Uzun Yola Çıkacaklar İçin Tavsiyeler

yazar MAPFRE

Yazın son sıcak günlerini yaşadığımız bu ayda; çocuklar okullarına, yetişkinler ise yoğun çalışma temposuna ve trafik çilesine merhaba demek üzere. Şehir hayatından biraz olsun uzaklaşmak, yollara düşmek, kendinizi son bir kez denize, kuma ve güneşe bırakmak istiyorsanız; haydi hazırlıklar başlasın! Şehirler arası yolculuk planını araba ile yapmayı düşünüyorsanız; uzun yola çıkmadan önce işinizi kolaylaştıracak, sorunsuz bir yolculuk geçirmenizi sağlayacak birkaç önerimiz var. ☀??

  1. Yola çıkmaya karar verdiğiniz an araç muayenenizi yaptırın. Seyahate çıkmadan önce araç bakımınızın yapılmış olması, aracınızın güvenlik standartlarını karşılıyor olması, şehirler arası yapılacak yolculuk için önemli bir kriter. Aracınızın gidilecek mesafe için uygun olup olmadığını test etmek amacıyla bakımdan geçirilmesi, aracınızın daha verimli yakıt tüketmesini sağlayacaktır.
  2. Yolculuk esnasında yaşayabileceğiniz olumsuz durumlar için trafik sigortanızı ve kasko teminatınızı gözden geçirin. Aksi halde beklediğinizden daha fazla maddi bir zararla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden yolculuk öncesinde sigorta ve kaskonuzun güncel olup olmadığını kontrol edin.
  3. Lastikler uzun yolculukta sorun çıkartabilecek en büyük risklerden biridir. Lastik basınçlarınızı kontrol ederken, yedek lastiğinizin de sağlam olup olmadığını gözden geçirmeyi unutmayın. Asfalt ısısının yükseldiği öğlen saatlerinde lastiklerinizin daha az havayla dolu olması yolculuğunuzun güvenli geçmesini sağlayacaktır.
  4. Yakıt tasarrufu yapabilmek adına hızınızı sabitlemeye çalışın. Uzun yolculuklar süresince sabit hızla ilerleyebilmek konsantrasyon gerektirir; fakat bu konuda az çok deneyimi olan sürücüler sürekli olarak direksiyon başında olmanın yorucu olduğunu ve dikkat dağınıklığına yol açabileceğini bilirler. Bunun için, sürücülerin işini kolaylaştırmak amacıyla yakıt tasarrufunu %25’e kadar azaltmaya yardımcı hız sabitleyici sistemler mevcuttur, arabanızda bu özellik varsa kullanmanızı öneririz. Sabit hızla ilerlemek, radara yakalanma riskinin de ortadan kalkmasını sağlar.
  5. Uzun yol şarkılarını derlediğiniz bir müzik listesi hazırlayın. En sevdiğiniz yol şarkıları ile müziğin ritmine kapılıp  “şu yol bir an önce bitse!” düşüncesinden kurtulabilirsiniz. Eğlenceli bir liste hazırlamak için radyoların en popüler müzik listelerini takip edebilir, seyahat arkadaşlarınızdan en sevdikleri yol şarkılarını önceden paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
  6. Uzun süren yolculuklarda spor kıyafetleri tercih edin. Ayaklarınızın şişmemesi için en rahat ayakkabınızı giyin. Dar kesimli ürünler yerine bol kesimli kıyafetler giyerseniz yolculuğunuz daha kolay geçecektir.
  7. Hem siz hem de trafikteki diğer araçların güvenliği için uykunuzu almadan yola çıkmayın. Uzun yol araba sürmek, bir süre sonra sizi yoracağı için 2 saatte bir mutlaka ihtiyaç molası verin. Bu size aynı zamanda yol üzerindeki lezzet duraklarını keşfetme fırsatını da verecektir.
  8. Ne olur ne olmaz aracınızda mutlaka bir ilk yardım seti ve acil durum kiti bulundurun. Daha önce aracınızda mevcutsa acil durum işaretlerini ve ilk yardım kutusunu kontrol ederek, eksik bir şey var ise tamamlayarak uzun yola çıkmanızı öneririz.
  9. Yolculuğa çıkarken alınması gerekenler listenize mutlaka su ve atıştırmalıkları ekleyin. Canınız bir anda tatlı bir şey isteyebilir veya mideniz bulanırsa tuzlu bir şey yeme ihtiyacı duyabilirsiniz.
  10. Her zaman için en iyi yol, bildiğiniz yol olsa da teknolojinin nimetlerinden yararlanıp navigasyon kullanmanızı tavsiye ederiz. Sohbete dalıp sapağı kaçırırsanız tekrar doğru yola dönmek istediğinizde navigasyon size çok yardımcı olacaktır.

Şimdiden iyi yolculuklar dileriz! İyi tatiller ☺

Benzer Yazılar

Yorum Yap