Sadelikten Gelen Estetik: Minimal Salon Dekorasyonu İçin İpuçları

yazar MAPFRE
Minimalist salon tasarımı

Bulunduğumuz mekânların dekorasyonu, ruh halimizi ve hayat tarzımızı etkiliyor! Bu yüzden, konforlu yaşam alanları yaratmak ve hayatımızdaki gereksiz eşyalardan kurtulmak için minimalist tarzda ev içi dekorasyonlar oluşturmak şu sıralar oldukça popüler.  Hayatınızda önemli bir yeri olan evinizin salonu için, sade ve şık minimalist ev dekorasyon fikirlerine göz atabilirsiniz.

Minimal Salon Dekorasyonu Nasıl Olmalı?


“Az fakat öz eşya” fikri ile hayatımıza dâhil olan minimalist dekorasyon, fonksiyonellik ve estetiği harmanlayarak gereksiz detaylardan uzak bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor. Doğal yaşam alanlarının gitgide azaldığı ve doğadan uzak kaldığımız günümüz dünyasında fazla aksesuar ve mobilyalardan uzak dekorasyon fikirleri, rahat bir nefes almamıza yardımcı. Minimalist salon dekorasyon fikirleri de ev yaşantısının kalbi olan salonlarımız için yenilikçi ve estetik fikirleri bir araya topluyor. “Minimalist dekorasyon nasıl uygulanır?” diyorsanız, tüm salon modelleri için teker teker detaylı bir şekilde açıklayacağımız ve pratik fikirleri paylaşacağımız minimal salon dekorasyonuna göz atmaya zaman kaybetmeden başlayalım!

Tüm İpuçlarıyla Minimal Salon Dekorasyonu

Artık çoğu evde oturma odası yer almıyor ve bu nedenle de salon temel yaşam alanı olarak kullanılıyor. Büyük ve kalabalık şehirlerde hayatın her alanında bir karmaşanın hakim olduğunu göz önünde bulundurursak evinize adım attığınız anda temel beklentiniz dinginlik, sadelik ve sessizlikten yana oluyor. Bu nedenle bu sıralar tüm dekorasyon akımlarının odak noktasını ise minimalizm oluşturuyor.

Dekorasyon konusunda bilmeniz gereken en önemli nokta: Oda içerisinde yer alan tüm eşyaların o evde yaşayan herkesin enerjisini dolaylı yoldan etkilemesi. Hal böyle olunca eşyaların azalması da ev halkının ve sizin daha az enerjiye maruz kalmanızı sağlıyor. Genel olarak ifade etmek gerekirse, minimalist ev tasarımları daha az detay barındırıyor. İnce hatlı ve nötr renklerin hakim olduğu mobilyalar, daha az yer kaplayan koltuklar, zarif tasarımlı masa ve sehpaların yer aldığı tasarımlar ev dekorasyonuna önem veren kişilerin kalbini kazanmaya başlıyor.

Minimalist Salon Dekorasyonuna Nereden Başlanmalı?

Minimalist salon dekorasyonu oluşturmak isteyen dekorasyon tutkunlarından biriyseniz öncelikle bir liste hazırlamalısınız. Oluşturacağınız listenin başına salondaki fazla eşyayı ve kullanılmayan mobilyaları yazabilirsiniz! Evinizi sadeleştirmenize yardımcı olacak bu listeyi oluştururken aile bireylerinizle fikir alışverişi yapmak ise olmazsa olmaz.

Listenin ikinci kısmında ise “Salon için farklı bir eşyaya ihtiyaç var mı?” sorusuna cevap arayabilirsiniz. Ek olarak, eğer salonunuzda memnun kalmadığınız yeni eşya varsa bunları kendi zevkinize göre yeniden dekore edebilirsiniz. Yapacağınız bu küçük değişiklikler sayesinde eviniz yeni bir dekorasyon stili kazanmaya başlayacak. Listeleme işlemini tamamladıktan sonra salonunuzdaki mobilyalara uygun olarak renk düzenlemesi yapabilirsiniz. Salonunuzu minimalist çizgilere göre düzenleyecekseniz açık renkler tercih edebilirsiniz. Çünkü, göz alıcı renklere sahip ve göz yoran aksesuarlar minimalist salonlar için pek de uygun değil. Unutmayın; bu yöndeki tercihler, evdeki karmaşayı azaltmaya yardım edecek.

Bunların yanında, salon dekorasyonu konusunda salonunuzun metrekaresini ölçmek buna uygun eşya seçimi yapmak da oldukça büyük önem taşıyor. Eğer geniş bir salona sahipseniz, az eşya ile bir salon oluşturursanız eşya-salon dengesini bozabilirsiniz. Bu nedenle minimalist mobilya seçimini salonunuzun boyutuna göre dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Daha küçük salonlarda ise minimalizm akımını uygulamak daha kolay. Bu tarz salonlarda ergonomik ve şık aksesuar seçimleri yapabilirsiniz. Böylece “az ve kullanışlı eşya, az ama şık görünümlü aksesuar” kuralını başarılı bir şekilde uygulamış olursunuz.

Farklı Salon Tipleri İçin Minimalist Dekorasyon Fikirleri

Kare ve dikdörtgen olmak üzere farklı salon tipleri mevcut. Salon tiplerinin ise kendilerine has avantajları ve dezavantajları var. Örneğin; salon dekorasyonu yaparken kare salonlarda pek fazla zorlanılmazken, ince uzun bir salona sahip olanlar kimi zaman küçük problemlerle karşılaşabiliyorlar. Dikdörtgen salonlarda özellikle koltukların yerleşimine dikkat edilmediği takdirde misafirlerle aranızda bir uzaklık söz konusu olabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşmamak ve daha samimi bir ortam oluşturmak için minimalist mobilyalarınızı yerleştirirken uzun kenarları etkin bir şekilde kullanmanız tavsiye ederiz. Minimalist tarza uygun olarak salonda mümkün olduğunca az eşya kullanarak hareket alanını daraltmamış olursunuz. Buna ek olarak, salonun orta kısmının mümkün olduğu kadar boş kalmalı. Örneğin; İnce uzun salonunuz için sade bir L koltuk tercih edip televizyonla arasındaki bölgeyi boş bırakabilirsiniz. Böylece minimalizmi dikdörtgen salonunuza kolayca taşıyabilirsiniz.

Minimalist Salonlar İçin Duvar Dekorasyon Fikirleri

Ev dekorasyonu konusunda en sık göz ardı edilen konuların başında duvar dekorasyonu yer alıyor. Fakat daha detaylı duvarlar, evin dekorasyonunda oldukça önemli! Duvarların geniş ve ferah olması evin karakterini istediğiniz şekilde yönlendirmeniz için iyi bir fırsat! Mesela, evinizde kullandığınız mobilyalar ile uyumlu olarak seçeceğiniz tablolar, fotoğraflar ya da resimler sayesinde yaşam alanınızı benzersiz bir hale getirebilirsiniz.

Son günlerde salon duvar dekorasyonunda fotoğraf albümleri sıklıkla kullanılıyor. Siz de sevdiklerinizin ya da ailenizin fotoğraflarını duvarınıza asarak ve farklı aksesuarlar ile kombine ederek evinize hareket katabilirsiniz. Fakat evinizdeki sade ve minimalist tarzı bozmamak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Örneğin; duvarınızı dekore ederken kullanacağınız çerçevelerin ya da objelerin sert hatlara ya da aykırı renklere sahip olmaması gerek. Aksi takdirde evinizdeki huzurlu ve sakin havayı bozabilirsiniz. Eğer duvarınıza farklı objeler asmak istiyorsanız sade renkleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca duvar rengini seçerken de krem, açık gri ya da kırık beyaz gibi tonlardan yana seçim yapmanızda da fayda var.

Sade Bir Salon Oluşturmak için Aksesuar Seçimi Nasıl Olmalı?

“Salon dekorasyonu nasıl yapılır?” sorusu birçok kişinin araştırdığı konular arasında. Ferah, minimalist salonlar için en önemli detaylardan birini aksesuar seçimi. Salon içinde ve duvarlarda kullanacağınız dekorasyon ürünlerinin tüm salonun havasını değiştirebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle aksesuar seçiminde oldukça titiz olmanızı tavsiye ederiz. Aksesuarlar konusunda dikkate alabileceğiniz konuları sıralamak gerekirse:

  • Minimalist salon dekorasyonunda seçeceğiniz aksesuarlar; sade, ortalama bir büyüklükte ve salonda kullanılan eşyaların görünümünü bozmayacak şekilde olduğu zaman çok daha ferah bir görüntü elde edebilirsiniz.
  • Salon penceleriniz için açık renkli ve ince tül perdeler tercih edebilir, güneş ışığını en etkin şekilde kullanarak sade ve ferah dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.
  • Salonunuzu akşamları aydınlatırken  LED ampullerden faydalanmanızı öneririz. Gözü yormayacak şekilde yapılan ışıklandırma salonunuzu daha ferah bir hale getirebilir.
  • Minimalist salonunuz için almak istediğiniz halının ise çok renkli ve karmaşık desenlerle bezeli olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tarzda dizayn edilen halılar gözü yorabilir ya da ön plana çıkarak alanda yer verdiğiniz tüm eşyayı geri planda bırakabilir. Sade, pastel tonlu veya küçük desenli bir halı tercih ederek salonunuzun daha geniş ve ferah gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap