Sürücü Adaylarının Düştükleri 5 Hata

yazar MAPFRE

Ehliyet sahibi olmak genellikle ‘yetişkin olmanın’ en büyük işaretlerinden biri olarak nitelendirilir. Oysaki; birçoğumuz için ehliyet sahibi olmak, yepyeni bir özgürlük alanına açılan, geniş ve bir o kadar da ‘kritik’ kapının anahtarıdır. Çünkü, yalnızca araç sahibi olmanız her daim yeterli olmaz: Aracınızı güvenli bir biçimde ve kurallar çerçevesinde kullanabiliyor olmanız gerekir. Arkadaşlarınızla ya da ailenizle çıkacağınız bir yolculuk kulağa hoş gelse de otobanda karşılaşacağınız ani ve tatsız sürprizler bu yolculuğa gölge düşürebilir. Üstelik yalnızca kendi güvenliğiniz için değil trafikteki tüm araçların güvenliği bu anlamda sizi de bağlar. İşte tam da bu nedenle, araç kullanmak ve trafiğe çıkmak isteyen herkesin ehliyet sınavına girerek bir ehliyet edinmesi gerekir. Kulağa sıkıcı gelse de en mutlu anlarınız için bu ‘minik’ tepeyi aşmanız yeterli olacak 🙂

O halde; ehliyet nasıl alınır iyice araştırarak ehliyet almak için başvurunuzu yaptıktan sonra işinize yarayacak bazı önemli ipuçlarından bahsedelim. Paylaşacağımız bu minik ipuçları, sizleri hem rahatlatacak hem de sınavda işinizi kolaylaştıracak. Hazırsanız başlayalım! ?

Teorik Sınava Yeteri Kadar Hazırlanmama

Öncelikli olarak; geçmek zorunda olduğunuz yazılı sınava hazırlık aşamasında yapılan en önemli hata, geçmiş dönemlerde çıkan ehliyet sorularını incelememektir. Soruların tarzını ve ağırlıklı olarak hangi noktalardan geldiğini biliyor olmak, sürücü belgesine sahip olabilmek için gireceğiniz sınavda karşılaşacağınız sorulara çok daha rahat ve kendinden emin cevaplar vermenizi sağlayacaktır. Bunun için hem var olan kitaplardan hem de Google’a ‘En çok sorulan ehliyet sınav soruları’ yazarak çıkan bilgilerden yararlanabilirsiniz. Sürücü kursuna yazılmak da size çok yardımcı olacaktır.

Emniyet Kemeri Takmamak

Yeni yapılan düzenlemelerle birlikte direksiyon sınavında emniyet kemeri takılmaması, adayların sınavdan direkt olarak elenmeleri anlamına geliyor. Bu yüzden direksiyon sınavınızın gerçekleşeceği arabaya bindiğinizde, yapacağınız ilk iş hem sınava olumlu bir şekilde başlamak hem de sürücülük hayatınızda önemli bir alışkanlık kazanmak adına emniyet kemerinizi takmak olmalı. Arabaya biner binmez, henüz motoru çalıştırmadan emniyet kemerinizi takmayı unutmayın!

Sinyal Kullanmamak

Trafik, gerek kendi iç dinamikleri gerekse mecburi dış dinamikler sebebiyle daima tetikte kalmanızı gerektiren bir alandır. Sürücüler kendi güvenlikleri kadar diğer sürücü ve yayaların güvenlikleri noktasında da sorumlu davranmalılardır. Bu sorumluluk çok küçük bir detayla başlıyor: Sinyal kullanmak.

Sürücü kursunda ve direksiyon derslerinde en çok önem verilen konulardan biri de araba sürerken sinyalin kullanımıdır. Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri, sinyal kullanımına gereken önemin verilmemesidir. Bu nedenle, tıpkı emniyet kemerinde olduğu gibi hem sınavınızda aksaklık yaşamamak hem de sürücülük hayatınız boyunca bu önemli alışkanlığı kazanmak adına sinyal kullanmaya özen göstermenizi öneririz.

Yanlış Vites Seçimi

Bu konu özellikle manuel şanzımanlı otomobil kullanmayı düşünen sürücü adaylarını ilgilendiriyor. Yeni yapılan düzenlemelerle, ehliyet sınav sistemine getirilen yeniliklerden biri; sürücü adaylarına şanzıman tipini seçme hakkının sunulmasıdır. Araba park etmeyi ve araba kullanmayı kolaylaştıran otomatik şanzımanlı otomobilleri tercih etmeyi düşünen sürücü adayları, bu konuda fazla sıkıntı yaşamayacaklardır.

Manuel şanzımanlı otomobil sürmeyi düşünen adayların dikkat etmeleri gereken bazı noktalardan biri de sürüş esnasında vites değiştirirken vites topuzuna kesinlikle bakmamak. Yeni sistemdeki direksiyon sınavında bu hatayı 2 kere tekrarlamak, sınavdan kalmanız anlamına geliyor. Bu konuda tercih yapmadan önce, yeni getirilen ehliyet sınav sisteminde manuel şanzımanlı otomobil ehliyeti alan sürücülerin otomatik şanzımanlı araba kullanma haklarının olduğunu, ancak otomatik şanzımanlı otomobil ehliyeti alan sürücülerin ise yalnızca bu türde araba kullanabildiklerini bilmeniz gerekir.

Arabayı Hatalı Park Etme

Adayların direksiyon sınavı esnasında en çok sıkıntı yaşadıkları konulardan biri de araba park etme konusudur. Direksiyon sınavına giden her adayın aklında aynı soru vardır: ‘Ya doğru park edemezsem?’

Sınavda sürücü adayından istenen en zor hareketlerden biri, belirlenmiş 2 adet dubanın arasına arabayı geri geri park ettirebilmesidir. Bu zorlu adımı kolayca geçmek için, sınavdan önce bol bol alıştırma yapmanızı öneririz. Özellikle yeni sınav sistemiyle adayların karşılaştıkları zorluklardan biri olan “2 adet manevra hakkı” düşünüldüğü vakit, yapılacak olan bu alıştırmaların önemi bir hayli artmaktadır.

Burada, bu uygulamadan bahsetmekte fayda var. Yeni sistemle birlikte adaylar otomobili park ederken, dubaların arasına tek hamlede girip ikinci hamlelerini ileri geri yaparak otomobili düzeltmek için kullanıyorlar. Yani, araba park etme esnasında fazla geri gelip tekrar ileri gitme ve park işlemini yeniden deneme şansınız maalesef bulunmuyor. Üçüncü hamleyi yapmanız durumunda sınavdan elenmiş bulunuyorsunuz. Aman dikkat! ☺

Benzer Yazılar

Yorum Yap