Güneş Yanığından Oluşan Soyulmalar Nasıl Önlenir?

yazar MAPFRE
Güneş Yanığından Sonra Derinin Soyulması

Yaz mevsiminde hepimiz yıl boyunca özlediğimiz güneşle yeniden buluştuğumuzda, bu “gecikmiş” randevuyu biraz uzatabiliyoruz. Sonrası kimilerimiz için görsel şölene dönüşürken kimilerimiz için de ızdıraba dönüşebiliyor. Kızarıklık, yanma, ateş, acı ve sonrasında soyulmalar! Peki, güneş yanığı soyulması nasıl engellenir?

Güneş Yanığı Sonrasında Deri Neden Soyulur?

UVA ve UVB gibi ışınlar, cildimiz için zararlı güneş ışınlarıdır ve bu ışınlara maruz kalmak, cildin koruma kalkanı olan “melanin”in aşılmasına neden olabilir. Bu koruyucu pigment aynı zamanda cilde rengini de verir. Bu zararlı ışınlara fazla maruz kalmak, güneş yanığından dolayı zarar görmüş derinin soyulmasına neden olabileceği gibi güneş çarpması gibi rahatsızlıkların görünmesine de yol açabilir.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.

Güneş Yanığı Soyulması

Güneş Yanığından Sonra Derinin Soyulması Nasıl Önlenir?

Cildiniz güneşe maruz kaldı ve güneş yanığı meydana geldi. Peki, bu durumda oluşma ihtimali olan deri soyulmasını engellemek için neler yapabilirsiniz?

  • Güneş yanığı sonrasında cilt gerilir, nemini kaybeder. Cildin yeniden nemini kazanması için ideal miktarda su içtiğinize emin olmalısınız.
  • Her gün yeterli derecede su tüketmenin yanı sıra cilde nemini geri kazandırmak için güneş sonrası kremlerini tercih edebilirsiniz. Böylece gerilen cildiniz daha esnek bir hale gelebilir ve soyulmaları engelleyebilirsiniz.
  • Yanıkları geçirme konusunda oldukça başarılı olan aloe veradan güneş yanıkları için de yardım alabilirsiniz. Aloe vera hem cildin nemlenmesine yardımcı olabilir hem de yanık acısını hafifletebilir.
  • Cildin hızla iyileşmesini ve rahatlamasını sağlamak için havlu içerisine sardığınız buz kalıplarından yardım alabilirsiniz. 3-4 saatte bir 20-30 dakikalık kompresler yeterli olacaktır.
  • Güneş yanığı soyulmalarını engellemek için yapmanız gerekenlerden biri de kesinlikle cildinizi kaşımamak. Yanan ve bu nedenle gerilen deri kaşınabilir. Deriyi kaşımak ise soyulmalara neden olabilir.
  • “Güneş yanığı soyulmasına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarından bir diğeri de tazyikli ya da sıcak suyun yerine basıncı daha az olan ve soğuk suya yakın ılık suyla duş almak. Bunun yanı sıra cildi sert bir lifle sabunlamaktan kaçınmak da cildin daha fazla tahriş olmasına yardımcı olabilir.
  • Cilt sağlığınız için oldukça önemli bir uyarıda bulunalım: Yoğurt, zeytinyağı gibi yanık için yardımcı olabilecek içerikleri cildinize sürmek zararlı olabilir. Bu nedenle verdiğimiz öneriler acınızı dindirme konusunda size yardımcı olmuyorsa bu durumda bir uzman görüşü almanız faydalı olabilir.
Güneş Yanığı Soyulması Nasıl Engellenir

Güneş Yanığından Kaçınmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

Yaz aylarında oluşan bu güneş yanıklarından kaçınmak için yapılması gereken en önemli şey elbette güneş yanıklarından korunmak. Peki, güneş yanığının oluşmaması için ne yapabilirsiniz?

  • Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saat dilimlerinde (10.00 – 14.00 saatleri arası) mümkünse dışarı çıkmayarak güneşin cildinizde oluşturabileceği hasarları önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
  • Açık renkli giysiler güneşi yansıtır. Yani açık renkli giysiler tercih ederek güneşin cildinizde oluşturabileceği zararlı etkilerin azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Dışarı çıkarken güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka kullanmanız, cilt sağlığınız açısından oldukça önemli.
  • Özellikle tatilde ya da piknik gibi aktivitelerde güneşin altındayken şemsiye benzeri ürünlerden yardım almalısınız.

MAPFRE, Özel Sağlık Sigortası ile Yanınızda

Sağlık sorunları denildiğinde genelde aklımıza güneş yanığı, klima çarpması gibi yaz mevsimlerinde görülebilen hastalıklar gelmese de bu gibi sağlık sorunları aslında oldukça ciddi olabilir. Hayat kalitenizi etkileyebilecek bu sağlık sorunlarında gerekli tedavinin uygulanması için ise MAPFRE özel sağlık sigortası sizinle! Poliçenizde belirtilen teminatlar ve poliçeler dâhilinde tanı-tedavi uygulamalarını içeren, özel hastanelerde kullanabileceğiniz MAPFRE 3S Sağlık Sistemi hakkında detaylı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap