Sokak Hayvanlarına Yardım Etmenin 5 Kolay Yolu

yazar MAPFRE

Her gün sokakta birbirinden sevimli kediler ve köpeklerle karşılaşıyoruz. Bazen besliyoruz, bazen de sadece başını okşamakla yetiniyoruz. Peki sizce bu kadarı onlar için yeterli mi? Kesinlikle değil. Aşağıda paylaştığımız yardımlarla onların hayata sımsıkı tutunmalarını sağlamanız mümkün.

En Güzeli: Hayvan Sahiplenmek!

Çocukken sokakta gördüğü her kediyi eve getiren bizler değil miydik? Annelerimiz her defasında ‘’bir daha getirme’’ dese de biz yine de şansımızı denerdik. Yolda karşınıza çıkan o sevimli canlıyı, tıpkı küçük bir çocukken yaptığınız gibi kollarınıza alıp eve götürerek onun hayatını kurtarabilirsiniz.

Farklı bir yöntem olarak, sosyal medyada arayışınızı sürdürebilirsiniz. Mesela Instagram’da hayvan sahiplenmek ile ilgili etiketleri takip edebilir veya arkadaşlarınızın Facebook profillerinde paylaştıkları, Twitter’da retweet ettikleri sevimli canlılardan birini ev arkadaşınız yapabilirsiniz.

Sahiplendiğiniz sevimli dostunuzun sağlık kontrollerini yaptırmayı unutmayın.

Sahiplenemiyorsanız Ziyaret Edin: Hayvan Barınağı!

Eğer sokak hayvanlarını sahiplenecek durumunuz yoksa en azından onları hayvan barınaklarında ziyaret edip onlarla vakit geçirebilir veya hayvan barınaklarına mama bağışında bulunabilirsiniz.

Ayrıca birçok hayvan barınağında ayda bir paket mama karşılığında bir hayvanın anne-babası olabileceğinizi biliyor muydunuz? Hamilik sistemi ile birlikte, evinde kedi-köpek besleme imkânı olmayan kişilerin, hayvan dostlara sahip olma duygusunu tatması ve aynı zamanda yuva bulma imkânı olmayan yaşlı, hasta, sakat, sevgiye ve ilgiye muhtaç hayvanların da şefkat ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor.

Hayvan Hakları İçin: Gönüllü Olun!

Sevimli dostlarımız, sokakta birçok tehlikenin içinde tek başına mücadele veriyorken, gönüllü olarak çalışacağınız herhangi bir projede onların hayatlarının bir nebze de olsa korunması adına mücadele edebilirsiniz.

Sokak hayvanlarına yardım eden kuruluşların başında gelen hayvan barınaklarında da tam veya yarı zamanlı şekilde gönüllü çalışarak, hayvan dostlarımıza yardım edebilirsiniz.

Sokakları Yaşayabilecekleri Hale Getirin: Kartondan Ev Yapımı

Sokak hayvanları yaz kış demeden sığınacak bir yer ararlar. Kimi zaman bir arabanın altı, kimi zaman da bir apartmanın merdiven boşluğu onlar için yuva anlamına gelir. Hayvanları korumak adına onlar için yuvaları olabilecek kartondan bir ev yapmaya ne dersiniz?


Kartondan ev yapımı için atacağınız ilk adım; evinize aldığınız büyükçe bir eşyadan kalan veya marketlerden de kolayca bulabileceğiniz bir koli edinmek. Daha sonra eski bir minder veya içini süngerle dolduracağınız bir yastık işinizi görecektir. Koliyi yan yatırıp minderi içine yerleştirin, ardından eski bir tişörtünüzü yaka kısmı kolinin açık tarafında kalacak şekilde koliye giydirin. Tişörtün alt kısmını, kolinin alt tarafına getirerek zımba ile zımbalayın ve işte hazır!  Yağmurlu havalar için üstüne poşet geçirebilir veya yapmış olduğunuz karton evi korunaklı bir yere konumlandırabilirsiniz.

Bunun haricinde düzenli olarak kapınızın önüne sokak hayvanları için mama veya bir kap su bırakarak, onların temel ihtiyaçlarını karşılamasına katkıda bulunabilirsiniz. ?  ?

ALO 153’ü Arayın!

Tedaviye muhtaç ya da yaralı olduğunu gördüğünüz sokak hayvanları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ALO 153 Beyaz Masa hattını arayarak, hayvan ambulansının dakikalar içinde hayvan dostunuza ulaşmasını sağlayabilirsiniz. ALO 153 hattını, aynı zamanda mahallenizde bakıma muhtaç, aşısız, kısır olmayan kedi ve köpekler için de arayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap