Özel Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

yazar MAPFRE
Ozel Sağlık Sigortası Nedir

Ne yazık ki sağlık sorunları hayatın bir gerçeği. Hastalık ya da kaza sonucu yaşanabilecek sağlık sorunlarının tedavisi için ise kendinizi güvence altına almanız oldukça önemli. Bu sayede dilediğiniz anlaşmalı özel hastanede, dilediğiniz doktora tedavi olabilirsiniz. Peki, kendinizi nasıl mı güvence altına alacaksınız? Elbette özel sağlık sigortaları sayesinde! Haydi şimdi, özel sağlık sigortası neleri kapsar, hangi avantajları sunar gibi soruların cevaplarını verelim.

Özel Sağlık Sigortası Ne Demek?


Özel sağlık sigortası; kaza veya hastalık nedeniyle meydana gelen sağlık sorunlarının tedavisini, poliçenizde yer alan teminatlar ve limitler dâhilinde karşılayan sigorta türüdür. Bu doğrultuda özel sağlık sigortası poliçesi yaptırırken teminatlara göz atmayı ve ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz teminatları poliçenize dâhil etmeyi unutmamalısınız.
Özel sağlık sigortanızdan yararlandığınızda dilediğiniz doktoru seçebilir ve tedaviniz için ihtiyacınız olan hizmetleri ücretsiz ya da minimum ücret ödeyerek alabilirsiniz. Bu arada “Özel sağlık sigortası zorunlu mu?” sorusunun cevabını da vermekte fayda var. Özel sağlık sigortası zorunlu değildir, isteğe bağlıdır ve 18-65 yaş arası, gerekli şartları sağlayan herkes özel sağlık sigortası sahibi olabilir. 1 yıl süreyle yapılan sağlık sigortaları, yıl bitiminde kişinin durumuna göre yenilenebilir.

Özel Sağlık Sigortası’nın Avantajları Nelerdir?


“Zaten sosyal güvencem var. Neden sağlık sigortasına ihtiyacım olsun ki?” diye düşünüyorsanız hemen cevap verelim: Özel sağlık sigortası, özel sağlık kuruluşlarına ödeyeceğiniz miktarların altında bir fiyatla her türlü sağlık hizmetinden bir sene boyunca yararlanabilmenizi sağlar.
Yani sigorta poliçenizde belirtilen yatarak ve ayakta tedavi olanaklarından bütçenizi yormadan, istediğiniz hastanede muayene olarak ya da tedavi görerek yararlanabilirsiniz.

Peki, yatarak ve ayakta tedaviye neler dâhildir?

Özel Sağlik Sigortasının Avantajları

Neler Yatarak Tedavi Kapsamına Girer?

  • Ameliyatlar
  • 24 saat yatış gerektiren ameliyatsız tedaviler,
  • Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz giderleri (24 saat yatış gerektirmese dahi),
  • TTB Asgari Ücret Tarifesi’ne göre ayakta veya yatarak yapılmasına bakılmaksızın 149 birime kadar olan cerrahi ve ortopedik müdahaleler,
  • Evde verilen tıbbi bakım hizmetleri,
  • Kaza ve hastalık sonucu gerekli hâle gelen el, kol, bacak, göz, meme protezlerine ilişkin giderler,
  • Acil durum tanımına uyan hallerde, yerinde müdahaleye veya en yakın sağlık kuruluşuna nakle ilişkin giderler,
  • Trafik kazası sonucu zedelenmiş dişlere uygulanan tıbbi ve cerrahi müdahaleler
  • Sigortalının yatarak tedavisi kapsamında gerçekleşen tedavisine ilişkin rehabilitasyon giderleri,
  • Ameliyat tazminat teminatı.

Neler Ayakta Tedavi Kapsamına Girer?

Ayakta tedavide tanı ve tedavi hastanede yatmayı gerektirmez. Bu çerçevede ayakta tedavi teminatlarına şu haller girmektedir:

  • Doktor muayenesi,
  • Reçeteli ilaç,
  • Görüntüleme masrafları,
  • Fizik tedavi giderleri,
  • Hastalığın tedavisi için gereken bandaj, byunluk, koltuk değneği, varis çorabı gibi,yardımcı tüm tıbbi malzemeler.
Özel Sağlık Sigortası Fiyatları

Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Ödemeniz gereken Özel sağlık sigortası primleri; yaşınız, cinsiyetiniz, sağlık geçmişiniz ve poliçenize dâhil etmek istediğiniz ek teminatlar doğrultusunda şekillenir. Yani primler kişisel olarak hesaplandığı için “Özel sağlık sigortası ne kadar?” sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur.

Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasında Ne Fark Var?

Eğer sağlığınızı güvence altına almak istiyorsanız bu süreçte “Özel sağlık sigortası mı, tamamlayıcı sağlık sigortası mı?” sorusu aklınızda oluşabilir. Öncelikle bu iki sigorta çeşidinin aynı olmadığını söyleyelim.

Tamamlayıcı sağlık sigortasını özel sağlık sigortasından ayıran en temel fark, anlaşmalı özel hastanelerde geçerli olmasıdır ve bu sigortaya sahipseniz ek ücret ödemeden muayene olabilirsiniz. Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanmak için SGK’lı olmanız gerekir. Özel sağlık sigortasından ise SGK’lı olmasanız bile yararlanabilirsiniz.

İki sigortanın arasındaki diğer ana farkları incelemek için “Özel Sağlık Sigortası ile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar” yazımızı okumanızı ve bu doğrultuda karar vermenizi öneririz.

Özel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Özel sağlık sigortası yaptırmak, düşündüğünüzden daha kolay! Sağlık giderlerinizi teminatlar ve limitler dâhilinde karşılayıp dilediğiniz kalitede sağlık hizmeti almanızı sağlayan özel sağlık sigortasını yaptırmak için ilk adım olarak MAPFRE Sigorta Prim Hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz acentelerimiz de sağlık güvencenizi oluşturma konusunda size yardımcı olabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yap