Daha Verimli Bir Çalışma İçin: Home Ofis Çalışanlara Öneriler

Son yıllarda Google, Facebook gibi büyük şirketler de dâhil olmak üzere pek çok iş yerinde “uzaktan çalışma” modelinin hayata geçtiğini sık sık duyuyorduk. Home ofis ya da remote çalışma olarak da bilinen bu modele, koronavirüs salgını sebebiyle ülkemizde de hızlı bir geçiş oldu.

Tabii bu durum, özellikle home ofis çalışmaya alışık olmayanlar için zamanı yönetememe, motive olamama, verimli çalışamama gibi durumları da beraberinde getirdi. Peki, evden çalışmayı nasıl verimli kılabilirsiniz? İşte, evden çalışanlara tavsiyeler:

Kendinize Bir Çalışma Alanı Belirleyin

Çalışmak için oluşturulmuş bir alan, farkında olmasanız da beyninize “Buradaysan çalışmalısın.” mesajını verir. İşte, tam da bu nedenle çalışma alanına sahip olmak oldukça önemli.

Eğer evinizde çalışma odası olarak konumlandırdığınız/konumlandırabileceğiniz bir oda varsa evden çalışırken bu alanı değerlendirebilirsiniz. Özel bir odaya sahip değilseniz bu durumda salon, yatak odası, kapalı balkon gibi alanları çalışma ortamı olarak değerlendirebilirsiniz.

Çalışacağınız noktayı nasıl oluşturduğunuz da verimli bir şekilde çalışabilmek için oldukça önemli. 

Çalışma Odası Oluşturacaklar İçin Öneriler

Çalışma odasını oluştururken amacınız, alanı oldukça minimal şekilde dekore etmek olmalı. Çünkü kalabalık bir alan, ne kadar düzenli olursa olsun dağınıkmış gibi görünebilir ve bu durum da dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Çalışma masası, çalışma sandalyesi, ihtiyacınız varsa kitaplık ve dokümanlarınızı depolayacağınız küçük saklama kutuları, odada yer vereceğiniz en önemli ürünler.

Masanızın ihtiyacınızı karşılayacak büyüklükte olması önceliğiniz olmalı. Sandalye seçiminde ise gün boyunca sizi rahat ettirecek bir ürün tercih etmelisiniz. Belinizi ve sırtınızı destekleyen bir sandalye, konforlu bir çalışma için uygun olabilir. Dilerseniz sandalyenize yerleştirebileceğiniz bel destek minderleri de bu konuda size yardımcı olabilir.

Odada koyu renklere yoğun bir şekilde yer vermemek kadar canlı renklerin hüküm sürmemesi de gerek. Siyah, koyu gri, kahverengi, mor gibi koyu renklerin yoğun kullanımı sıkıcı bir alan oluşmasına; sarı, kırmızı, turuncu gibi canlı renklerin yoğun kullanımı ise dikkat dağınıklığına sebep olabilir.

Çalışma masanızı konumlandıracağınız alanın gün ışığı alması da çok önemli. Yeterli ışığın olmaması odaklanmakta zorlanmanıza yol açabilir. Bu nedenle çalışma masasına bir masa lambası koymak, özellikle ışık almayan odalarda çalışma alanı oluşturacak çalışanlar için önemli.

Herhangi Bir Odada Çalışma Alanı Oluşturacaklar İçin Öneriler

Eğer çalışma odası olarak kullanabileceğiniz özel bir oda yoksa bu durumda salon, yatak odası, kapalı balkon gibi yerlerde bir alan oluşturmalısınız. Bu seçimi yaparken alanın müsaitliği elbette önemli; ama olabildiğince sakin, aile bireylerinin sizi rahatsız etmeyeceği bir alan bulmak da çalışma veriminiz için mühim.

Çalışma odasında olduğu gibi çalışma alanınızda da düzenli olmalı. Alanda dağınıklıktan kaçınmalısınız. Eğer çalıştığınız alan dağınıksa çalışmaya başlamadan önce dikkatinizi dağıtabilecek unsurları toparlamak sağlıklı olabilir.

Mümkünse çalışma alanınızı gün ışığı alan bir yerde oluşturmalısınız. Eğer bu mümkün değilse tavan aydınlatmasından ya da masa lambası gibi lokal aydınlatma seçeneklerinden yardım alabilirsiniz.

Ev Konforunun Sizi Ele Geçirmesine İzin Vermeyin

Evin, en rahat olduğumuz alan olduğunu göz önünde bulundurursak o konforu üzerimizden atmak için bazı uygulamalar yapmamız gerektiği oldukça açık! Örneğin pijamalar yerine rahat ama dışarıda da giyebileceğiniz kıyafetler giymek, beyninizin konfor alanından çıkmasına ve dolayısıyla daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra aynı anda televizyondan dizi ya da program takip ederken verimli çalışmanızın neredeyse imkânsız olduğunu da belirtmek isteriz.

