Leasıng Nedir? Leasıng Yapmak Ne Zaman Daha Kârlı Olur?

Yeni bir projeye başlamak, büyük bir girişim kurmak ya da işleri büyütmek… Ticaret her zaman daha fazlasını, daha güçlüsünü isteyen bir alan. Bu alanda başarılı olabilmek için ise sermayeyi en doğru şekilde kullanmak gerekiyor. Çünkü öz kaynakları doğru şekilde değerlendirmemek, şirketin geleceğini riske atmak anlamına gelebilir. Bu nedenle yapılacak yatırımlar için de kaynakların doğru analiz edilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi önemlidir.

Leasing ise yatırım yaparken öz kaynaklarını tüketmek istemeyen şirketler için geliştirilmiş bir finansman aracı. Siz de sermayenizi tüketmeden yatırım yapmak ve büyümek istiyorsanız leasing kavramı ile tanışmanızın vakti gelmiş demektir.

Leasing Nedir?

Türkçesi finansal kiralama olan leasing kavramı, bir varlığın kira bedeli karşılığında kullanım hakkının kiracıya verildiği ve kiralama süresi sonunda kiracıya devredildiği finansman yöntemidir. Leasing sürecini daha kolay açıklamak için yöntemi şöyle örneklendirelim:

Şirketiniz için çeşitli makinelere ihtiyacınız var ancak öz kaynaklarınızı bu yatırım için kullanmak istemiyorsunuz ya da bütçe planlamanız buna uygun değil. Bu durumda bir leasing şirketiyle finansal kiralama sözleşmesi yaparak bu makineleri belirli bir süre için sabit fiyatta kiralayabilirsiniz. Yani ihtiyacınız olan makineleri satın almadan kullanırsınız. 

Sözleşmede belirtilen sürenin sonunda ise makinelerin mülkiyeti, sembolik bir ücret karşılığı size geçer. Böylece hem öz kaynaklarınızı doğrudan harcamamış olursunuz hem de yatırım malının operasyon süreçlerini de finansal kiralama şirketine devretmiş olursunuz. 

Bu aşamada “Leasing mantığı nedir?” diyorsanız kısaca şunu söyleyebiliriz: İşiniz için ihtiyacınız olan yatırım malını, elinizdeki öz kaynakları yani şirketiniz için ayırdığınız sermayeyi harcamadan kiralayarak kullanabilme ve uygun zamanda mülkiyet hakkını elde etme imkanı sunmasıdır.

Leasing Yapmak Ne Zaman Daha Kârlı Olur?

İşletmeniz için herhangi bir taşınır ya da taşınmaz varlığa yatırım yapmayı düşündüğünüzde şu soruyu sorabilirsiniz: Bunu gerçekten satın almam gerekiyor mu? Çünkü satın almak her zaman en kârlı seçenek olmayabilir. İşiniz için mutlaka kullanmanız gereken bir varlık varsa satın almaya alternatif olarak finansal kiralama yöntemini düşünebilirsiniz. Özellikle sahip olmak istediğiniz yatırım malı, sermayenizin önemli bir kısmına bedelse, leasing yapmak bu durumda çok kârlıdır. 

Leasing Yapmanın Avantajları Nedir?

Finansal kiralama yapmanın tek avantajı sadece öz kaynağı yani şirket sermayesini elde tutmak değildir. Bununla birlikte şirketlere sağladığı birçok fayda bulunur.

  • Kredi hacmini daraltmaz: Kredi çekmeden leasing şirketiyle anlaşarak istediğiniz varlığa sahip olursunuz. Böylece kredi limitinizi harcamamış olursunuz ve diğer ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz.
  • Operasyon süreçlerinde daha az efor harcamanızı sağlar: Satın alma, ithalat, sigorta işlemleri gibi operasyon süreçlerinin finansal kiralama şirketine devredilmesiyle operasyonlara harcayacağınız efor azalır.
  • Düşük KDV tutarı ödersiniz: Yatırım malını kiraladığınızda %1 KDV ödersiniz. Ancak satın aldığınız mal için çok daha fazla KDV tutarı ödemeniz gerekir. Üstelik KDV’yi finansal kiralama şirketine taksitle ödeme imkanı elde edersiniz. Böylece elinizde daha fazla nakit kalır. 
  • Farklı yatırımları finanse etme imkânı tanır: Yatırım malını satın almayarak sermayenizle farklı yatırımları finanse edebilirsiniz. Bu sayede şirketinizin yatırım getirisini yani yatırımlardan elde edeceğiniz gelirleri artırabilirsiniz. 
  • Kira süreci sonunda varlığı satın alabilirsiniz: Leasing sözleşmelerinde belirlenen kira süresi sonunda malın mülkiyet hakkına sahip olabilirsiniz. 
  • Amortisman: Leasing ile alımı gerçekleştirilen yatırım malı için amortisman (yıpranma/aşınma payı) kiracı tarafından ayrılır. Aylık ödemelerin faizi kısmı finansman gideri olarak gider kaydedilir.

Vergi, resim, harç muafiyeti: Leasing sözleşmeleri ve leasing için teminat alınmasına ilişkin işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan istisnadır.

Kararınızı verdiniz ve leasing yapacaksınız. Ancak ihtiyacınız olan yatırım malının leasing yöntemiyle kiralanıp kiralanmadığı veya bulunduğunuz iş alanının buna uygun olup olmadığını sorguluyor olabilirsiniz. O halde tüm bu sorularınızı bir tabloda yanıtlayalım.

Leasing Yöntemi ile Ne Kiralanabilir?
İnşaat ve iş makineleri
Traktör, biçerdöver veya balyalama makinesi gibi zirai makineler
Deniz, demir, hava yolu taşıtları
Ambalaj ve matbaa makineleri gibi basın yayın ekipmanları
Dişçi üniteleri, cerrahi ve tanı cihazları gibi tıbbi ekipmanlar
İmalat makineleri
Ofis ekipmanları
Yazılımlar
Gayrimenkuller
Tekstil makineleri
Güneş Enerji Santrali veya Rüzgar Enerjisi Santrali gibi yenilenebilir enerji ekipmanları
Leasing Firmasından Kimler Faydalanabilir?
Anonim ve limitet şirketler ile şahıs şirketleri
Her türlü ortaklıklar
Avukat, serbest muhasebeci, mali müşavirler, kendi adına çalışan diş hekimleri ve doktor gibi serbest meslek çalışanları

Yatırım varlıklarını elde etmede finansal kiralama oldukça efektif bir yöntemdir. Bu teknik, orta ve uzun vadeli bütçe planlamalarında yaygın olarak kullanılır. Siz de böyle bir yatırım düşünüyorsanız ve ilk aşamada satın almadan yatırım malından faydalanmak istiyorsanız bu teknik sizin için uygun olabilir.

GirişimcilikİpucuTeknoloji