Sağlıklı Beslenme İle İlgili Doğru Bildiğimiz Bazı Yanlışlar

yazar MAPFRE

Sağlıklı beslenme, günümüzde herkesin hakkında yorum yapıp fikrini beyan ettiği bir konu haline geldi. Bu bilgi kirliliğinden kaynaklı, her birimiz doğruluğuna inandığımız yanlışlar yapabiliyoruz.

Aslında beslenme düzeni bireye özgü, bireyin yaş, vücut yapısı, boy ve cinsiyetiyle birlikte sosyolojik özellikleri göz önüne alınarak oluşturulmalıdır.

Aşağıda vereceğimiz bilgiler, tavsiye niteliğindedir. Zayıflamak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, mutlaka uzman bir diyetisyen ile görüşmelisiniz.

Beslenme İle İlgili Doğru Bildiğimiz Bazı Yanlışlar

“Su içmek zayıflatır” ? 

Su, hayatımızın ve sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini barındıran su, vücutta oluşan toksin maddelerin uzaklaşmasına yardımcı olur.

Su içmek, zayıflamak için tek başına yeterli değildir!

“Akşam 7’den sonra yemek yemek kilo aldırır” ⏰

Evet, uykuya geçmeden önce yemek yemek fiziksel aktivite yoğunluğu azaldığı için faydalı değildir, fakat bunun saat ile bir alakası yoktur!
Günün ilk öğünü olan kahvaltıyla gıda alımına başlayarak, öğünler arasında birkaç saat boşluk bırakmalısınız. 

“Şeker, un ve tuzdan uzak durmalısınız” ?

Vücudumuz için tehlike arz eden bu üçlü değil, üçlünün tüketilme miktarıdır! Şeker, un ve tuzun dengeli bir beslenme programı içerisinde yeri vardır.

Önerimiz: Şeker olarak bal ya da pekmez kullanabilirsiniz. ?

“Lahana metabolizmayı hızlandırarak zayıflatır”

Lahana gibi kükürtlü sebzeler vücuttaki zararlı maddelerin bedenden atılımını sağladıkları için sağlıklı beslenmenin birer parçasıdır. Ama lahana diyetlerinde, diyetin kalorisinin düşük olmasından dolayı kilo verildiği söyleyebiliriz J  Diğer sebzeleri de aynı miktarda tüketebilirsiniz.

“Protein diyeti zayıflatır”

Hayır, kilo verip daha fazlasını almamak için karbonhidrat, protein ve yağı dengeli tüketmek yeterlidir.

“Zayıflama ilaçları ile hızlı kilo veririm!” ❌ 

Yanlış ve tehlikeli! Zayıflama ilaçlarını bilinçsizce almamalı, oluşabilecek sağlık sorunlarını önemsemelisiniz.

“Elma sirkesi yağları eritir.” ? 

Yapılan araştırmalar, elma sirkesinin içerisinde bulunan asidin yemek borusunu tahriş edebileceğini, midedeki asit oranını arttırabileceğini ve reflü, gastrit gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini gösteriyor.

“Salata kilo aldırmaz.” ?

Soslarla süslediğiniz salata, büyük boy hamburger, patates kızartması ve soslu makarnadan daha fazla kalori içerebilir!

“Light/Diyet ürünleri sınırsızca yiyebilirsiniz.”

Yanlış! Bir ürünün ambalajındaki light ibaresi, o besinden sınırsızca tüketebileceğiniz anlamını taşımaz! Light ürünler, standart hallerine göre daha az kalori içerebilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yap