Çalışma Saatlerinizi Belirleyin

Aslında sizin de farkında olduğunuz bir konunun altını bir kez daha çizmek isteriz: Evden çalışmak disiplin gerektirir! Dolayısıyla verimli bir şekilde çalışmak istiyorsanız ofiste çalışıyormuş gibi bir rutin oluşturmanız gerekiyor. Mesainizin başlayacağı ve biteceği saatleri belirleyerek disiplinli bir çalışma düzeni için ilk ve önemli adımınızı atabilirsiniz.

Elbette mesaiye başladıktan sonra hiç yerinizden kalkmadan çalışmayacaksınız. Zaten böyle bir çalışma düzeni, veriminizin düşmesine de neden olabilir. Dolayısıyla öğle arası vermeli, hatta zamanı bölerek belirli aralıklarla mola vermelisiniz. Ayrıca öğle yemeklerini bilgisayar başında geçirmemenizi de öneririz.

Peki, zamanınızı nasıl bölebilirsiniz? Örneğin 25 dakika dikkatinizi sadece işinize vererek çalışabilir, ardından 5 dakika mola verebilirsiniz. Dilerseniz 50 dakika kesintisiz çalışıp 10 dakikalık bir molayı da tercih edebilirsiniz. Doğru zaman yönetimi için ise Marinara Timer internet sitesinden yararlanabilirsiniz.

İşlerinizi Planlayın, Zaman Yönetimi Tekniklerinden Yardım Alın

Evde verimli çalışma teknikleri, hem kendinizi disipline sokabilmek hem de zamanı verimli kullanabilmekle ilgili. Zamanı verimli bir şekilde yönetebilmek için ise planlı olmak şart!

Her hafta bir liste oluşturarak yapmanız gereken işleri hangi gün yapacağınızı planlamak, evden çalışanlara öneriler arasında. Bu sayede plansızlığın neden olabileceği kaygı ve stres seviyesini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca işlerinizi aciliyet ve önem sırasına göre ayırmanızı sağlayacak zaman yönetimi tekniklerine de kesinlikle göz atmanızı öneririz.

Dikkatinizin Dağılmasına İzin Vermeyin

Dağınık bir çalışma ortamının dikkatinizi dağıtacak unsurlardan biri olduğundan bahsetmiştik. Fakat bunun yanı sıra evden çalışan insanların dikkatini dağıtabilecek o kadar çok şey var ki… Mesela sosyal medya hesaplarınız, yapmayı planladığınız ev işleri, aynı evi paylaştığınız insanların oluşturduğu ses… Peki, bu gibi dikkat dağıtıcı etmenlerin üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Öncelikle yapmanız gereken, sosyal medya hesaplarınıza ya da işinizle ilgili olmayan diğer sitelere, çalıştığınız zaman aralığı içerisinde girmemek. Bunun için mola sürelerini değerlendirdiğinizde dikkat dağınıklığının önüne geçebilir ve evden verimli çalışmak için yapmanız gerekenlerden birini uygulamış olursunuz.

Uzaktan çalışma sürecinde disipline girmek zaman alabilir. Bu süreçte, belirlediğiniz mesai saatleri içerisinde evde yapılması gereken işleri aradan çıkarmak isteyebilirsiniz. Fakat acil değilse bu işler için mesai sonrasını beklemek verimli çalışabilmek için daha doğru olabilir.

Eğer evinizi ailenizle ya da bir ev arkadaşıyla paylaşıyorsanız ses vb. unsurlar çalışmanızın bölünmesine neden olabilir. Böyle bir durumda kendinizi çalışmaya uygun bir alanda izole etmeyi deneyebilirsiniz. Bunun da işe yaramadığını deneyimliyorsanız kulaklıkla çalışmanızı öneririz. Spotify, YouTube gibi platformlarda, çalışırken dinlenebilecek müzik listeleri mevcut.

Dikkatinizi toplamakta zorlanıyorsanız nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Burundan yavaşça nefes alıp burundan nefes vermek ve nefesinizin vücudunuzdaki akışına odaklanmak, aklınızda dolaşan ve sizi çıkmaza sürükleyen düşüncelerden sıyrılabilmek için oldukça işe yarar bir teknik. Dikkatiniz dağıldığında ya da stresli olduğunuz için zamanı verimli değerlendiremediğinizde bu tekniği uygulayabilirsiniz.

Çoğumuzun “Ofis çalışanıyım, ofise gidip gelmek çok zamanımı alıyor; kendime vakit ayıramıyorum.” dediği dönem bir süreliğine de olsa yaşanmıyor. Evde çalışma saatlerine sadık kalarak ve önerilerimizi uygulayarak zamanı verimli kullanabilir ve kendinize daha çok vakit ayırabilirsiniz!

Ev Dekorasyonİpucu