Sonbahar Sendromu Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?

yazar MAPFRE
Sonbahar Depresyonu

Mevsimin değişmesi ve sonbaharın gelmesiyle birlikte üzerinizde genel bir mutsuzluk hali mi var? Karamsar ve isteksiz misiniz? Hatta tüm bunların ötesinde; aklınızdan yataktan çıkmamak, sürekli uyumak, telefonları açmamak ve kimseyle konuşmamak gibi depresif düşünceler mi geçiyor?

Merak etmeyin, yalnız değilsiniz; birçok kişinin muzdarip olduğu bu durumun adı sonbahar depresyonu ya da sonbahar sendromu.

Sonbahar Sendromu Neden Olur?

Uzayan geceler, kısalan gündüzler, güneşli havaların azalması ve gökyüzünün gri tonlara bürünmesi, açık havada ve gün ışığında daha az vakit geçirilmesi, sorumluluklarının artması, okulların başlaması, havaların serinlemesi insanlarda bazı ruhsal değişimlere yol açabilir. Bunun nedenlerinden en önemlisi ise mutluluk hormonu olarak bilinen ve gündüz saatlerinde salgılanması artan serotonin hormonunun daha az salgılanması olarak kabul edilebilir.

Sonbahar Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Her rahatsızlık gibi sonbahar depresyonunu da ele veren bazı belirtiler mevcut. “Sonbahar yorgunluğu” olarak da bilinen sonbahar depresyonunun başlıca belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sürekli bir mutsuzluk ve umutsuzluk hali
  • Sinirli ve gergin ruh hali
  • Yorgun hissetme
  • Uykulu hissetme ya da sabahları uyanmakta zorlanma
  • Motive olmakta ve odaklanmakta zorlanma
  • İştahsızlık ya da aşırı yeme isteği
  • Kaygı bozuklukları
  • Cinsel isteksizlik
Sonbahar Depresyonu Belirtileri

Sonbahar Sendromuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Yukarıda sıraladığımız belirtilerin birkaçından şikâyetçiyseniz ve sonbahar sendromundan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle bu konuda bir uzmana danışmanızı öneririz. Çünkü uzun süreli olumsuz duygular, psikolojik olarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle sonbahar depresyonuyla başa çıkmak için uzman görüşü almak sağlıklı olacaktır. Fakat elbette bazı noktalara dikkat ederek de sonbahar depresyonunun neden olduğu ruh halinden çıkmanız mümkün.

  • Beslenmenize dikkat edin.

Sonbahar depresyonu belirtileri, vücudun vitamin ve minerale ihtiyacı olduğunun da kanıtı olabilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeli, bağışıklık sistemini güçlendiren önerileri dikkate alarak bir diyet oluşturmalısınız.

  • Kendinize vakit ayırın, evde yapabileceğiniz aktiviteler bulun.

Kişinin kendine vakit ayırması, en güzel ödüllerden biridir. Güzel bir film izlemek, yemek yapmak, yürüyüşe çıkmak ya da arkadaşlarla vakit geçirmek daha sağlıklı bir ruh haline bürünmeniz konusunda size yardımcı olabilir.

COVID-19 nedeniyle zamanımızın çoğunu evde geçirmemiz gereken günlerdeyiz. Fakat hiç merak etmeyin; evde de keyifli vakit geçirmek mümkün! Mesela evde egzersiz yapmaya ya da yepyeni hobiler edinmeye ne dersiniz? Hobileriniz sayesinde güzel vakit geçirirken yapacağınız egzersizler sayesinde mutluluk hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlayarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

  • Uykunuzu düzene sokun.

Uykusuzluk, depresyonun ana nedenlerinden biri olduğu gibi bağışıklık sisteminizin gücünü kaybetmesine ve yorgun hissetmenize de neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından her gün en az 7 saat uyku önerilir. “Uyuyamıyorum.” diyorsanız uyku problemini doğal yöntemlerle çözme konusunda sıraladığımız önerileri okuyabilirsiniz.

Sonbahar Sendromu İle Baş Etme
  • Değişime direnmeyin.

Depresif ruh hali, özellikle kadınlarda daha yaygın görülen bir duygu durumudur. Bu dönemi hayatınızda ağırlık yapan ikili ilişkilerden, sizi gereksiz yere yoran konu ve insanlardan uzak durarak ya da uzun zamandır gerçekleştirmek istediğiniz bir değişime odaklanarak atlatabilirsiniz.

  • Bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

Eğer bu süreci tek başınıza yaşamak istemiyorsanız ya da yoğun bir şekilde yaşadığınız olumsuz duygularınızdan kurtulmak için objektif bir bakış açısına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririz. MAPFRE Sigorta 3S Sağlık Sistemi’nde yer alan teminatlar ve limitler dâhilinde anlaşmalı kliniklerde, dilediğiniz uzmandan sağlık hizmeti alabilir ve sağlığınız için çok önemli bir adım atabilirsiniz. Özel sağlık sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Özel sağlık sigortası ne işe yarar?” sorusuna yanıt verdiğimiz yazımızı okuyabilir ya da acentelerimizi arayarak merak ettiğiniz soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap