Otomobil Alırken Test Sürüşünün Faydaları Nelerdir?

yazar MAPFRE

Sıfır araç almak için yıllarca para biriktirdiniz, kredi çektiniz ya da mevcut birikiminizi araba alarak değerlendirmek istediniz. İnternetten araştırdınız, trafikte gördünüz, incelediniz… Böylece zor ama bir o kadar da keyifli bir sürecin ilk kısmını atlatmış oldunuz. Peki, gözünüze çok güzel görünen, çok beğenerek aldığınız otomobilinizin aslında ihtiyaçlarınızı her anlamda karşılamadığını fark ederseniz? Böyle bir durumla karşılaşmamak için, sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında, alacağınız aracı test etmek yer alıyor. Başka bir sürücü için çok daha konforlu olarak nitelenen araç, sizin için aynı konforu sağlayamayabilir. Bunu anlamanın en güvenilir yolu ise test sürüşüdür. Test sürüşüne çıkmadan önce aşağıdaki soruları düşünerek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz:

  • Bütçeniz nedir?
  • Otomobilinizi ne kadar süreyle kullanacaksınız?
  • Otomobilinizi ne sıklıkla kullanacaksınız? Tek şoför siz mi olacaksınız?
  • Aracın pazardaki ikinci el durumu sizi ilgilendiriyor mu?
  • Otomobilinizi hangi amaçla kullanacaksınız?
  • Marka ya da model tercihiniz var mı?

Bu soruların cevaplarını kesinleştirdikten sonra, test sürüşüne hazırız.   ?

Otomobil Alırken Test Sürüşünün Faydaları Nelerdir?

Test Sürüşü Nasıl Yapılır?

Öncelikle, sürücü koltuğunun ergonomik olup olmadığını kontrol edin: Arkanıza tam yaslanabilmeli, ayaklarınızın gaz ve fren pedalına tam olarak ulaştığından emin olmalısınız. Siz koltuğa oturup yerleştikten sonra arkanıza oturacak kişi rahat bir şekilde oturabiliyor mu, diz mesafesi yeterli mi diye de kontrol etmelisiniz.

Aynalar! Araba kullanırken en çok ihtiyacınız olan aksamlardan biridir. Aracın aynalarını incelemeli ve kör noktaları görüp görmediğinizi kontrol etmelisiniz.

Sürüş esnasında aracın hızlanma durumunu, vites geçişlerinin pürüzsüz bir şekilde yapılıp yapılamadığını deneyimleyin.

Direksiyon hassasiyeti nasıl, ani bir manevrada anlık olarak reaksiyon veriyor mu test edin.

Otomobilde yer alan süspansiyonun zorlu bir yoldaki sertlik ya da yumuşaklık durumu hakkında fikir edinebileceğiniz bir alanda test sürüşü gerçekleştirin.

Test sürüşü sırasında otomobilin camlarını kapatmanızı öneririz. Aracın içinde bir koku oluşup oluşmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

Aracı çalıştırdığınız ilk dakikalarda, radyoyu da kapalı tutmalısınız. Böylece motor ısındıktan sonra, farklı sesler gelip gelmediğini anlamış olursunuz. Daha sonra aracın ses kaynağını test etmek için radyo kanallarını gezebilirsiniz.

Çocuk sahibiyseniz ve bebek arabası ya da bebek araç koltuğu kullanıyorsanız, bunları test sürüşünde yanınızda götürün ve otomobile tam sığıp sığmadıklarını kontrol edin.

Test sürüşünü akşam yapmanızda fayda var, böylece otomobilin ışıklarının yolu nasıl aydınlattığını görebilirsiniz.

Gün içerisinde aracınızı birçok kez park edeceksiniz. Rahatça manevra yapıp yapamadığınızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Ayrıca aracınızın arka kısmını görme netliğinizi de gözden kaçırmayın.

Araca bindiğiniz an yakıt değerlerini kontrol edin. Test sürüşünü bitirdiğinizde yakıt/performans değerlendirmesi yaparak aracın performans olarak size, tüketim olarak da cebinize uygun olup olmadığını test etmiş olursunuz. ?

Test sürüşü ücretli mi?

Test sürüşü ücreti, markalara göre değişiklik gösterdiği için bu konuda ilgilendiğiniz markanın showroomu ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Unutmayın ki, test sürüşü arabayı satın alıp almamanız konusunda karar vereceğiniz yer olacak. Bu nedenle müstakbel adayınızla bol bol vakit geçirin!

Benzer Yazılar

Yorum Yap