Kış Mevsimine Heyecan Katın: Popüler 6 Kış Sporu

Havaların soğumasıyla kış mevsimi iyice kendini göstermeye başladı. Bahar aylarının ılık havası ve güneşli günleri yerine bizi artık içimizi ısıtan bembeyaz kar manzarası bekliyor. Bu manzaranın ve kış mevsiminin tadını çıkarmanın yolu ise hepsi birbirinden heyecanlı ve eğlenceli kış sporlarından geçiyor.

Kış sporları, genellikle karlı alanlarda yapıldıkları için kar sporları olarak da bilinir. Ancak kış sporlarının özelliği, sadece karda yapılmaları ile sınırlı değil. Buzlu alanlarda da yapılan pek çok spor dalı bulunuyor. Bu nedenle kış mevsiminde spor yapmak isteyenler için karlı dağlardan donmuş göllere kadar kış şartlarının yaşandığı her doğal alan adeta bir egzersiz alanına dönüşüyor. “Peki, bu alanlarda hangi sporları yapmak mümkün?” diye düşünüyorsanız birbirinden eğlenceli kış sporları ile tanışmanın zamanı geldi. 

Bu kışı yepyeni bir heyecanı deneyimlemek ve kış mevsimini sportif aktivitelerle geçirmek isterseniz gelin, popüler kış sporlarını incelemeye başlayalım. 

Karlı Havanın Olmazsa Olmazı: Kayak

Kar yağması sadece kış mevsimin habercisi değil, aynı zamanda bir kayak tatili ayarlamanın da habercisi. Çünkü kayak, kış sporları arasında en popüler seçeneklerden biri. Bu popüler seçeneği denemek için Bursa, Erzurum gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan meşhur kayak tesislerine giderek hem tatil hem de kayak yapabilirsiniz.

Kayak merkezlerine gittiğinizde farklı zorluk derecelerine göre parkurlarla karşılaşacaksınız. Daha önce hiç kayak deneyiminiz yoksa parkur aşamasına geçmeden önce eğitim almanız şart. Bu nedenle öncelikle gittiğiniz kayak merkezinde bulunan profesyonel kayak eğitimleri hakkında bilgi almanızda fayda var. 

Kayak öğrenmek ve kayak yaparken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili daha fazla tüyo için “Kayak Öğrenmek İstiyorum” Diyenler İçin 5 Püf Noktası” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Biraz Daha Heyecan Arayanlara: Snowboard

Snowboard, aslında genel hatlarıyla kayakla oldukça benzer. Ancak kayakta iki tahta üzerinde dengede kalmaya çalışırken snowboard yaparken tek tahta üzerinde kayarsınız. Bu nedenle snowboard için kayaktan biraz daha zor, ama bir o kadar da heyecanlı demek mümkün. 

Snowboard yaparken kayma tekniği kayağa göre oldukça farklı. Bu nedenle “Kayak yapıyorum, snowboard da yaparım.” diye düşünmeyin. Kayak yapıyor olsanız bile eğer snowboard denemek istiyorsanız bu spor için de öncelikle eğitim almanız oldukça önemli. 

Profesyonellerin Tercihi: Snowkiting

Kayak ve snowboard deneyiminiz var ve bu alanda biraz daha heyecan arıyorsanız snowkiting tam size göre. Snowkiting, paraşütle kayağın birleştiği bir kış sporu. Bu özelliği ile kayak yaparken “Benim için hız olmazsa olmaz.” diyenlerin buluşma noktası. 

Ancak bu sporun tam olarak bir profesyonel işi olduğunu unutmayın. Çünkü iki ekstrem sporun birleştiği snowkiting yaparken denge ve kontrol oldukça önemli. Bu nedenle snowkiting yapmak isterseniz öncelikle bol bol antrenman yapmanız gerekli. 

Buzun Üstündeki Sanat: Buz Pateni

Hem kıyafetleri hem de koreografileri ile buz pateni sporcularının görsel bir şölen sunduğu kesin. Bu görsel şölenden etkilenip “Acaba ben de yapabilir miyim?” diye düşünüyorsanız şehirden bile çıkmadan buz pateni yapmaya gidebilirsiniz. 

Genellikle büyük şehirlerde pek çok buz pateni pisti bulmak mümkün. Bu pistlere giderek buzda ayakta kalmanın ne kadar zor olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Birkaç teknik öğrendikten sonra da sadece ayakta durmakla sınırlı kalmayıp buz üstünde tıpkı bir kuğu gibi süzülmeye başlayabilirsiniz. 

Buz Üzerinde Oynanan Satranç: Curling

“Kalabalık gruplar için uygun bir kış sporu yok mu?” diye düşünüyorsanız özellikle kış olimpiyatlarında dikkat çeken curling için takımlarınızı kurmaya başlayabilirsiniz. 

Buz üzerinde taş kaydırma gibi bir prensiple oynanan curling, aslında hem strateji hem de beceri gerektiren bir spor. Bu nedenle bu sporu basit bir şekilde taş kaydırma olarak tanımlamak yerine buz üzerindeki satranç şeklinde ifade edebiliriz.

Özel bir taşı olan ve iki takım halinde oynanan bu oyunda buz üzerinde bulunan hedefe en isabetli atışları yapan takım kazanır. Ancak taşı hedefe ulaştırmak için atışlar üzerinde pratik yapmanız oldukça önemli. Çünkü kolay gibi görünse de buz üzerinde isabetli atışlar yapmak, aslında curling sporunun hem eğlenceli hem de zor yanı.  

Kış Manzaraları Eşliğinde Yürüyüş: Snowshoeing

Kayak ve snowboard gibi kış sporları, eğlenceli olsa da adrenalin dolu sporlar. Ama kışın adrenalin değil de sadece biraz egzersiz yapmak istiyorsanız snowshoeing yani kar ayakkabısı ile yürüyüş yapmayı tercih edebilirsiniz. 

Biliyoruz ki karda yürümek zor. Bu durumu daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yolu ise kar ayakkabılarından geçiyor. Küçük bir kayak tahtasına benzeyen kar ayakkabıları ile doğa yürüyüşüne çıkmaya da snowshoeing deniyor. Bu nedenle güzel manzaralar eşliğinde yapabileceğiniz bu spora, kış aylarının en keyifli egzersiz seçeneği demek mümkün. 

Hepsi birbirinden eğlenceli kış sporları ile kış mevsiminin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Ancak unutmayın ki tüm bu popüler kış sporları, eğlenceli olduğu kadar zorlu hava koşullarından kaynaklı riskleri de barındırıyor. Olası risklere karşı tedbirli davranmanın yolu da MAPFRE Sigorta’dan geçiyor. MAPFRE Sigorta’dan 3S Sağlık Sigortası yaptırarak kış sporlarını deneyimlerken oluşabilecek sağlık sorunlarından kaynaklanabilecek ekonomik endişelerinizi ortadan kaldırabilirsiniz. 

Sağlık sigortası kapsamında tehlikeli sporlardan kaynaklı masraflar, bazı sporlar için limitli olsa da kayak ve ehliyetli olması şartı ile ATV kullanımı sırasında oluşabilecek riskler, poliçe teminatı kapsamında güvence altına alınır. 3S Sağlık Sigorta Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak ve tehlikeli sporlar için sağlık sigortasının teminat kapsamını öğrenmek için size en yakın MAPFRE Sigorta satış acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.  

Keyifli ve heyecan dolu tatiller dileriz.

MAPFRE Sigorta

Deneyimİpucu