Sınırı, Cezası ve Fazlası: Trafikte Alkollü Araç Kullanma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE
Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü araç kullanma, hiç olmasını istemediğimiz bir durum. Çünkü ciddi kazalara, can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. Bu kayıpların yaşanmasını önlemek için de alkollü araç kullanmaya ciddi yaptırımlar uygulanıyor. 

O halde şimdi “Alkollü araç kullanma cezası nedir?” ve “Trafikte yasal alkol sınırı nedir?” gibi merak edilen soruları cevaplayalım.

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Kandaki alkolün yüzdesinin miligram olarak ifade edilişine promil denir. Sürücülerin trafikteyken alkol sınırını aşıp aşmadığı da alkolmetre ile promil değeri ölçülerek tespit edilir. Araç ruhsatında araçların kullanım amacına göre ticari, arazi, özel araçlar gibi türleri yazılır. Buna göre trafikte alkol limitleri şu şekilde açıklanır:

  • Özel otomobil kullananlar için alkol sınırı: 0,50 promil
  • Özel otomobil dışında kalan araçları kullananlar için alkol sınırı: 0,20 promil

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Alkollü araç kullanma cezalarında yaptırımlar, kural ihlalinin kaçıncı kez işlendiğine göre değişir. Bu nedenle Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2024 yılı için alkollü trafiğe çıkma cezasını üç kademede açıklamakta fayda var: 

  • İlk Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: Alkolmetre ya da diğer testler sonucu kanında yasal sınırı aşacak şekilde alkol tespit edilen sürücüye 6.440 TL para cezası uygulanır. Sürücünün aracı trafikten men edilir ve ehliyetine 6 aylığına el konulur.
  • 2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 5 yıl içinde 2. defa alkol limitini aşan sürücüye uygulanacak para cezası 8.075 TL’dir. Araç aynı şekilde trafikten men edilir ve kişinin ehliyeti 2 yıl için elinden alınır.
  • 3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 5 yıl içerisinde alkollü araç kullanarak trafik kurallarını 3 ve 3’ten fazla kez ihlal eden kişiye uygulanacak yaptırımlar biraz daha farklı. Öncelikle sürücünün 12.978 TL para cezasını ödemesi gerekir. Ardından ehliyetine 5 yıllığına el konulan sürücüye 6 aydan az olmayacak şekilde hapis cezası uygulanır. 

Ayrıca alkollü araç kullanmanın cezasının, bildirim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi durumunda %25’lik bir indirim söz konusudur.

2024 yılının indirimli alkollü araç kullanma cezaları şu şekilde:

  • İlk Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 4.830 TL 
  • 2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 6.056,25 TL
  • 3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası: 9.755,50 TL

Dilerseniz 2024 trafik cezalarını ve ehliyet harç ücretlerini ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ehliyetine El Konulan Kişi Ehliyetini Nasıl Geri Alır?

İlk ve 2. kez trafikte alkol sınırını aşarak trafik ihlali yapan sürücülerin, ehliyetlerini geri alabilmek için el konulan süre kadar beklemeleri gerekir. İlgili süre dolduğunda da bulundukları ildeki Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden ehliyetlerini geri alabilirler. 

Alkollü araç kullanmaktan 3. kez kural ihlali yapan sürücü, ehliyetini almak için psiko-teknik değerlendirmeden geçer ve kişi araç kullanmaya uygun görülürse ehliyetini geri alması söz konusudur.

Aracı Trafikten Men Edilen Kişi Aracını Nasıl Geri Alır?

Alkolmetre ile yapılan ölçüm sonrası yasal alkol sınırını geçen sürücülerin araçları trafikten çekilir. Ancak araç, sürücünün de belirlediği ve araç türü için geçerli sürücü belgesi olan bir başka sürücüye Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından teslim edilebilir. Eğer aracı alabilecek kimse yoksa sürücü, ehliyetine el konulan süre boyunca bekler.

Araç Sigortaları, Alkollüyken Yapılan Trafik Kazalarını Karşılar mı?

Alkollüyken yapılan kazada öncelikle yetkililer tarafından kazaya neden olan etken araştırılır. Sürücünün alkol sınırını aştığı için bir kazaya sebep olması durumunda ortaya çıkan zarar, Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’nın teminatları dışında kalır. 

MAPFRE Araç Sigortalarıyla Aracınız Güvende

Dikkatli ve iyi bir sürücü olarak trafiğe çıksanız da kötü sürprizler sizi bulabilir. Bu nedenle riskler gerçekleşmeden önce onları güvence altına almak çok doğru bir tercih olacaktır. Biz de bu nedenle araç sigortalarımız ile daima yanınızdayız.

Araç sigortaları ile hem aracınızın başınıza gelen birçok zararı hem de kusurlu olduğunuz bir kazada karşı tarafla ilgili hasarları, poliçede belirtilen limit ve teminatlar dâhilinde güvence altına alabilirsiniz. Hâlâ Kasko Sigortası poliçeniz yoksa MAPFRE Sigorta üzerinden kolayca teklif alabilir, aklınıza takılan soru olursa size en yakın satış kanalımızla irtibata geçebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap