Başarının Sırrı: Hayattan Ders Almak

Çevrenizde ya da iş ve sanat dünyasında size ilham olan kişilerin hayatlarına bakın. Sizce her şey hep planladıkları gibi kusursuz mu gitmiş? Çıktıkları yolculuk her ne için olursa olsun hiç hata yapmamışlar mı? Elbette yapmışlardır ya da her şey planladıkları gibi gitmemiştir, ama önemli olan düştükten sonra daha güçlü bir şekilde kalkmayı bilmek ve emin olun ki bunu yapabilmenin en iyi yollarından biri de tecrübelerden ders almak!

İş hayatında, sosyal hayatınızdaki ikili ilişkilerde, hatta kendinizi gerçekleştirmek için hayalinize ulaşmaya çalışırken… Hatalar ve planlanmayan durumlar her insanın hayatında var. Önemli olan tüm bunlara “olumsuzluk” olarak bakmamak ve yaşadığınız her şeyden bugününüz ve geleceğiniz için bir ders çıkarmak. Pes etmeden, umutsuzluğa kapılmadan… Hayatta başarılı olmak için bilmeniz gereken sır işte tam olarak bu!

Hayattan çıkarılan ders, yaşadığınız olayın niteliğine ve sizi ne kadar etkilediğine bağlı. Yani sizi zorlayan ne kadar büyük bir durum yaşarsanız o kadar büyük bir hayat dersi çıkarabilirsiniz. Peki, yaptığımız hatalar ya da dış etkenlerden kaynaklı olan ve yaşanmasını istemeyeceğiniz bir durum karşısında nasıl dersler alıyoruz? Örneklerle anlatmaya başlayalım.

Hayatın İnişli Çıkışlı Bir Yol Olduğunu Görürsünüz

Bazen bazı şeyler hayal ettiğiniz gibi kolayca gerçekleşmeyebilir. Örneğin kendi işinizi kurdunuz ve fazla sayıda iş yaparak yüksek kazanç elde ediyorsunuz. Fakat bir süre sonra bulunduğunuz bölgede sizinle aynı işi yapan başka bir iş yeri açıldı ve kazancınız büyük bir şekilde düştü. İşinizi açtığınız ilk dönemdeki kazancınızın hayatınız boyunca hep aynı şekilde yüksek olmasını bekleyemezsiniz. Şu anda da kazancınızın hep düşük olacağını söyleyemezsiniz. Hayatta hiçbir şey olduğu gibi kalmaz, sürekli değişim yaşanır. Bu nedenle değişimlere karşı hazırlıklı olmak ya da değişim yapma zamanı geldiğinde gelişim için adımlar atmak oldukça önemli. Verdiğimiz örnek üzerinden ilerlememiz gerekirse iş yerinizde müşterilerin daha çok dikkatini çekecek ek ürün ve hizmetlere yer verebilirsiniz. Kendinizi rakip firmadan farklı kılmayı başarmalısınız! Bunu ise ancak yaşadıklarınızı ve hatalarınızı gözden geçirerek yapabilirsiniz.

Amacınızın Ne Kadar Değerli Olduğunu Hatırlarsınız

Dünyada milyarca insan var ve her insanın da gerçekleşmesini arzuladığı hayalleri mevcut. Hayalleri gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımları bilmek ve uygulamak, başarıya giden yoldur. Fakat bu yolculukta bazen yorulabilir ve yapılan hatalar nedeniyle planınızda aksamalar yaşayabilirsiniz. Elbette kimse aksamaya sebep olacak bir tecrübe yaşamak istemez, ama böyle bir tecrübe yaşarsanız da bunu sorun etmeyin. Çünkü “düşüş” olarak görebileceğiniz bu kısa dönemli olaylar, amacınızın ve bu uğurda yaptığınız işin ne kadar önemli olduğunu size bir kez daha hatırlatabilir. Önemli olan hayatın her alanında hatalardan ders almak ve onları bir daha tekrarlamamayı bilmektir. Çünkü aynı hatayı tekrarlamak çoğu kez size bilmediğiniz bir şey öğretmez, aksine zaman kaybına neden olur.

