Güneş Alerjisi Nedir? 

Güneşin gökyüzünde pırıl pırıl parladığı yaz aylarında güneşlenmek büyük bir zevk. Deniz kenarında uzanıp güneşin sıcaklığını doyasıya hissetmek, tabii ki yaz tatillerinin vazgeçilmezi. Ancak her ne kadar siz bundan zevk alsanız da cildiniz için aynı keyif söz konusu olmayabilir. Mesela güneşe maruz kaldığınızda cildinizde kaşıntı, kabarma, kızarıklık gibi rahatsızlıklar mı ortaya çıkıyor? Cevabınız “Evet” ise siz de güneş alerjisi olması mümkün. 

Peki, güneşe karşı oluşan bu hassasiyetin hayatınızı olumsuz etkilememesi için dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz? O halde güneş alerjisi hakkında tüm merak edilenleri öğrenme zamanı.  

Güneş Yanığı mı, Güneş Alerjisi mi?

Öncelikle güneş alerjisini, güneş yanığı ile karıştırmamak gerekli. Çünkü güneş yanığı, herkesin başına gelen bir problem iken güneş alerjisi kişiye özgü bir rahatsızlıktır. 

Güneşe uzun süre maruz kalmaktan kaynaklı oluşan güneş yanığı sonucunda kızarıklık, bronzlaşma, soyulma gibi ciltte farklılaşmalar ortaya çıkar. Bunun sebebi ise güneş ışınlarının, cildin koruma kalkanı olan melanini aşmasıdır. Melanin, cilde rengini veren pigment olduğu için bu kalkanın aşılması ile cilt rengi değişebilir ve ölü deriyi atmak için cilt soyulabilir. Yani aslında güneş yanığı sonrasında cilt, kendini yenilemeye çalışır ve bir süre sonra eski haline döner. Güneş yanığı ve güneş yanığından kaynaklı soyulmalar hakkında daha detaylı bilgi almak için “Güneş Yanığından Oluşan Soyulmalar Nasıl Önlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Güneş alerjisinde ise süreç daha farklı işler. Güneş alerjisi bulunan bir kişi, güneş ışınlarına maruz kaldıktan kısa bir sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Yani güneş alerjisinin oluşması için uzun süre güneşte kalmak şart değil. Belirtiler ise yanıktan farklı olarak kaşıntı, kabarma, su toplaması olarak görülebilir. Güneşe bağlı ürtiker olarak bilinen güneş alerjisinin belirtileri, kişinin bağışıklık sistemine göre daha ağır şekillerde de ortaya çıkabilir. 

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak güneş alerjisi belirtilerinden söz etmiş olsak da tüm reaksiyonlar sadece kızarıklık, kaşıntı, kabarma veya ciltte döküntü ile sınırlı değil. Güneşe bağlı ürtiker vücudun büyük bir bölümüne yayılırsa aşağıda belirtiler de ortaya çıkabilir: 

  • Tansiyon düşmesi 
  • Şiddetli baş ağrısı 
  • Mide bulantısı 
  • Nefes alıp vermede güçlük 

Ürtikerin yayılması ile oluşan bu problemler, aslında güneş çarpması belirtileri ile benzerlik gösterir. Ancak derideki kızarıklık, kabarma ve dökülme ile güneş alerjisi, güneş çarpmasından ayrışır.   

Güneş Alerjisi Neden Olur? 

Çoğunlukla genetik faktörlerden kaynaklı olan güneş alerjisi, bazen güneş ışınlarının ilaç veya kremlerle reaksiyon göstermesinden dolayı da olabilir. Buna bağlı olarak iki çeşit güneş alerjisinden söz etmek mümkün: 

  • Polimorfik ışık patlaması: Hiçbir farklı uyaran olmadan vücudun sadece güneş ışınlarına tepki göstermesi ile oluşan güneş alerjisidir. 
  • Fotoalerjik Reaksiyon: Cilde uygulanan krem, parfüm, ilaç, makyaj malzemesi gibi bir kimyasalın güneş ışığı ile reaksiyona girmesi sonucu oluşur.

Fotoalerjik reaksiyona sebep olan kimyasallar kullanılmadığında güneş alerjisi belirtileri ortaya çıkmaz. Ancak vücut doğrudan güneş ışınlarına tepki gösteriyorsa semptomlar güneşe her çıkıldığında görülebilir.  

Güneş Alerjisi Tanısı İçin Hangi Testler Yapılır?

