizlerin açık olması, kabloların görünmesi gibi durumlarda bu prizleri kullanmayın ve tamir ettirin.
  • Gaz kaçağı ihtimaline karşı camdaki mazgalları kesinlikle kapatmayın. Gaz kaçağından şüphelendiğiniz durumda tesisatı kapatıp hemen yetkililere haber verin ve kesinlikle ateş yakmayın, yakıcı madde ile alana yaklaşmayın.
  • Damlayan boru ya da bataryaları yenileriyle değiştirin.
  • Tesisatların yanı sıra ürünleri kullanım da oldukça önemli. Su ile temasın olduğu yerlerde elektrikli ürünleri kullanırken dikkatli olun. Islak elle elektrikli aletlere dokunmayın.
  • Zeminler ıslak olduğunda çıplak ayakla dolaşmak kayıp yere düşmenize ya da bir eşyaya çarpmanıza yol açabilir. Bu nedenle alanı kurulayın, kaymaz terlik ve kilimler tercih edin.
  • Uzun kablolu çoklu prizler ya da elektrikli ürünlerin açıktaki kabloları takılıp yaralanmanıza sebep olabilir. Bu nedenle kabloları, kablo toplayıcı ürünlerden yararlanarak düzenli bir hale getirin ve yürüyüş alanınızdan uzaklaştırın.

Mobilyaların ve Dekoratif Ürünlerin Montajını Sağlam Yapın

“Evde tehlikeler nelerdir ve alınacak önlemler nelerdir?” sorusunun cevaplarından biri de evde kullandığınız mobilya gibi ürünleri nasıl yerleştirdiğinizle ilgili. Sağlam bir şekilde monte edilmemiş herhangi bir eşya düşebilir ve ev kazalarına karşı sizi korumasız bırakabilir. Ayrıca eşyayı sabitlemek, ülkemizin bir gerçeği olan deprem için de oldukça önemli. Deprem öncesinde yapılması gerekenler arasında yer alan mobilya sabitlemeyi kesinlikle atlamamanızı öneririz. Mobilyaların yerleşimi hareket kabiliyetini kısıtlamamalı, ürünler düşmeyecek şekilde konumlandırılmalı ve montajlanmalı.

Akıllı Ev Otomasyonu Sistemlerinden Yardım Alın

Akıllı ev sistemleri hem hayatınızı kolaylaştırmak hem de evdeki güvenliğinizi sağlamak açısından mükemmel bir alternatif. Örneğin bu sistemler sayesinde evde olmasanız bile kapıları kilitleyebiliyor, ışıkları açabiliyor, hatta açık unuttuğunuz ocağı bile kapatabiliyorsunuz! Bu arada “Akıllı ev otomasyonu nedir, ne işe yarar?” sorusunun detaylı yanıtına yazımızı okuyarak ulaşabileceğinizi de not düşelim.

Bebekli Evler İçin Alınması Gereken Önlemleri Es Geçmeyin

Evet, biz yetişkinler ev kazalarından etkilenebiliyoruz; fakat ne yazık ki her daim keşif peşinde olan bebekler evde kaza riskine karşı daha açıklar. Peki, bebekler için evde güvenlik önlemleri nelerdir?

  • Biliyorsunuz, çocuk ve gençler için evdeki riskler daha yüksek. Evde gerekli önlemler alınmadığı takdirde ne yazık ki bu süreç tehlikeyi davet edebilir. Bu nedenle köşeli mobilyalara köşe koruyucu takmayı ihmal etmeyin.
  • Özellikle televizyon, dolap gibi hareket ettirildiğinde düşme ihtimali olan mobilyaları sabitleyin.
  • Dolapların yanı sıra fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaya dolap kilitleri takmak da çocuğunuzun güvenliğini sağlayabilir. Bu sayede parmak sıkışması ya da daha tehlikeli olabilecek durumları engelleyebilirsiniz.
  • Banyo, mutfak gibi tehlikeli olabilecek alanların kapılarını kilitli tutun.
  • Cam ve balkonlara pencere kilitleri takın.
  • Priz güvenlik kapakları kullanarak bebeğinizin prizlere ulaşmasını engelleyin.
  • Bebeğiniz için zararlı olabilecek yanıcı ürünleri ve ilaçları onun ulaşamayacağı yere koyun.
  • Eğer ihtiyaç varsa bariyerlerden yardım alarak evin girilmesini istemediğiniz, tehlikeli olabilecek bölgelerini bebeğiniz için sınırlandırın.
  • Uyurken düşme tehlikesine karşı zemine yakın yataklar tercih edin.
  • Çocuğunuz yanınızda değilken onu kontrol edin. Bunun için bebek kameralarından ya da bebek telsizlerinden yardım alabilirsiniz.
  • Evde bebek için alınabilecek güvenlik önlemleri elbette bunlarla sınırlı değil. Bu nedenle evde çocuk güvenliğini sağlayan ipuçlarına da göz atmanızı öneririz.

Konut Sigortası ile Evinizi Güvence Altına Alın

Evinizde güvenliğinizi tehdit edip maddi-manevi olumsuz etkilenmenize neden olan risklere karşı önlem almanın en sağlıklı yollarından biri hiç kuşkusuz konut sigortaları! Yangından elektronik cihazlarınızı risklere karşı korumaya, hırsızlıktan su baskınlarına kadar pek çok konuda teminat sunan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası sayesinde evinizi korumak için en güçlü önlemlerden birini alabilirsiniz! Konut sigortasının avantajlarına göz atmak ve bu sigortanın sunduğu teminatlara göz atmak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Ev Dekorasyonİpucu