Yükselen Benzin Fiyatlarıyla Baş Etme Yöntemleri

yazar MAPFRE
Araçta Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

Bütçe planlamasını doğru yapabilmek, ayağımızı yorganımıza göre uzatabilmek için tasarruf yapmak oldukça önemli. Elektrik tasarrufu ve doğal gaz tasarrufu hakkında bütçenize katkı sağlayacak önerileri daha önceden sıralamıştık. Peki, araçlarda yakıt tasarrufu yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız da hiç önemli değil! Çünkü şimdi, son zamanlarda yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle pek çoğumuzun, kendimize sorduğumuz bir soru olan “Arabada yakıt tüketimini azaltmanın yolları nelerdir?” sorusunun yanıtlarını sıralayacağız! Haydi, başlayalım!

Aracınızın Bakımını İhmal Etmeyin

Düzenli araç bakımı yaptırmak, güvenli sürüş için olmazsa olmaz bir uygulama. Fakat bunun yanı sıra aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırarak ve araç muayenesini aksatmayarak %30’a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

Lastiklerinizin Basıncını Kontrol Edin

Lastiklerinizin basıncının olması gerekenden düşük olması, aracın zorlanmasına ve dolayısıyla daha fazla yakıt harcamasına sebep olur. Lastiklerinizin basıncını, en azından iki haftada bir kontrol etmeli ve gerekli ise lastiklerinizi şişirmelisiniz. Optimum basıncın kaç olması gerektiğini bilmiyorsanız; aracınızın kullanma kılavuzunda, torpido gözü veya sürücü kapısı üzerinde gerekli değerleri bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç lastiği ne zaman değiştirilmeli bilmeli ve lastikleriniz eskidiğinde de değişimlerini gerçekleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. 

Kış Lastiklerini İhtiyaç Olmadığında Kullanmayın

Zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralık ila 1 Nisan arasındadır. Yani kış şartlarında güvenle sürüş yapabilmek için kış lastiklerini kullanmalısınız. Fakat ihtiyaç olmadığı durumda yani kış hava koşullarının hakim olmadığı dönemlerde kış lastiği kullanmak, aracınızın fazla yakıt tüketmesine neden olabilir. Çünkü zorlu kış şartlarına uygun olarak üretilen kış lastiklerinin yol tutuşu yüksektir ve bu durum, aracınızın fazla efor sarf ederek arabada yakıt tasarrufu yapmanızın önüne geçer.

Arabanın Daha Az Yakması İçin Yapılması Gerekenler

Ağırlık Yapan Eşyaya Aracınızda Yer Vermeyin, Yakıt Deposunu Tam Doldurmayın

Aracınızın taşıdığı yük miktarı arttıkça, ihtiyaç duyduğu yakıt miktarı da artar. Diğer bir deyişle arabanın daha az yakması için yapılması gerekenlerden biri de ağırlık yapan gereksiz eşyayı aracınızdan çıkarmaktır. Ayrıca yakıt deposunun tam dolu olması da aracınızın fazla yakmasının nedenlerinden biri olabilir. Bu sebeple yakıt deposunu tam olarak doldurmamalısınız.

Sabit Hızla Yolculuk Yapmaya Çalışın 

Seyahat etmenin en ekonomik yollarından birinin, sabit hızla ilerlemek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yolculuk süresince hızı korumak herkes için kolay olmayabilir. Fakat bu noktada “cruise control” yani hız sabitleyici sistemlerden yararlanabileceğinizi unutmamalısınız. Cruise control, takip mesafesini korumanız ve dolayısıyla ani fren gibi yakıt tüketimini artıran durumlardan kaçınabilmeniz için oldukça önemlidir. 

Hız Sınırını Geçmemeye Dikkat Edin

Yolculuk sürenizi biraz uzatacak da olsa, aracınızı yavaş kullanmak daha az yakıt tüketmenizi sağlayacaktır. Örneğin; hız sınırı 80km/s ise, 70km/s hızla gitmeyi tercih ederek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Aracınızı Yüksek Devirlerde Kullanmayın

Eğer manuel vitesli bir araca sahipseniz doğru viteste aracınızı kullandığınıza emin olmalısınız. Sürüş sırasında yanlış vitesleri tercih etmek yakıt tüketimini artırabilir. Çok sık vites değiştirmekten, gereksiz yere frene ve gaz pedalına basmaktan kaçınmayı da unutmamalısınız.