Güneşten kaynaklı ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, ciltte görülebildiği için çoğu zaman doktorlar deriye bakarak bile güneş alerjisi tanısı koyabilir. Ancak belirtiler net değilse bazı testler yapılarak güneş alerjiniz olup olmadığı anlaşılabilir. “Peki, nedir bu testler?” diyorsanız hemen inceleyelim: 

  • Ultraviyole (UV) ışın testi: Bu testte değişik dalga boylarında ultraviyole ışınlar cilde yansıtılarak cildin tepkisi ölçülür. Böylelikle hangi tip ultraviyole ışının alerjiye sebep olduğu anlaşılır. 
  • Foto yama testi: Bu test genellikle fotoalerjik reaksiyonlarda güneş ışını ile reaksiyona giren maddeyi bulmak için tercih edilir. Güneş alerjisini tetikleyen maddeler yama halinde deriye uygulanır. Sonrasında bu yamaların üzerine UV ışınları yansıtılarak reaksiyonlar gözlemlenir.   
  • Kan testleri ve deriden örnek alınması: Sadece güneş alerjisi tanısı için genellikle bu testlere ihtiyaç duyulmaz. Ancak doktorlar alerjinin başka bir hastalıktan dolayı ortaya çıkmasından şüpheleniyorsa altta yatan nedenleri incelemek için kan ve deri örneği isteyebilir. 

Güneş Alerjisinin Tedavisi Var mı? 

Güneş alerjisinden kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıkların geçmesi için ilaçlarla tedavi uygulanabilir. Hatta semptomlar hafifse birkaç gün güneşe çıkmamak bile alerji belirtilerinin kaybolmasını sağlayabilir. Tabii ki güneşe maruz kaldığınızda vücudunuz tepki gösteriyorsa daha olumsuz durumlar yaşamamak için doktorunuza danışarak tedaviyi ilerletmenizde fayda var. Sonuç olarak kimyasal reaksiyondan dolayı da bir güneş alerjisi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumu ve tedavi yöntemini netleştirmek için uzman görüşü almanız oldukça önemli.

Alerjik Reaksiyonların Önüne Geçmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerjiden kaynaklı rahatsızlıkları gidermek için tedavi mümkün. Ancak güneş alerjisi, farklı bir uyaranla reaksiyondan kaynaklı değil de tamamen güneş ışınlarından kaynaklı ise bu durumu ortadan kaldıracak kesin bir yöntem yok. Tabii ki aldığınız önlemlerle cildinizi güneşe karşı koruyabilir ve güneş alerjinizin tetiklenmesinin önüne geçebilirsiniz. “Peki, nasıl?” diyorsanız dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayalım: 

  • Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında güneş alerjiniz daha sık ortaya çıkabilir. Güneş ışınlarının yoğun hissedildiği saatlerde dışarıda vakit geçirmeyerek alerjiniz için önlem alabilirsiniz. 
  • Dışarı çıkarsanız da cildinizin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasını önlemek için koruyucu kıyafetler tercih etmenizde fayda var. Uzun elbiseler, gömlekler, bol pantolonlar, şapkalar ile cildinizi güneş ışınlarından koruyabilirsiniz. 
  • Cildinizin açıkta kalan bölgeleri için güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Ancak güneş kremi seçerken kremin faktörünü ve içeriğini incelemeniz gerekli. Cildinize en uygun güneş kremini bulmak için dermatoloji uzmanlarından yardım alabilirsiniz.    

Tüm önlemlere rağmen güneş alerjisi belirtileri ortaya çıkabilir ya da güneş alerjisine sahip olup olmadığınızı anlamak için test yaptırmanız gerekebilir. Yaşamış olduğunuz bu soruna karşı bir sağlık hizmeti almak ise bu süreçte atmanız gereken en önemli adım. 

Peki, sağlık hizmeti alırken maddi kaygıları bir kenara bırakıp sadece tedavinize odaklanmak ister misiniz? O halde her bütçeye ve ihtiyaca cevap veren 3S Sağlık Sigortası ile tanışın.

3S Sağlık Sigortası ile sağlık sorunlarınız nedeniyle yaşayabileceğiniz ekonomik endişeleri ortadan kaldırabilir, özel anlaşmalı sağlık kurumlarında tedavi işlemlerinizi tamamlayabilir, kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. İhtiyacınıza yönelik sigorta poliçenizi oluşturmak ve detaylı bilgi almak için MAPFRE Sigorta acenteleri ile iletişime geçebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

İpucuSağlık