Kombi ve Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Kombi ve Radyatör Bakımı

Kazaklar, kabanlar, botlar depolandıkları yerlerden yavaş yavaş çıkmaya başlıyor; çünkü kış geliyor! Kış hazırlıkları elbette gardırobunuzla sınırlı değil; evinizi de kışa hazırlamanız gerekiyor. Kombi ve radyatörlerinizin temizliği ve bakımı ise bu hazırlıkta kesinlikle atlamamanız gerekenler arasında.

Kombi Bakımı Neden Önemli?

Isınma ihtiyacının yanı sıra evinizdeki sıcak suyu da sağlayabilen kombilerin bakımı hem sizin güvenliğiniz hem de kombinin daha uzun ömürlü olabilmesi için gerekli. Kombinizin bakımını düzenli olarak yaptırarak cihazınızda var olan ya da olması muhtemel arızaları erkenden öğrenebilir ve gerekli tamiratı yaptırabilirsiniz.

Gelelim, “Kombi bakımı yapılmazsa ne olur?” sorusuna… Kombilerin bakımı düzenli yapılmadığı takdirde ne yazık ki gaz kaçağı gibi olası tehditlere açık hale gelebilirsiniz ve bunun yanı sıra kombinizden alacağınız verim düşebilir. Kısacası kombi bakımı hem maddi hem de manevi olarak güvende olmanıza yardımcı olabilir.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Biliyorsunuz, kombi hayatımızı kolaylaştıran bir cihaz; fakat bazı kombi sorunları güvenliğinizi ciddi anlamda tehdit edebilir. Bu nedenle kombi bakımı için uzmanlardan yardım almak gerekiyor. Kombi markanızın yetkili servisi, kombi bakımı ve temizliği konusunda size yardımcı olabilir.

Kombi bakımı sırasında cihazın içerisindeki tozların temizliğinden tesisattaki suyun radyatörlere ulaşma sıcaklığına, kombi elektrik bağlantısından doğal gaz emisyon filtrelerine ve su basıncına kadar pek çok şey kontrol edilir, incelenir. Bu incelemeler ve gerekli uygulamalar, güvenlik açısından sadece uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir. O nedenle herhangi bir uzmanlığınız yoksa kombi bakımı için kollarınızı sıvamamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Kombi temizliği ve bakımı için net bir tarih olmasa da bu işlem için kombinin en çok kullanıldığı kış aylarının öncesini değerlendirebilirsiniz. Kombinin kış modunu açmadan önce eylül, ekim aylarını kombi bakımı için tercih edebilirsiniz.

Peki, kombi bakımı ne kadar sürede bir yapılmalı? Kombinizin bakımını yılda bir kez düzenli olarak yaptırmak yeterli olacaktır. Tabii kombinizi kullandığınız süreçte, bakım yapılmış olsa bile herhangi bir sorunla karşılaşırsanız bu durumda da yetkili servisten yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

Kombi Temizliği

Radyatör Temizliği Neden Önemli?

Kış aylarında dışarıdayken bir an önce evinize ulaşmayı ve sıcacık evinizin tadını çıkarmayı istediğinizi biliyoruz. Fakat soğuk günlerde ısınma konusunda herhangi bir aksilikle karşılaşmamak için kombi bakımı kadar radyatör yani kalorifer peteklerinin temizliği de önemli. Peki, radyatör temizliği ne işe yarar?

Radyatörünüz, borularda dolaşan sıcak su yardımıyla evinizi ısıtır. Bu borularda tıkanıklık oluşturabilecek kirler ise radyatörden alacağınız verimi düşürebilir. Dolayısıyla daha yüksek doğal gaz faturalarıyla karşılaşma gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Bu arada doğal gaz tasarrufunun hem bütçeniz hem de doğayı korumak adına oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Dilerseniz doğal gaz tasarrufu yöntemlerine göz atarak daha az enerji harcayabilirsiniz.

Radyatör Temizliği Nasıl Yapılır?

