Tutumlu musunuz Cimri mi: Ev Ekonomisine Giriş

yazar MAPFRE
Nasıl Tasarruf Yapılır

Daha ekonomik ve konforlu bir yaşam sürdürmek cebiniz kadar ruhsal sağlığınızı da etkiler. Her gün hesap makinesi elinizde, saatlerinizi harcamaktan yorulduysanız, ay sonunu getirmekte zorlanıyor ve bir türlü birikim yapamıyorsanız daha planlı ve en önemlisi huzurlu bir yaşam için ev ekonomisiyle tanışma vaktiniz gelmiş demektir!

Dengeyi kurmak kimi zaman uzun sürse de her birey için büyük önem taşıyan ev ekonomisi zamanla bir alışkanlık haline gelir ve kolaylıkla gündelik yaşamınızın bir parçası olur. Siz de tasarruf yöntemlerini uygulayarak ev ekonomisi yapmak istiyorsanız şimdi derin bir nefes alıp arkanıza yaslanın ve yeni hayatınıza hazırlanın! Sıraladığımız ipuçlarını uyguladığınızda hayatınızın olumlu olarak değişeceğinden emin olabilirsiniz.

Aileniz ile Tutumlu Olmanın Yollarını Arayın

Kabul edelim ki, bütçe planlaması yapmadığınız durumlarda, gelir ve gideri dengede tutmak hiç kolay değil! Bütçe planlaması doğru yapılmadığında oluşacak maddi sıkıntılar, sizi ve ailenizi manevi olarak da etkileyebilir ve evdeki huzurunuz kaçabilir. Gelir dağılımınızı dengeli bir şekilde sağlamanın sorumluluğu ise bütün aile bireylerine düşer. Örneğin ailenin tüm bireylerinin dâhil olduğu bir toplantı organize edebilirsiniz. Bu toplantıda ev ekonomisi ve tutumlu olmanın yolları üzerine konuşup gereksiz harcamaları belirleyebilir, bu sayede sağlıklı bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Çocuğunuz varsa, küçük yaşlardan itibaren onun da tasarruf ve yatırım gibi kavramlarla tanışmasını sağlamalısınız. Tasarruf eğitiminin ailede verilmesi gereken en önemli eğitimlerden biri olduğunu unutmamalısınız.  Bu gibi konularda iletişim kurmanız, çocuklarınızın hayatı boyunca yararlanabileceği güzel alışkanlık kazanmalarına yardımcı olabilir.

Faturalarınızı Gözden Geçirmeyi İhmal Etmeyin

Evinizde tasarruf yapmak istiyorsanız ilk olarak faturaları gözden geçirmeniz gerekir. Çünkü bildiğiniz gibi, enerji tüketimi artıkça gelen faturalar da o kadar yükselir. Peki, hangi evde tasarruf fikirleri bu konuda size yardımcı olabilir? Başlıca enerji tasarrufu ipuçlarını paylaşalım.

  • Odalarınızı güneş ışığından maksimum yararlanabileceğiniz şekilde dekore etmeniz daha az elektrik ve kış aylarında daha az yakıt tüketmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
  • İhtiyacınız olmadığı halde yanan lambalar ve açık olan musluklar gereksiz enerji tüketimi anlamına gelir. Bu nedenle lambaları ve muslukları hiçbir zaman gereksiz açık bırakmamalısınız.
  • Tasarruflu ampuller, elektrik faturanızın az gelmesi konusunda en büyük yardımcılarınızdandır.
  • Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman, fişlerini prizden çekmelisiniz. Aksi takdirde ürünler az da olsa elektrik tüketmeye devam eder.
  • Enerji sınıfı yüksek olan beyaz eşya ve ev aletlerini tercih ederek daha az enerji tüketebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
  • Bulaşıklarınızı, çamaşırlarınızı makinede, tam kapasite ile ekonomik programlarda yıkamak hem elektrik hem su tasarrufu sağlar.
  • Kombi, petek ya da klima bakımını düzenli yaptırmak boşa enerji tüketmenizi önler.
  • Evinizde ısı izolasyonu olması, mekanın ideal sıcaklığını korumasını sağlayabilir.

Dilerseniz elektrik tasarrufu, su tasarrufu ve doğal gaz tasarrufu hakkındaki ipuçlarını sıraladığımız yazılara da göz atabilir ve evde tasarruf etmenin yolları hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bozulan Eşyanızı Mutlaka Tamir Ettirin

Dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri de bozuk ev aletleri… Daha fazla enerji tüketimine neden olduğu bilinen bozuk ev aletleri aynı zamanda, evinizin elektrik tesisatında ya da bina genelinde büyük çaplı sorunlar da yaratabilir. Bu sebeple tamir edilmesi gereken aletleriniz varsa vakit kaybetmeden ürünlerinizi tamirciye götürmeli ve güvenliğinizi sağlamalısınız. Buna artı olarak, tamir işleminin çoğu zaman yeni bir ürün satın almaktan daha ucuza geldiğini unutmamalısınız. Ayrıca elektriğin yanı sıra, su damlatan musluklarınız varsa bataryaları değiştirmenin de tutumlu olmak için yapmanız gerekenler arasında yer aldığını hatırlatalım.

Garanti Kapsamındaki Ürünleri Seçin

Fiyat karşılaştırması yaptığınızda, garantili ürün satın almayı kimi zaman göz ardı edebilirsiniz. Fakat satın alırken birkaç lira daha ucuza aldığınız ürün, bozulduğu zaman daha fazla masraf çıkarabilir. Örneğin; buzdolabı satın alırken garantisi olmayan ya da tasarruflu olmayan modelleri seçtiğinizde daha az ödeme yapabilirsiniz. Fakat bu durumda, sürekli çalışan buzdolabı kısa süre sonra bozulabilir ya da daha fazla elektrik tükettiği için aile bütçenize zarar verebilir. Bunun yerine tasarruflu ve garantili ürün satın alarak aile bütçesine daha fazla katkıda bulunabilirsiniz. 