Hızınız Yüksekse, Camlarınızı Kapalı Tutun

Siz de “Klimayı açmazsam daha az yakarım.” diye düşünenlerden misiniz? Üzgünüz ama yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü, 80 km/s üzerinde gidiyorsanız ve camlarınız açıksa bu durum, aracınızın içerisinde daha fazla direnç oluşmasına ve dolayısıyla motora daha fazla yük binmesine neden olur. Yani “Klima açmak mı, cam açmak mı daha az yakıyor?” sorusunun cevabı, aracınızın hızına göre değişiklik gösterebilir.

Aracınızı Gölgeye Park Edin

Yaz günlerinde aracınıza bindiğinizde, hemen klimayı düşük derecelerde açıyor ve ferahlamak istiyorsunuz; biliyoruz. Fakat bu durum az yakma ve tasarruf etme hayallerinizin önünde engel oluşturabilir. Aracınızı gölgeye park ederek, aracınızın içini daha ideal bir sıcaklıkta tutabilir ve bu sayede klima kullanımını azaltabilirsiniz.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu

Aracınızı Rölantide Bekletmemeye Özen Gösterin 

Modern motorlar uzun süre rölantide beklediklerinde, kontağı kapatıp açmaya göre daha fazla yakıt yakar. Aracınızı bir dakikadan daha uzun süre rölantide bekletmemenizi tavsiye ederiz. Kışın arabanızın ısınması için motoru açıp bir süre beklemeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda motoru çalıştırdıktan 20-60 saniye sonra harekete geçmeniz daha az yakıt harcamanıza sebep olacaktır.

Trafiğin Yoğun Olduğu Zamanlarda Yola Çıkmayın

Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda aracınız normalden daha fazla yakıt tüketir. Bunun nedeni ise sürekli dur-kalk yapmak, sabit hızla yolculuk yapmamak olarak gösterilebilir. Özetle, trafiğin akıcı olduğu saatlerde yolculuk yapmanız daha iyi olacaktır. Eğer imkânınız varsa; iş çıkışı hemen trafiğe çıkmak yerine, yakın çevrede işlerinizi halledebilirsiniz. Böylece yapılacaklar listenizi de hafifletmiş olursunuz.

Günlük İşlerinizi Planlayın

Araç park halinde birkaç saat beklerse motoru soğur ve tekrar kalkışa geçmek için daha fazla yakıt tüketmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple, gün içinde birkaç yolculuk yapmaktansa; günlük işlerinizi bir kerede halledebileceğiniz şekilde planlayabilirsiniz.

Aracınızı Paylaşın

Artık tüm dünya, “araba paylaşımı” (carpool) trendini uyguluyor. Siz de aynı rotayı kullandığınız ve özel aracı olan iş arkadaşlarınız ile organize olup beraber işe gidip gelebilirsiniz. Böylece ekonomik kazanç sağlayabileceğiniz gibi, arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmek için de bir fırsat yaratabilirsiniz.

Toplu Taşıma Kullanın

Çok klişe bir tavsiye olabilir ama İstanbul gibi trafik yoğunluğu olan şehirlerde toplu taşımanın önemi çok büyüktür. Özellikle kısa mesafeler için aracınızı trafiğe çıkarmaktansa; otobüs, tramvay, metro ve vapur gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz önerilerden birkaçını uygulayarak, yakıt tasarrufu yapmanız mümkün. Bu sayede, akaryakıt kullanımının çevreye verdiği zararın da azalacak olması bir başka motivasyon kaynağı!

Aracınızın Modelini Değiştirmeye Ne Dersiniz?

Yakıt tasarrufu yapabileceğiniz en etkili çözüm, aracınızı hibrit bir modelle değiştirmek olacaktır. Bunun yanı sıra; otomatik vitesli araçların, manuel vitesli araçlara göre daha fazla yakıt tükettiğinin de altını çizelim. Ayrıca yakıt türlerinin de yakıt tasarrufu sağlamak konusunda söz sahibi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Arabada Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır

Şimdi… Yakıt Tüketiminizi Ölçmeye Hazır mısınız?

“Arabada nasıl yakıt tüketimi yapabilirim?” sorusunun cevaplarını verdik. Şimdi ise sizi arabada yakıt tüketimi yapmanızı sağlayacak ipuçlarını pekiştirmeye davet ediyoruz. Yakıt tüketiminizi hesaplayın, yakıt tüketiminde ne kadar başarılı olduğunuzu keşfedin!

Benzer Yazılar

Yorum Yap