“Petek temizliği nasıl yapılır?” sorusunun, yapılması gereken işlemlere göre farklı cevapları var. Ayrıca bu işlemlerin bazılarını evinizde kolaylıkla kendiniz yapabileceğiniz gibi bazı işlemler için yine uzmanlardan yardım almanız gerekebilir. Şimdi, radyatör temizleme işlemi hakkındaki önemli detayları sizinle paylaşalım.

  • Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır?

Kombi açık olduğunda peteklerin üst bölümü soğuk, alt bölümü sıcaksa bu durum, radyatörlerin havasını almanız gerektiği anlamına geliyor. Radyatör bakımının temellerinden olan bu işlemi pratik bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz.

Öncelikle kombinizin kapalı olduğundan emin olun. Ardından radyatörün yanında bulunan su tahliye vanasını, alt kısmına bir kova koyduktan sonra tornavida yardımıyla açın. Bu sırada vanadan hava ve sıcak su çıkacaktır. Su akmaya başladıktan sonra vanayı yine tornavida ile kapatabilirsiniz. Bu işlem sonrasında kombide belirtilen su basıncı seviyesi 1,5-2 bardan daha düşükse kombiye su ekleyin.

  • Radyatör Borularının İçi Nasıl Temizlenir?

Kombiniz açık olduğunda peteklerin üst bölümü sıcak, alt bölümü soğuksa bu durum, radyatörlerin içinin temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Temizleme işlemini gerçekleştirmesi için uzmanlardan yardım alabilir ve özel radyatör temizleme sıvısı sayesinde peteklerinizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Fakat isterseniz biraz zahmetli olsa da radyatörlerin içini temizleme uygulamasını kendiniz de yapabilirsiniz. Bu noktada biraz bilgiye ve deneyime ihtiyacınız olacağını hatırlatmak isteriz. Peki, radyatör bakımı nasıl yapılır?

Kombinizi kapattıktan sonra banyonuzda ya da balkonunuzda bulunan tahliye vanasında kirli suyu tahliye edin. Ardından vanayı kapatarak radyatörlerinizi yerlerinden çıkarın. Petekleri yerlerinden çıkarmak için ısı ayarı yapılan vanayı anahtarla açabilirsiniz. Çıkardığınız petekleri, banyoda giriş vanasından tazyikli su vererek yıkayın ve temiz su gelene kadar bu işlemi yapmaya devam edin. Sonrasında petekleri yerlerine monte edin. Eğer kombide gösterilen su basıncı seviyesi 1,5-2 bardan azsa kombiye su ekleyin.

Radyatör Temizliği Ne Zaman Yapılır?

Kombi temizliğinde olduğu gibi radyatör temizliğinde de net bir tarih yok, fakat kış öncesinde bu temizliği yaptırmanız daha doğru olacaktır. Bu arada radyatörün iç temizliğinin yanı sıra radyatör ızgaralarını dışarıdan süpürge ve radyatör fırçası ile temizlemek de verimliliği artırabilir. Tabii bu işlemi yaparken radyatörlerinizin kapalı olduğundan emin olmalısınız.

Kalorifer Peteği Temizliği

Evinizi Koruma Altına Almak MAPFRE Sigorta ile Mümkün

Yakıt sızması, hırsızlık, su baskını… Yaşam alanınız pek çok risk ile karşılaşabilir. MAPFRE Sigorta Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ise bu ve benzeri risklere karşı size güvence oluşturur. Hatta sigorta teminatları arasında yer verebileceğiniz ev yardım hizmetleri sayesinde tesisat gibi pek çok alanda hizmet alabilir ve konforunuzu artırabilirsiniz! 

Kombi ve radyatör temizliği hakkında önemli bilgileri paylaştık. Dilerseniz evinizi kışa hazırlayacak basit tadilat önerilerine de yazımızdan ulaşabileceğinizi hatırlatalım.

Benzer Yazılar

Yorum Yap