Evinizde kullandığınız mutfak aletleri ya da diğer elektrikli cihazlar herhangi bir nedenden ötürü kısa sürede bozulabilir. Servise ya da tamirciye başvurarak cihazların onarımını sağlayabilirsiniz veya onarımı zor bir durumla karşı karşıyaysanız yenisini almanız gerekebilir. Fakat bu ürün, garanti kapsamında bir ürün ise cebinizden para çıkmadan onarım ya da cihazın değişimini talep edebilirsiniz. Sonuç olarak, pek de ciddiye almadığımız sigorta ya da garanti şartları aslında ev ekonomisi konusunda en önemli noktaları oluşturur.

Alışveriş Konusunu Ciddiye Alın

Herkes gibi zaman zaman evinizdeki koltuk, sandalye ve masa gibi sıklıkla kullandığınız mobilyalardan sıkılabilirsiniz. Yalnızca gözleriniz farklılık aradığı için yepyeni koltuk takımını radikal bir kararla değiştirenlerden olmak istemiyorsanız, diğer bir deyişle tasarruflu bir yaşam sürmek istiyorsanız ufak dokunuşlarla eşyalarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Örneğin yapışkanlı folyolar ya da mobilya boyaları, mobilya yenileme kendin yap uygulamaları konusunda size yardımcı olabilir.

Evdeki giderlerinizi kontrol altına almak istiyorsanız bu, yiyecek konusunda da hassas davranmanız gerektiği anlamına gelir. Her şeyden önce, alışverişe çıkmadan ne alıp almayacağınızı listelemelisiniz. Ayrıca liste dışı bir masraf yapmamak için de yanınıza ihtiyacınız olan ürünleri satın alacak kadar para alabilirsiniz. Bu sayede markete girdiğinizde yalnızca alacaklarınıza odaklanarak alışverişinizi sonlandırabilirsiniz. Ailecek yapacağınız alışverişlerde de ipin ucunun kaçmasına pek fazla izin vermemeye dikkat edin! 

Evde yemek hazırlarken malzemeleri ziyan etmek farkında olmadan birçok kişinin yaptığı büyük hatalardan biridir. Pazardan ya da marketten aldığınız meyve ve sebzeleri, tarihi geçmeden tüketecek miktarda almalısınız. Bunun için en kolay yöntem ev alışverişinizi aylık değil haftalık periyotlarla yapmaktır. Eğer haftalık alışveriş yapamıyorsanız ya da az miktarda aldığınız sebze-meyve veya süt ürününü bitiremediyseniz bu durumda besinleri derin dondurucuda muhafaza etmeyi tercih edebilirsiniz. Uygun saklama koşulları sağlanan besinler, derin dondurucuda aylarca tazeliklerini koruyabilir.

“Nasıl tasarruf edilir?” sorusunun cevaplarından bir diğeri ise hiç kuşkusuz alışverişe başlamadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmaktır. Kampanyalı ürünleri öğrenmek, uygun fiyatlı ve kolay bozulmayan ürünleri toplu şekilde satın almak, parça parça alışveriş yapmaktan çok daha uygun maliyetli olacaktır.

Evde Yemek Yapmayı Tercih Edin

Eğer yoğun bir çalışma hayatınız varsa evde yemek pişirmeye üşenebilir ve dışarıdan yeme eğiliminde bulunabilirsiniz. Bunu önlemek adına hafta sonları birden fazla çeşit yemek yapıp hafta içi bu yemekleri tüketebilirsiniz. Dışarıdan aldığınız hazır ürünlerle yemek yapmaktansa evde hazırladığınız konserve ürünler, salata malzemeleri ve zeytinyağlılar da hafta içi yemek yapma konusunda sağlıklı kurtarıcılar olabilir. Ayrıca herhangi bir özel gün ya da ziyaret için dışarıdan kurabiye, pasta ve kek gibi unlu gıdalar almak yerine kendi küçük ikramlarınızı evde hazırlayabilirsiniz. Emin olun ki bu; tasarrufu, sağlığı beraberinde getirmesinin yanı sıra karşınızdaki insanın kendini daha özel hissetmesini sağlar.

İnternet Bankacılığından Yardım Alın, Kredi Kartlarını Dikkatli Kullanın

İnternet bankacılığı sistemi, hem paranızdan hem de vaktinizden büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Eğer faturalarınızı ödemeyi unutuyorsanız otomatik ödeme talimatı vererek ekstra faiz ödeme masrafından kaçınabilirsiniz.

Elinizde somut bir para olmadığı için kredi kartını kullanırken ne kadar harcadığınızı fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle harcamalarınızda genellikle nakit kullanabilir, kredi kartı ile de taksitli alışverişlerinizde kullanabilirsiniz. Eğer kredi kartı kullanmaya devam etmek istiyorsanız bu durumda belirlediğiniz kotayı bankanıza belirtebilir ve bu kotayı geçtiğinizde size bildirilmesini isteyebilirsiniz.

“Evde tasarruf için ne yapmalıyız?” sorusunun cevabını verdik. Tasarruf önerilerimiz sayesinde ev ekonomisi yapabilir, maddi açıdan rahatlayabilir hatta para biriktirmeye başlayıp yatırım bile yapabilirsiniz! Yatırım yapmak hem hayallerinizi gerçekleştirmenizi hem de hayatın kötü sürprizlerine karşı daha hazırlıklı olmanızı sağlayabilir!

Benzer Yazılar

Yorum Yap