Geleceğinizi Güvence Altına Alacak 5 Birikim Önerisi

yazar MAPFRE

Güzel bir eve sahip olmak, dünya turuna çıkmak ya da o güzel çantayı satın alabilmek… Günümüzde maalesef birçok hayalinize yalnızca yeterli paranız olursa ulaşabiliyorsunuz. Paranın gücü sadece hayalleri gerçekleştirmekle sınırlı da değil, çünkü o aynı zamanda hayatımızı idame ettirebilmemizin en önemli ve yegane unsuru.

Özellikle para kazanmaya başladığınız ilk dönemden itibaren aile büyükleriniz size hep tasarruftan bahseder. Başta sıkıcı ve yersiz görünen bu tavsiyeler, paranın kaynağı aniden  kesildiğinde anlam kazanmaya başlar. Henüz çok geçmeden önce en iyi birikim yöntemlerini öğrenerek nasıl para biriktirilir, para yönetimi nasıl yapılır ve tasarruf etme yöntemleri nelerdir gibi soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Gelir-gider Tablosu yapın! ?

Para biriktirebilmek için öncelikle gelirinizi nelere harcadığınızı belirlemeniz gerekir. Bir Excel tablosu açıp, sol tarafa gelirlerinizi, sağ tarafa giderlerinizi yazın. Sabit giderlerinizden başlayarak bu listeyi oluşturun. Amacınız her ay düzenli birikim yapmak olduğu için gelir-gider tablosu yapmak, kenara ne kadar para ayırabileceğinizi görmenize yardımcı olacak. Ayrıca bu listeyi hazırlamak, listeye dönüp baktığınızda bazen gereksiz harcamalar yaptığınızı da fark etmenizi sağlayacaktır. ?

Giderlerinizi Azaltmayı Hedefleyin! ?

Gelir-gider tablosu en önemli tasarruf yöntemlerindendir. Siz de göreceksiniz, aslında listenizde “olmasa da olur” dediğiniz öylesine çok şey çıkacak ki. Hayat standardınızı düşürmeden, sadece bazı kalemleri azaltarak tasarruf edebilirsiniz. Nasıl mı? Mesela bugün kahvaltınızı evde yapmaya ne dersiniz? Sadece 10 dakika daha erken uyanarak kendinize, çok uygun fiyatlara mal olacak sağlıklı bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Böylece dışarıda kahvaltıya vereceğiniz 20 lira da cebinize kalmış olacak.

Kredi Kartınızı Dikkatli Kullanın!  

Çağımızın olmazsa olmazı kredi kartlarını, kimi zaman başımızı kurtaran en büyük dostumuz olarak görsek de etkisine kapıldığımızda en büyük düşmanımız haline gelebiliyor. Oysaki, doğru kullanıldığı takdirde sizlere çok büyük avantajlar sağlayabilir. Mesela bir ürünü taksitle satın alabilmek, bütçenizi düzenlemeniz konusunda sizlere çok büyük yardım sağlayabilir. Fakat kredi kartlarının, dikkatli kullanılmadığında sizleri kolayca borca sokabilen bir kabusa dönüşebileceğini unutmayın. Kredi kartı limitinizi, gelirinizin üzerinde tutmayın ve asla ödeyemeyeceğiniz ürünler satın almayın. ?

Alışveriş Alışkanlıkları

Hızlı ve Planlı Alışveriş Yapın!

Alışverişe çıkmadan önce kendinize bir liste hazırlayın ve bu listede sadece neye ihtiyaç duyuyorsanız onlar olsun. Hazırladığınız listeyle birlikte çıktığınız alışverişinizi, sadece alacaklarınıza odaklanıp hızlı bir şekilde tamamlamaya dikkat edin. Böylece alışverişinizden ihtiyaç dışı birçok poşet ile ayrılmak zorunda kalmayacaksınız.

Kişisel Finans Planı Hazırlayın! ?

Gereksiz yere, ihtiyacınız olmasa da bir şeyler satın almak ya da para harcamak bazen kişisel olarak insanı motive edebilir. Elbette, bu gibi durumlar için de ayıracağınız bir miktar para olmalı. Para yönetimini iyi bir şekilde yaptığınız takdirde nasıl birikim yaparım sorusunu da kafanızda büyütmeyeceksiniz. Gelirinize göre biriktireceğiniz miktarı belirlemenin formülünü şu şekilde paylaşabiliriz: Gelirinizin %50’sini sabit ihtiyaçlarınıza ayırdıktan sonra, kalan %50’sini şu şekilde ayırabilirsiniz: %30 istekleriniz, %20 de birikimleriniz.

Şimdiden bol birikimler. ?

Benzer Yazılar

Yorum Yap