Yağmurlu Havada Araba Kullanma Rehberi

yazar MAPFRE
Yağmurlu Havada Araba Sürmek

Bir türlü yeterli olmayan silecekler, daralan görüş açısı, buğu yapan camlar… Evet, konumuz “Yağmurlu Havada Araba Nasıl Kullanılır?”. İşe, tatile, alışveriş merkezine… Neredeyse her yere arabayla gidiyoruz. Arabalar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Havalar güzelken, özellikle de güneşliyken araba kullanmak pek keyifli ama kış mevsimiyle birlikte hava şartlarının kötüleşmesi, daha dikkatli araç sürmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bu yazımızda, yağmurlu havada araba kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz.

Lastik Bakımınızı Yaptırın

Yağmurun başladığı ilk dakikalar, trafikteki en tehlikeli anlardan biridir. Kuru zemin yeni ıslanmaya başladığından dolayı, araç lastikleri normal zamana göre daha fazla kayma eğilimine sahiptir. Bu yüzden, lastiklerinizin yıpranmamış olduğundan ve kullanım süresinin dört yılı geçmediğinden emin olun. Eğer lastiğinizi dört yıldan fazla süredir kullanıyorsanız, en yakın bayiye giderek, lastiğinizi değiştirmenizi öneririz. Mevsim geçişlerinde de, lastiklerinizin bakımını yaptırmayı unutmayın. Ömrünü tamamlayan lastikler, yağışlı havalarda yol tutuşu sağlayamadığı için kazara sebep olabilir. Ek olarak, sonbahar ayları yaklaştığında ticari araç kullanan sürücüler başta olmak üzere, birçok kişinin aklına “kış lastiği ne zaman takılır?” sorusu geliyor. Her yıl, en geç 1 Aralık tarihinde, ticari araçlar kış lastiğine geçmek zorunda. Binek araç sürücüleri için de bu tarih uygun görülüyor. Eğer siz kış lastiklerinizi daha erken taktırmak istiyorsanız, Kasım ayı içerisinde bir lastikçiye gidip lastiklerinizi değiştirmenizi öneririz.

Yağmurlu Havada Silecek Bakımı

Sileceklerinizi Kontrol Edin

Silecekler çok uzun süre kullanıldığında, ilk günkü özelliğini yitirebiliyor. Sağanak yağmurda araba kullanırken, sileceklerin tam performanslı çalışması ve camlardaki damlaları silmesi görüş açınızı daha iyi yapacağından, bu önlemi almanız kimi zaman hayati önem taşıyor.

Takip Mesafesini Koruyun ?

Hava yağmurlu olduğunda, görüş mesafesi azalıyor. Özellikle dolu veya sağanak gibi şiddetli yağışlarda, aracınızı yavaş kullanın ve önünüzdeki araba ile takip mesafenizi koruyun. Ortalama yavaşlama sürenizi 2 saniye olacak şekilde düşünebilir ve buna göre takip mesafenizi ayarlayabilirsiniz. Böylelikle, önünüzdeki aracın ani fren yapması sonucu, olası bir kaza riskini minimuma indirebilirsiniz. Takip mesafesini korurken, sinyal kullanımını da unutmamak gerekiyor. Görüş mesafesi azalacağı için, şerit değiştirirken diğer sürücülerin sizi fark etmesi için, mutlaka sinyal kullanmanızı öneriyoruz.

Hız Yapmayın ⚠️

Yağmurlu havalarda, aracınızda bulunmak kulağa oldukça konforlu gelse de araba sürerken yayaları da unutmamanız gerekiyor. Sürüş esnasında hızınızı, yaya geçidinde bekleyen veya kaldırımda yürüyen yayaları düşünerek belirli bir seviyede tutmalı ve normal zamanlamanıza göre daha yavaş bir hızla sürmelisiniz. Su birikintilerine sebep olan çukurlar, aracınızın anlık hızı yüksekse hem lastiğinize zarar verebilir hem de aracınızın kontrolü kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, ani fren yapmanız halinde hem kendi güvenliğiniz hem trafikteki diğer araçlar hem de yayaların güvenliğini sağlamak için yağmurlu havalarda sürüşünüze ekstra özen göstermenizi öneriyoruz.

Kasko Sigortanızı Yaptırın

Olası bir kazaya karşı, araç sigortanız olduğuna emin olun. Beklenmedik durumlarla karşılaştığınızda, “keşke sigorta yaptırsaydım” demek yerine tedbirinizi önceden alın ve aracınızı sigortalatın. Aracınıza henüz sigorta yaptırmadıysanız başta Zorunlu Trafik Sigortası olmak üzere Kasko Sigortası yaptırmanızı öneriyoruz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap