Sağlıklı Yaşamın Yeni Gözdesi: Chia Tohumu ve Faydaları

yazar MAPFRE

Chia tohumu: O, bu senenin en popüler “Süper Gıdası’’ ! ?‍

Avokado, somon, hindistan cevizi derken; hayatımıza yeni bir “Süper Gıda” daha eklendi.???

“Süper Gıda”, hem sağlıklı yağlarıyla enerji veren, hem de içerdiği liflerle tok tutan; vücudumuza ve genel ruh halimize iyi gelen, iyi hissettiren gıdalardır. Chia tohumu da bunlardan biri.

Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren, gittiğimiz kafelerin kahvaltı mönülerinde, diyetisyenlerin beslenme programlarında karşımıza çıkan chia tohumu ile ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz?

Sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacak birçok özelliğinin yanı sıra, vücudumuza sağladığı faydalar sebebiyle bilinirliği git gide artan chia tohumunu biraz daha yakından tanıyalım.

Chia Tohumu Nedir? ?

Kilometrelerce uzaklardan sofralarımıza ulaşan chia tohumu (çiya olarak okunuyor), Güney Amerika’da yetişen bir çeşit ada çayıdır. Botanik biliminde bilinen adıyla “Salvia Hispanica” yani chia bitkisinden elde edilen bu küçük mucizevi tohumların, bakalım ne gibi özellikleri var?

  • Omega 3 kaynağıdır ??

 Beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı DHA yağ asitlerinin yapı taşı olan Omega 3; chia tohumunu, balık türlerine alternatif olarak tercih edebileceğiniz oldukça iyi bir besin kaynağı haline getiriyor. Bu sayede Alzheimer’a yakalanma riskinizi azaltıyor.

Omega 3 aynı zamanda kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı bir madde. Özellikle hamilelik döneminde kullanılması bebeğin gelişimi açısından da oldukça önemli.

  • Enerji deposudur ?

Güçlü bir karbonhidrat deposu olan chia tohumu doğru miktarda tüketildiğinde, vücudunuza enerji vererek gün içerisinde kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar. Özellikle sabah saatlerinde tüketilmesi, gece boyunca maruz kaldığınız açlığı bastırır ve sık sık acıkmanızın da önüne geçer.

Chia tohum ile yeni tanıştığımıza bakmayın, 1500’lü yıllardan beri birçok uygarlıkta tüketilmiş.      14. yüzyılda Meksika yerlileri tarafından kurulan Aztek Uygarlığı’nda chia tohumu her gün 1 kaşık tüketilirmiş ve Aztekliler bu sayede saatlerce tok ve enerjik kalabilirlermiş.

  • Kan şekerini düzenler ?‍

Chia tohumu içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kana yavaş yavaş karışır, böylelikle yemeklerden sonra ortaya çıkabilecek ani şeker artışını engeller. Ayrıca şekerin damarlar tarafından emilimini azaltıp girişini yavaşlatarak, kandaki glikozu normal seviyede tutar. Özellikle diyabet hastalarının rahatlıkla öğünlerine ekleyebilecekleri bir besin olduğunu söyleyebiliriz.

  • Güçlü bir kalsiyum kaynağıdır ?

Chia tohumu kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Bu sayede kemik erimesi hastalığının ve kas kayıplarının da önüne geçer. D vitaminin yanı sıra içerdiği A vitamini ile de diş sağlığınızı korumaya destek olur.

Chia tohumu zayıflatır mı? ?‍

Chia tohumunun 100 gramında yaklaşık 11 gram lif bulunur. Lif bakımından oldukça zengin bir besin olması sebebiyle açlık hissinizi uzun süre bastırır. Bunun yanında chia tohumları kendi ağırlıklarının neredeyse 10 katı kadar su tutabilir ve bu sayede sıvılarla birlikte tüketildiğinde midede şişerek tokluk hissi yaratır. Bu sebeple diyet yaparken doymadığınızdan şikayetçiyseniz, chia tohumu diyeti tam size göre.

Chia tohumu bu özellikleriyle sağlıklı bir şekilde istediğiniz kilolara ulaşmanıza yardımcı olacaktır, ama zayıflamanızın sadece chia tohumu tüketmenize değil, sağlıklı beslenerek egzersiz yapmanıza da bağlı olduğunu söylemek isteriz.

Peki Chia tohumunun hiç zararı yok mu?

‘‘Her şeyin fazlası zarar’’ diye boşuna dememişler. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar, günlük olarak bir çorba kaşığı kadar yani yaklaşık 48 gr tüketmenizi öneriyor ve fazla kullanımda alerjik reaksiyonlar gelişebileceğinin altını çiziyor.

Siz de yaratıcılığınızı kullanarak, damak tadınıza göre birbirinden lezzetli chia tohumu içeren yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Chia tohumunu bir gece önceden tercihinize göre inek, soya, badem veya hindistan cevizi sütü içinde bekleterek elde ettiğiniz pudinge, kivi veya yaban mersini gibi taze meyveler ekleyerek mükemmel bir öğün hazırlayabilirsiniz. Bu fotojenik sunumu Instagram’da da paylaşmayı unutmayın! ?

Şimdiden afiyet olsun! ?‍?

Benzer Yazılar

Yorum Yap