Akıllı Telefonunuzun Başına Gelebilecek 10 Zorlu Durum ve Çözümleri

yazar MAPFRE
Akıllı telefonun düşmesi

Gün içinde yoğun bir şekilde kullandığımız akıllı telefonlar, farklı nedenlerle performans sorunlarıyla karşılaşabilirler. Pek çok işinizi hallettiğiniz akıllı telefonunuzun arızalanması sinir bozucu, farkındayız. Ama merak etmeyin, bazı sorunlar profesyonel yardım almadan kısa sürede giderilebilir. Donanım hatası varsa ya da eski bir cihaz söz konusu ise tamirciye gitmek kaçınılmaz olabilir. Sizin için hazırladığımız en yaygın akıllı telefon sorunları ve çözümleri, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracak!

1) Akıllı Telefon Performans Sorunları

Zamanla yavaşlayan telefon, oldukça rahatsız edici bir hale gelebilir. Maalesef, işletim sistemi ve uygulamalar için yapılan yeni güncellemeler telefonunuzun yavaş çalışmasına neden olabiliyor. Çok eski bir telefon kullanmadığınız sürece daha yüksek performans sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Önbelleği Temizleyin ve Biraz Yer Açın

  • Kullanmadığınız uygulamaları kapatarak işe başlayın ve önemsiz uygulamaların arka planda sürekli çalışmasını önlemek için uygulama ayarlarınızı değiştirin. Bu gibi arka plan uygulamaları, telefonun performansı için oldukça önemli olan değerli RAM alanını harcar. İhtiyacınız olmayan uygulamaları ve yazılımları silebilir, fotoğrafları ve diğer içerikleri bir bulut hizmetine taşıyarak depolama alanını boşaltabilirsiniz.
  • Sorun telefon hızından ziyade yavaş internet hızlarıyla ilgiliyse hangisinin daha güçlü bir sinyale sahip olduğunu görmek için hücresel ile Wi-Fi arasında geçiş yapmayı deneyin. İnternet hızını etkileyebilecek diğer uygulamaları veya konum hizmetlerini kapatın.
  • Yeni güncellemelerle uyumlu olmayan eski bir telefon kullanıyorsanız telefonunuzu satmayı düşünebilirsiniz.

2)  Dokunmatik Ekran Sorunu

Dokunmatik ekranlar, düşme, çarpma gibi nedenlerle hasar görebilir. Çatlaklar, dokunmatik ekranda sorunlara yol açabilir veya cihazın nem almasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle ekran zarar gördükten hemen sonra çok geciktirmeden telefonunuzun onarılmasını sağlamalısınız.

Şimdilik Onarın, Daha Sonrası İçin Önlem Alın

  • Dokunmatik ekranınız çatladıysa mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesini sağlamalısınız.
  • Bundan sonra benzer bir şeyin yeniden yaşanmaması için önlem alın. Kaliteli bir kılıf ve ekran koruyucusu kullanın.

3) Akıllı Telefon Şarj Sorunu

Akıllı cihazların verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yeterince uzun pil süresine sahip olmaları gerekiyor. Akıllı telefon şarj sorunu, genellikle kullanıcı hatası nedeniyle ortaya çıkan en yaygın telefon şikayetlerinden biri olabilir. Telefonunuz % 100’e kadar şarj olmuyor veya çok hızlı bir şekilde şarjı bitiyorsa aşağıdaki ayarlardan birkaçını değiştirmeyi ve şarjınızın azalmasına neden olabilecek uygulamaları temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Bekleme Sürenizi En Üst Düzeye Çıkarın

  • İlk önce, kullandığınız şarj cihazının piliniz için optimize edilmiş ve orijinal şarj cihazı olduğundan emin olun.
  • Telefonunuz kullanımda değilken daha erken uykuya dalması ve mümkün olduğunda parlaklığın azaltılması için ekran zaman aşımı ayarınızı değiştirin.
  • Telefonunuzun pil tasarruf modu varsa telefonunuzu şarja takmadan birkaç saat daha kullanabilmek için ihtiyacınız olduğunda etkinleştirin.
  • Son olarak ve belki de en önemlisi, ayarlarınızı değiştirerek uygulamaların ve güncellemelerinin arka planda çalışmamasını sağlayın.

4) Akıllı Telefonların Isınma Sorunu

“Telefon neden ısınır” sorusu hepimizin aklına sıklıkla geliyor. Akıllı telefonlar, yoğun şekilde çalıştıklarında ya da ısıya doğrudan maruz kaldıklarında aşırı derecede ısınabiliyorlar. Ancak telefonunuzun ısınmasına ufak detaylara dikkat ederek engel olabilirsiniz.

Serin Tutmaya Özen Gösterin

  • Aşırı ısınma, pile ve ekran ömrüne ciddi şekilde zarar verebilir. Telefonunuzu doğrudan güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak tutun. Çantada veya cepte taşımaya dikkat edin.
  • Dış ısı kaynaklarını listeden çıkardıktan sonra sistem ayarlarını değiştirin. Ekran parlaklığını düşürün. Uygulamaları kapatın. Wi-Fi veya mobil veri kullanımı gibi telefonu zorlayan işlemlerden kaçının.
  • Telefonun ısınma sorunu düzelene kadar indirmeleri veya güncellemeleri ertelemeyi unutmayın.

5) Şebeke Sorunu Nasıl Çözülür?

Telefonunuzdaki ayarları değiştirmek genellikle bağlantı sorunlarını çözmez. Ancak bazen sorunun kaynağı donanım hataları olabilir. Şebeke sorunu durumunda bazı adımları deneyebilirsiniz.

