Pes Etmek Yok! İlham Veren TEDx Konuşmaları

Bazen yeni başlangıçlar ya da yola devam edebilmek için desteğe ihtiyacınız olabilir. Öyle bir ruh halinde olabilirsiniz ki çekincelerinizin yakın çevreniz tarafından bile anlaşılmayacağından ya da önemsiz görülebileceğini düşünebilirsiniz. Böyle zamanlarda motive olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacınız vardır. İşte, TEDx konuşmaları bu süreçte sizin yanınızda olabilir. İlham verecek ve sizi motive edecek, üstelik Türkçe alt yazılı olarak izleyebileceğiniz en iyi TED ve TEDx konuşmalarını sizin için derledik. Göz atmaya ne dersiniz?

TED ve TEDx nedir?

Technology (teknoloji), entertainment (eğlence), design (tasarım)… İşte, TED’in açılımı bu! İlk olarak 1984 yılında düzenlenen TED; paylaşmaya değer fikirlerin ve deneyimlerin, alanında uzman kişiler tarafından maksimum 18 dakika sürecek şekilde aktarıldığı konuşmalardan oluşan bir konferans. Ayrıca New York ve Vancouver’de düzenlenen konferansların yanı sıra lokal etkinlikler de düzenleniyor. Bu lokal etkinliklere ise TEDx deniyor.

Haydi, şimdi önerilerimizi sıralamaya başlayalım!

Engelleri Avantaja Çevirin – Betûl Mardin

Yaşadığınız ve hayatınızı olumsuz etkileyen durum ya da deneyime bakışınız nasıl? Bunları yaşadığınız için kendinize içten içe üzülüyor musunuz, yoksa deneyimleriniz sizi güçlü mü kılıyor? Eğer kötü durum ve deneyimlerin sizi aşağıya çekmesine izin veriyorsanız bununla başa çıkmaya çalışmanın tam zamanı! Halkla ilişkiler mesleğini ülkemize getiren ve uluslararası camiada “Mother” (Anne) olarak bilinen Betûl Mardin’in TED konuşması bunun için mükemmel bir başlangıç! Güçlüklerin hayatı mükemmel kıldığını düşünen ve ömrü boyunca durmaksızın çalışan, çalışmaya da devam eden Betûl Mardin’in yaşamından bir bölümü içten bir şekilde anlattığı bu konuşma eminiz ki en iyi TEDx konuşmaları arasında! 

Sizi Özel Kılan Ne? – Mariana Atencio

Kişisel farklılıklarınızın sizi “ötekileştirdiğini” mi düşünüyorsunuz? Peki, aslında ötekileşmenize sebep olan özelliklerinizin sizi özel kıldığını biliyor musunuz? Venezuelalı genç bir kadın olan ve NBC’de haber muhabirliği yapan Mariana Atencio’nun da aslında söylediği şey bu! Yaşadığı olumlu ve olumsuz deneyimleri aktararak ilham verici bir konuşma yapan Mariana’dan yaşınız kaç olursa olsun öğrenecekleriniz var!

Hatalarını Sahiplen – Cristel Carrisi

Kabul edelim ki başarısızlıktan hoşlanmıyoruz ve başarısız olmaktan korkuyoruz. Peki, başarısızlığı yaşamadan önce hayalinizi gerçekleştirmek için attığınızda adımlar sayesinde edindiğiniz deneyimler ne olacak? Eğer başarısız olmaktan çekinenlerden biriyseniz geçmişte başarısız olmaktan korkan Cristel Carrisi’nin anlattıklarını dinlemelisiniz! Bu konuşmanın seveceğiniz ve ilham alabileceğiniz TEDx motivasyon konuşmalarından biri olacağına eminiz.

Stresi Nasıl Arkadaşınız Yaparsınız? – Kelly McGonigal

İşe geç kalmak, sunumuna çalışmadığınız bir toplantıya girmek, konuşmadığınız bir arkadaşınızla aynı ortamda bir araya gelmek, yoğun bir takvim… Farklı nedenlerle strese girebiliyoruz ve kabul edelim ki bu kimsenin hoşuna gitmiyor. Üstelik stresin sağlığınızı olumsuz etkilemesi de cabası. Peki, acaba gerçekten stres sağlığımızı olumsuz mu etkiliyor, yoksa onu zararlı kılan sadece bizim düşünce tarzımız mı? Eğer “Stresi nasıl yönetirim?” diye merak ediyor ve vücudunuzun strese karşı verdiği tepkiyi değiştirmek istiyorsanız Psikolog Kelly McGonigal’ın sunumunu izlemenizi öneririz.

Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Bizi Dinlemek İstesin? – Julian Treasure

Konuşma stiliniz insanları çekebilir, onların sizden uzaklaşmalarına neden olabilir, bir fikri kabul ettirmenizi sağlayabilir ya da iletişim kurduğunuz insanların sizi dinlemek istememelerine yol açabilir. Konuşmak, sağlıklı iletişim kurmanın en önemli etkenlerinden biri ve eğer sağlıklı iletişim kurmak istiyorsanız konuşurken yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bilmeniz gerekiyor. En dikkat çeken TED konuşmalarından birini yapan girişimci Julian Treasure’ın paylaştığı öneriler, doğru konuşmanın sırlarını veriyor. Bu arada bu önerimizin de listemizdeki tek TED konuşması olduğunu belirtelim.

Eğer yaşanmış hayat hikâyeleri sizi etkiliyorsa ve yaşananlardan ders çıkarmak istiyorsanız pes etmemeniz gerektiğini gösteren 6 biyografik filme de göz atmanızı öneririz!

DeneyimGirişimcilikKariyer