İçiniz Hep Rahat: Evinizi Hırsızlardan Koruma Yöntemleri

yazar MAPFRE

2008 ve 2017 yılları arasında Türkiye genelinde %140 artış gösteren hırsızlık vakaları, her altmış dakikada bir, 11 konut ve 6 iş yeri soygunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu, günlük hırsızlık olaylarının 400’ü aşkın olabileceği anlamına geliyor. Rakamlar işin ciddiyetini çok net bir biçimde ortaya koysa da birçoğumuz “Bana bir şey olmaz.” düşüncesiyle hırsızlıklara karşı önlem almayı ihmal edebiliyoruz. Geceleri rahat bir uyku uyumak ve evinizi daha güvenli kılmak sizin elinizde! İşte, hırsızlara karşı alınabilecek önlemler:

Güvenlik Açıklarını Gözlemleyin

Yaşam alanınızı hırsızlardan korumanın en iyi yolu, evinizi bir hırsız gözüyle incelemekten geçer. Evet, hırsız gözüyle bakmak biraz zor, kabul ediyoruz ama uygulamanız gerekenler de aslında oldukça basit. Bu aşamada öncelikle evinizin etrafını, giriş ve çıkışları dolaşmalısınız. Pencereler, giriş yollarındaki saklanmaya müsait alanlar, karanlık bölgeler gibi hırsızların girişini kolaylaştıracak yerleri ve güvenlik açısından zayıf yönleri gözlemleyebilirsiniz. Evinizin korunmasız noktalarını kontrol ederken, dışarıdan bakıldığında pencereler sayesinde evinizin içerisinde nerelerin göründüğüne de dikkat etmelisiniz. Dışarıdan kolayca görülebilen pahalı elektronikler, mobilyalar ve sanat eserleri gibi nesneler hırsızlara davetiye çıkarabilir. Yapabileceğiniz ufak dekoratif düzenlemelerle hırsızlık riskini kolaylıkla azaltabilirsiniz.

Tüm Kapı ve Pencereleri Kilitli Tutun

Açık bir pencere veya kapı, hırsızların ev ve iş yerinize kolayca girmelerine neden olabilir. Güvenliğiniz için tüm kapı ve pencereleri her zaman kapalı ve kilitli tutmaya özen göstermelisiniz. Güçlü pencere kilitlerinin önemini küçümsememeli ve gerekirse daha yüksek güvenlik için hırsız kilidi gibi ekstra koruma sağlayan kilit seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Kapıyı kilitlemeden evinizi terk etmemeyi ya da uyumamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca güvenli ve dayanıklı bir çelik kapı da size hırsızlardan korunma konusunda yardımcı olabilir.

Ev kapı ve penceresinin yanı sıra, apartmanın kapı ve pencerelerinin de hep kapalı olduğuna emin olmalısınız. Bu sayede apartmana girenlerin sadece komşularınız ve misafirler olmasını sağlamak için adım atmış olabilirsiniz.

Eski Kilitleri Değiştirin

Yeni bir yere taşındıysanız ilk güvenlik önlemi olarak mutlaka eski kilitleri değiştirmelisiniz. Eski ev sahibi, başlangıçta verilen tüm anahtarları iade etse bile anahtarların başka kopyalarının olup olmadığından emin olamazsınız. Anahtarlarınıza sahip olan yabancı bir kişinin evinize kolayca girebilmesini istemezsiniz, değil mi? Sonradan üzülmektense daha güvenli olmayı tercih etmeli ve tüm girişlerin kilitlerini yenisiyle değiştirmelisiniz.

Akıllı Ampuller ve Harekete Duyarlı Işıklar Kullanın

Hareket sensörüne sahip spot aydınlatmalar, hırsızların işini kolaylaştıran karanlık bölgeleri azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilir. Hiçbir hırsız, üzerine çevrilmiş spot ışıkları altında işe koyulmak istemez! Evinizin etrafına, giriş yerlerine ve diğer karanlık köşelerine harekete duyarlı, ekstra aydınlatma ekleyerek kötü niyetli kişilere meydan vermemiş olursunuz.

Akıllı aydınlatma seçenekleri de hırsızları caydırma yöntemleri arasında! Wi-Fi bağlantısı ile istediğiniz zaman uzaktan aktif hale getirebileceğiniz akıllı aydınlatmalar sayesinde her an evde olduğunuz izlenimini yaratabilirsiniz.

Değerli Eşyalar İçin Kasa Kullanın

Mücevher, pasaport gibi değerli eşyalarınızı güvenlikli bir kasada veya banka kasasında saklamalısınız. Küçük bir ev kasası, değerli eşyalarınız için kapsamlı bir koruma sağlayabilir. Bir hırsızlık durumunda kasanın kolayca çalınmaması için kasanızı duvara ya da zemine sabitleyebilirsiniz. Kasadan yararlanma imkânınız yoksa mücevher gibi küçük ve değerli eşyanızı, hırsızların dikkatini çekmeyecek nesnelerin içine yerleştirebilirsiniz.

Güvenlik Sistemine Yatırım Yapın

Güvenlik kamerası, dış mekân hareket dedektörü ve hırsız alarmı gibi son teknoloji ile donatılmış güvenlik sistemleri, güvenlik seviyenizi önemli ölçüde artırabilir. Yeni nesil güvenlik kameraları ile evde bir hareket olduğunda uyarı alabilir, cep telefonunuza hareketleri içeren video klipler gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Hatta evde olmasanız bile eve gelen kişileri canlı olarak görebilirsiniz. 7/24 izleme sunan hırsız alarm sistemi hizmetleri ile evinize izinsiz bir giriş olması durumunda, hem sizin hem de güvenlik güçlerinin bilgilendirilmesini sağlamanız mümkün. Sistem kurulduktan sonra, verimli bir çalışma için sistemi düzenli bir şekilde kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Diğer bir deyişle, evden her çıktığınızda alarm sistemini devreye sokmalısınız.

Sahte Güvenlik Kamerası Kullanın

Güvenlik kameraları yüksek caydırıcılığa sahiptir. Sahte güvenlik kameraları ise bu caydırıcılıktan faydalanmak isteyenler ancak daha düşük bütçeli bir alternatif arayanlar için biçilmiş kaftan! Bununla birlikte bazı sahte kameralar, profesyonel hırsızlar tarafından kolayca gerçeğinden ayırt edilebilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken şey, tasarımı gerçek bir kamera sistemini aratmayacak, hatta ses ve ışık ile inandırıcılığın daha yüksek olduğu ürünleri tercih etmek olmalı!

Sosyal Medya Paylaşımlarınızı Sınırlayın

İnsanların yaklaşmakta olan yolculuklarını sosyal medyada yayınlamaları oldukça yaygın olsa da güvenliğiniz için bu dürtüden kaçınmalısınız. Sizin gibi, hırsızların da sosyal medya kullanabileceğini unutmamalısınız. Herhangi bir yolculuğunuzun sosyal medyada reklamını yapmak hırsızlara açık bir davetiye çıkarabilir. Tatil dönüşünde üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için paylaşımlarınızı sınırlamalısınız.

Tatile Giderken Güvenliği Sağlayın

Uzun süreli bir seyahate çıkacaksanız hırsızlara “evdeyiz” mesajını vermek için güvenilir bir komşunuzla ya da arkadaşınızla konuşabilirsiniz. Dairenizin önündeki çöp tenekesini kullanmalarını, postalarınızı, gazetelerinizi ve gönderilen diğer paketlerinizi almalarını rica edebilirsiniz. Yığılmış postalar, gazeteler, boş çöp kutuları hırsızlar için evde olmadığınızın açık bir işareti olabilir.

Tatile çıkmadan önce, tüm kapı ve pencereleri kilitlediğinizden emin olmak için iki veya üç kez kontrol etmeyi unutmamalısınız. Birinin evde olduğu yanılsamasını vermek için bazı perdeleri ve panjurları açık bırakmayı deneyebilirsiniz. Perdeleri hiçbir zaman tamamen açmadan, evinizin dışarıdan rahatlıkla görülebilmesinin önüne geçmelisiniz.

Yedek Anahtarlarınızı Paspasın Altında Saklamayın

Acil durumlarda bir anahtar bırakmak ve yokluğunuzda kimsenin evinize girmediğinden emin olmak için yakınlarınızın ya da arkadaşlarınızın evinizi periyodik olarak kontrol etmesi yararlı olabilir. Bunu yaparken, anahtarı bırakmak içi, kolay tahmin edilebilen ve hırsızların neredeyse ilk bakacağı yer olan paspas altı gibi seçenekleri listenizden kaldırmalısınız. Yedek anahtarınızı paspasın altına, ayakkabılıklara, saksılara veya kapı aksesuarları gibi yerlere saklamak yerine güvendiğiniz bir arkadaşınıza ya da komşunuza verebilirsiniz.

Arabanızı Emniyete Alın

Konut hırsızlığı genellikle araç hırsızlığını da beraberinde getirir. Herhangi bir hırsızlık durumunda aracınızı korumak için anahtarını, evin kolayca erişilebilen ve dikkat çeken alanlarında bulundurmamaya dikkat etmelisiniz. Hırsızlar, evden araba anahtarınızı alıp otoparkta duran aracınızı kolayca bulabilir. Aracınızı caddeye park etmek zorundaysanız iyi aydınlatılmış bir alan seçmeye özen göstermelisiniz. Cep telefonları, cüzdanlar ve GPS cihazları gibi değerli eşyaları aracınızda bırakmadığınızdan da emin olun çünkü araç içindeki değerli eşyalar, hırsızlar için cazip bir hedef olabilir.

Komşularınızı Tanıyın

Komşularınız, dışarıdan bir bakış açısı sundukları için hırsızlığı önleme konusunda en iyi destekçileriniz olabilir. Ayrıca sizinkinden farklı bir iş veya okul programına sahiplerse evde olmadığınız saatler boyunca etrafa göz kulak olabilir, yokluğunuzda meydana gelebilecek şüpheli faaliyetler konusunda sizi uyarabilirler. Bu nedenle komşularınızla tanışmalı ve şüpheli şahısları engelleme konusunda iş birliği yapmalısınız.

Çöpe Ne Attığınıza Dikkat Edin

Çöpte duran pahalı bir televizyon ambalajı ya da mücevher kutusu hırsızların dikkatini kolayca çekebilir. Pahalı bir nesnenin ambalajını çöpe atmadan önce dikkat çekmeyecek hale getirdiğinizden emin olmalısınız.

Konut Sigortası Yaptırın

Tüm bu önlemlere rağmen hırsızlığı kesin olarak önleyemeyebilirsiniz. Hırsızlık riskine karşı değerli varlıklarınızı güvence altına almak için konut sigortası yaptırmayı deneyebilirsiniz. Hırsızlığın yanı sıra, gaz kaçağından sele kadar pek çok alanda kapsam teminatı sunan MAPFRE Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ile evinizi ve eşyanızı güvence altına alarak hak ettiğiniz huzuru yaşayabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap