Alışverişin En Çılgın Günü: 23 Kasım Cuma, Black Friday

yazar MAPFRE
Alışverişin En Çılgın Günü Kara Cuma

Hayranı olduğunuz çantayı indirimdeyken satın almanın keyfini, başka çok az şeyden alabilirsiniz. İndirimli alışveriş yapmanın en harika yanı; iyi bir fırsatı değerlendirmenin verdiği tatmine ek olarak, sahip olmak istediğiniz birden fazla ürünü tek ürün fiyatına evinize götürebiliyor olmaktır. Dünyayı kasıp kavuran ve son yıllarda ülkemizde de alışveriş çılgınlığına dönüşen Black Friday (Kara Cuma)’de teknoloji, giyim ve market markaları normalin üzerinde indirimler yapılıyor. Bu yazımızda; Kara Cuma adının çıkış noktasından, avantajlarından ve ülkemizdeki durumundan bahsedeceğiz.

Black Friday (Kara Cuma) Nedir?

Asıl amacı; 1950’li yıllarda Amerika’da resesyon (ekonomik durgunluk) sebebiyle yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak olan Kara Cuma etkinliği, ismindeki kara kelimesine ters olarak, perakende sektörünün en karlı günüdür.  Mağazalar, Kara Cuma’da normalden daha yüksek indirim oranlarıyla, hatta maliyetine satış yaptıkları için, çok fazla talep görüyorlar; öyle ki bu talep çoğu zaman izdihama dönüşüyor. İlk yıllarda Amerika’da bu izdiham birçok kişiyi yaralamış, hatta ölüme bile sebep olmuş olduğundan dolayı, bu çılgın gün “Black Friday”(Kara Cuma) adını alıyor.

Kara Cuma artık sadece Amerika’da düzenlenen bir özel gün değil; dünya genelinde birçok ülke (global markalar başta olmak üzere) Kara Cuma’ya özel kampanyalar düzenliyor. Amerikan halkı, bugünü yeni yıl coşkusunun başladığı gün olarak ilan ediyor. Günümüzde en fazla alışveriş gün olan Kara Cuma sonrasında ise şehirler ve mağazalar yeni yıl temasına geçiş yapıyor.

Uluslararası Perakende Federasyonu’nun yaptığı araştırma; bir yıl içerisinde yapılan alışverişlerin %30’unun, Kara Cuma ile Yeni Yıl arasında gerçekleştiğini gösteriyor. Bu çok ciddi bir oran. Araştırmadaki diğer bir istatistik ise, her 100 kişiden 65 kişinin Kara Cuma günü alışveriş yapıyor olması.

Kara Cuma - AVM

Kara Cuma 2018 Ne Zaman?

Kara Cuma’nın tarihi her yıl değişiyor. Amerika’da, geride bırakılan yılın tüm nimetlerine şükretmek amacıyla, her Kasım ayının dördüncü Perşembesi düzenlenen Şükran Günü tatilinin ertesi gününe gelen Cuma günleri kutlanıyor. Kara Cuma, bu sene 23 Kasım’a denk geliyor.

Türkiye’de Kara Cuma

Ülkemizde de son yıllarda popülerleşen Kara Cuma indirimlerini, en çok online alışveriş sitelerinde ve alışveriş merkezindeki uluslararası markaların mağazalarında görüyoruz. Teknoloji ve giyim markaları başta olmak üzere birçok mağaza Kara Cuma indirimleri adı altında bugüne özel teklifler sunuyor ve indirimli ürünler satıyor.

Kara Cuma Alışveriş İpuçları

Kara Cuma günü, ülkemizde Şahane Cuma veya Efsane Cuma olarak da anılıyor. Markalar bu konuda birbiriyle yarışıyor ve olabildiğince fazla müşteriye ulaşmak istiyor. Eğer siz de indirimli alışveriş yapmayı seviyorsanız, 23 Kasım öncesi sevdiğiniz markaları sosyal medyada takip ederek, kampanyaları önceden araştırmanızı öneriyoruz. Yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de mağazaların önlerinde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar olabiliyor. Yüksek indirimli ürünler az stoklu olduğu için, mağaza açılır açılmaz insanlar arasında kıyasıya bir yarış yaşanıyor. Eğer bu kargaşayı yaşamak istemiyorsanız, sizlere bir kaç ipucu vermek isteriz. Satın almak istediğiniz ürünleri, mağaza yerine internette araştırabilir ve bir e-ticaret sitesinden satın alabilirsiniz. Bu dönemde birçok ürün dip fiyatlardan satıldığı için, ürünü satın alan kişiler ürünü tekrardan ve normal bedelinden düşük bir fiyata satışa çıkarıyor. Yani; bir nevi sizin için mağaza mağaza dolaşıp ürün kovalıyorlar. Ayrıca; günümüzde birçok mağaza, indirimlerini sadece bir günle sınırlandırmıyor: Hafta sonunu birleştirerek 3 günlük kampanya duyurusu yapıyor. Eğer Cuma günü sabahın ilk ışıklarında alışveriş merkezine gitmek ve bu izdihamı yaşamak istemiyorsanız, aynı hafta sonu da kârlı bir alışveriş yapabilirsiniz, tabii peşinde olduğunuz ürünler tükenmemişse!

Bol şans 🙂

Benzer Yazılar

Yorum Yap