Otomobil Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomobillerin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Siz de belki hem bu faydalardan yararlanmak hem de yatırım yapmak amacıyla bir araç almak istiyorsunuz. İlk kez araba alacaksanız bu konuda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmemeniz gayet normal. O halde size yardımcı olalım. İşte, sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:

İhtiyaçlarınızı Göz Önünde Bulundurun

Kalabalık bir aileniz mi var, yoksa aracınızı bireysel olarak mı kullanacaksınız? Önceliğiniz konfor mu, yoksa aracın görünümü mü? Güvenliğin herkes için önemli olduğunun farkındayız, peki ya aracın teknolojik donanımının ne kadar güçlü olmasını istersiniz? Peki, araç almak için ayırdığınız bütçe ne kadar?

İşte, bu ve bunun gibi soruların cevapları, araç modelleri arasında doğru seçim yapmanızı kolaylaştırabilir. Örneğin kalabalık bir aileniz varsa ve sık sık tatile gidiyorsanız geniş iç hacimli ve geniş bagajlı araç seçeneklerini değerlendirmeniz gerekebilir.

Aracın Yakıt Türü Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Dizel, benzinli, LPG’li ya da son yılların en gözde alternatifi elektrikli otomobiller… Aracınızın ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize cevap vermesi kadar kullanacağınız otomobilin yakıt tüketimi konusunda bütçenize uyum sağlayabilmesi de önemli. Tabii ki bu noktada yakıt türlerinin bütçenizde oluşturacağı yansımaların yanı sıra sundukları avantajlara da göz atmak gerekir. Dilerseniz yakıt türleri ve avantajlarını anlattığımız yazımıza göz atarak bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca aracınızı aldıktan sonra daha az yakıt tüketebilmek ve bütçenizi koruyabilmek için de yakıt tasarrufu önerilerimizi incelemenizi öneririz.

Olası Giderleri Göz Önünde Bulundurun

Yakıt, aracınızın tek gideri olmayacak. Aracınızın yaşı ve motor silindir hacmi doğrultusunda hesaplanan ve her yıl ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi de aracınızın giderlerinden biri. Seçim yaparken motor silindir hacmine bakmak bu açıdan da oldukça önemli.

Ayrıca olası bir arıza durumunda aracınızın tamirinin ve bakımının yapılması da bir gider kalemi. Satın almak istediğiniz otomobil markasının yetkili servis ağının geniş olmasına, araç modeline hâkim yeterince usta olup olmadığına ya da orijinal yedek parçaların fiyatlarına da karar verme aşamasında dikkat etmelisiniz. Otomobil satın almadan önce bu gibi detayları incelemek, gelecekte bütçe planlaması konusunda kötü sürprizler yaşamanızı engelleyebilir.

Forumlar, Blog’lar ve Uzmanlar Yardımıyla Araç Hakkında Bilgi Edinin

Satın almayı planladığınız aracın ihtiyaçlarınıza, isteklerinize ve bütçenize uygun olup olmadığını incelediniz. Şimdi sırada, alternatifleri daha derinlemesine incelemek ve fikir almak var. İnternetteki forumlar ve blog’lar bu konuda size yardımcı olabilir. Alacağınız aracın avantajlarını, dezavantajlarını, araç paketleri arasındaki karşılaştırmaları online platformlar yardımıyla kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bunun yanı sıra otomobiller hakkında bilgili tanıdıklarınızdan da yardım alarak kararınızı verebilirsiniz. Tabii ki satış temsilcileri de bu konuda size yardımcı olmaya hazır.

Deneme Sürüşü Yapın

Sıfır araba alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık ve şimdi yaptığınız analizlerin son aşamasına geldik: Test sürüşü yapmak! Mümkünse aracı deneme sürüşünün ardından almak oldukça önemli. Bu sayede aracı yakından görebilir, sürüş deneyiminin size uygun olup olmadığını keşfedebilirsiniz.

İkinci El Otomobil Almak İsteyenlere Öneriler

Eğer ikinci el araba almak istiyorsanız da merak etmeyin! Birinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara ek olarak incelemeniz gereken birkaç nokta daha var. İşte, ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Aracı almadan önce geçmişini incelemek şart! Kaza kaydı var mı, parça değişimi yapılmış mı? Bunları incelemek, araç hakkında oldukça önemli bilgiler edinmenizi sağlayacaktır. Bu önemli bilgileri edinmek için ise Tramer sorgulama yani araç hasar kaydı sorgulama yapabilirsiniz.
  • Tramer sorgulamasının yanı sıra aracı bir uzmanın görmesi de sağlıklı olacaktır. Almak istediğiniz aracın bir ekspertiz raporu yoksa bir ekspere götürerek aracın sorunları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Aynı model araçlar arasında karşılaştırma yapmayı es geçmeyin ve ikinci el otomobil alırken acele etmeyin. Otomobilin yaşı, paketi, sahip olduğu ek özellikleri, kilometresi, hasar geçmişi gibi unsurları karşılaştırarak doğru bir karar verebilirsiniz.
  • Satın alma aşamasında aracın ruhsatı, varsa garanti belgesi gibi belgelerin tam olduğuna da emin olmalısınız.

Dilerseniz ikinci el araç alacaklara önerileri sıraladığımız yazımıza da göz atabilir ve konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Trafiğe Çıkmadan Önce Aracın Güvencesi Olduğuna Emin Olun

Hem sizi ve aracınızı hem de trafikteki diğer birey ve araçları güvence altına almak ve kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmak şart! MAPFRE Sigorta, Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası ile bu konuda yanınızda! Dilerseniz hemen trafik sigortası ve kasko arasındaki farklara göz atabilir, ardından ayrıntılı bilgi almak ve poliçenizi oluşturmak için size en yakın acentemizi arayabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!

İpucuOto-yaşam