Olayların Geçici, Çıkardığınız Derslerin Kalıcı Etkileri Olduğunu Keşfedersiniz

Herkesin çalışmayı istediği şirket sizin de hayallerinizi süslüyor diyelim. Bu şirkette çalışmak için yeterli iş deneyimine sahipsiniz. Fakat sadece yabancı dil konusunda yeterli olmadığınız için sizinle çalışamayacaklarını belirtiyorlar. Bu durumda ne yaparsınız? Yaşadığınız bu olaydan sonra yakınmaktan ya da üzülmekten başka yapacağınız şeyler olmalı. Mesela hemen bir dil kursuna yazılıp dilinizi geliştirmek, yapmanız gereken ilk şey! Bu iş görüşmesi sayesinde sadece iş deneyiminin değil, dil bilmenin de önemli olduğunu öğrenmiş oldunuz. Yani kendinize de yatırım yapmalısınız. Örneğin dil eğitimi almanın yanı sıra bir hobi edinerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Diğer bir deyişle ders almanızı sağlayan olaylar hayatınızda geçici, bu olaylar sonrasında harekete geçip hayatınıza dâhil ettiğiniz gelişimler ise kalıcı bir etki yaratır!

Zamanla Bardağın Dolu Tarafını Görmeyi Öğrenirsiniz

Hayattan ders almaya başladığınızda eskiden “olumsuzluk” olarak adlandırdığınız şeyleri “ders” ya da “tecrübe” olarak adlandırmaya başlarsınız. Tecrübelere değer verdiğinizde onların sizin en iyi öğretmenler olduğunu göreceksiniz. Böylece bir işe girişmeden önce önlem almanıza ve elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen hata yaptığınız durumda hemen ayağa kalkmayı öğreneceksiniz. Çünkü bardağa dolu tarafından bakmanın önemini, hayattan ders ala ala keşfetmiş olacaksınız! Hatta bu sayede hata yapmaktan korkmayacak ve yaşadığınız her şeyin başarılı olma konusunda size yardım ettiğini net bir şekilde görebileceksiniz.

Bazen Yardım Almanız Gerektiğinin Farkına Varırsınız

Evet; düşünceleriniz, bir işi gerçekleştirmek için yola çıktığınızda yaptığınız planınız, kısacası tüm hazırlıklarınız yolun başında kusursuz gibi görünebilir. Fakat bazen yola çıktığınızda, bazen de yola çıkmadan önce bir şeylerin eksik olduğunu fark edebilirsiniz. İstediğiniz her neyse onun sahibi olmak için bazen başkalarından, alanında uzman kişilerden yardım almanız gerekir. Unutmayın ki başarılı insanlar, iyi yaptıkları şeylerin eksik yanlarının da farkındadırlar ve yardım almaktan çekinmezler!

Yolun Sonunda İmkânsız Diye Bir Şeyin Olmadığını Görürsünüz

Sizin tarafınızdan ya da başkaları tarafından “imkânsız” olarak görülen çoğu şey aslında zihinsel engellerdir. Bu engelleri aşmak ise tamamen sizin elinizde. Kendinizi imkânsızlıklarla sınırlandırmamak için yapmanız gereken; kendinize inanmak, karar verdiğiniz şeyi yapmaya karar vermek ve tecrübelerinizden ders alıp hep daha iyisi için yol almak! İmkânsız olarak kabul edilmiş her şeyin mümkün olduğunu gördüğünüzde yeni bir şey yapmak ve daha fazla yol alabilmek için daha çok motivasyona sahip olacaksınız!

Ummadığınız koşullarla veya olaylarla karşılaşsanız da amacınıza ulaşmak için çalışmaya devam edin, başarılı olana kadar durmayın! Bu konuda en büyük yardımcınız ise tecrübelerinizden çıkardığınız hayat dersleri olacak!

DeneyimİpucuKariyer