Diğer Cihazlarla Karşılaştırın

  • Şebeke sorunuyla karşılaştığınızda bir şey yapmadan önce, kimsenin sinyal almadığından ve genel ağ sorunları yaşamadığınızdan emin olun. Diğer aygıtlar da şebekeye bağlanmada sorun yaşıyorsa ele almanız gereken konu telefonunuz değil, muhtemelen bütün olarak ağınızdır. Bu durumda yardım almak için operatörünüzü aramayı deneyin.
  • Sorun telefonunuzdan kaynaklanıyorsa önce cihazı yeniden başlatmayı deneyin. Ardından, işletim sisteminizin en son sürümünün kurulu olduğundan emin olun. Bu noktada hala bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız yardım almak için web araması yapmanız veya telefon üreticinizi aramanız gerekebilir.

6) Akıllı Telefonun Islanması

Kazalar hepimizin başına gelebilir ama istenmeyen durumlarla nasıl baş etmemiz gerektiğini bilmek işimizi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Örneğin; telefonunuz suya düştüğünde, özellikle de ekran yanıp sönmeye başladığında endişeye kapılmanız çok normal. Su hasarının uğraşılması en zor telefon sorunlarından biri olduğu doğrudur, ancak her zaman umut verici bir seçenek bulunabilir. Bu durumda en iyi çözüm için iyi profesyonel yardım almalısınız.

Hemen Tamire Götürün

  • Panik yapmak yerine suya düşen telefonu kapatın ve en yakın telefon tamircisine gidin.
  • Telefonunuzu açmaya veya kendi başınıza tamir etmeye çalışmayın. Teknisyen, hasarın derecesini belirleyebilir ve çoğu durumda tamir edebilir. Parçaları kurutmak için cihazı ayırır ve gerektiğinde belirli parçaları tamir eder veya değiştirir.

7) Akıllı Telefon Hafıza Sorunu

Her zamankinden daha fazla fotoğraf ve video çekmeye başladığımız bir gerçek. Bu nedenle depolama alanı birçok akıllı telefon kullanıcısı için gerçek bir sorun haline geliyor. Uygulamalar ve yeni işletim sistemi özellikleri telefonunuzun belleğini hızla doldurabilir. Bu da performans sorunlarına neden olabilir.

Farklı Depolama Seçeneklerini Düşünebilirsiniz

  • Verileriniz ve resimleriniz için telefonunuzun dahili belleğini değil, diğer cihazları ve depolama ortamlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. iCloud veya Google Drive gibi çeşitli bulut tabanlı seçenekleri kullanabilirsiniz.
  • İçeriğinizi harici sabit disklere veya bir bilgisayara aktarabilirsiniz. Üçüncü bir olasılık olarak telefonunuzun desteklediği maksimum kapasiteli microSD kart satın alabilirsiniz.

8) Akıllı Telefon Donma Sorunu

Telefonunuz donduğunda yapabileceğiniz ilk şey cihazı kapatmayı ve yeniden başlatmayı denemek olabilir. Telefonda donma sorunu genellikle düşük depolama alanı, aşırı uygulama kullanımı ve bazen de kötü amaçlı yazılımın bulaşmasından kaynaklanır.

Telefonunuzu Temizleyin

  • Akıllı telefon donma sorunu çözümü için çalışmakta olan uygulamaları kapatın, önbelleği temizleyin ve ihtiyacınız olmayan programları silin.
  • Verilerinizi yedekledikten sonra telefonunuzdaki çöpleri tam anlamıyla temizleyen bir uygulama edinin. Zararlı yazılım kaynaklı sorunlardan korunmak için anti-virüs uygulamalarını kullanın. Bazı ekstra veriler ve etkinlik kayıtları silindikten sonra telefonunuz daha sorunsuz çalışmaya başlayabilir.

9) Akıllı Telefon Kapanma Sorunu

Telefonunuz bazen kendi kendine kapanıyor veya yeniden başlatılıyorsa tamamen farklı bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Yeni işletim sistemi güncellemelerinde hatalar olabilir. Hatta bazı donanım sorunları bile söz konusu olabilir.

Yeniden Başlatın veya Sıfırlayın

  • İlk olarak sisteminizi temizlemek için temel adımları uygulayın. Geçici belleği ve aktif uygulama verilerini silmek için cihazınızı yeniden başlatın.
  • Telefon donmuşsa cihazı kapatmaya zorlamanız gerekebilir. Ardından, gereksiz bazı verileri silerek, kullanılabilir depolama alanınızı genişletip genişletemeyeceğinizi kontrol edin.
  • Hala sorun yaşıyorsanız telefonunuzun fabrika ayarlarına sıfırlamak yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Sorun, arıza yapan veya eskimiş donanımla ilgili ise tamirciye gitmeniz gerekebilir.

10) Akıllı Telefon Bluetooth Sorunu

Daha az kablo daha az problem gibi görünse de bu durum her zaman geçerli olmayabilir. Sorunun kaynağını bir türlü bulamıyorsanız bunlar işinize yarayabilir.

Uyumluluk Sorunlarını Giderin

  • Başlangıç ​​olarak bağlantı kurduğunuz Bluetooth cihazın telefonunuzla uyumlu olup olmadığını araştırın.
  • Ayrıca soruna neden olabilecek hiçbir şey olmadığından emin olmak için cihazları yan yana getirmeyi deneyebilirsiniz. Bluetooth’un açık olduğunu kontrol ettikten sonra, hem telefonunuzu hem de bağlandığınız cihazı kapatıp tekrar açmayı deneyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap