Adım Adım DASK Yaptırma Rehberi

Bir doğal afet olan deprem, korkutucu olsa da hayatımızın gerçeği. Deprem bölgesinde yer alan Türkiye için depremin yıkıcı etkilerine karşı önlem almak şart. Bu önlemlerden biri de Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası. 

Halk arasında “DASK” olarak da bilinen Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, yer kayması gibi durumların neden olduğu maddi zararlara karşı evinizi veya iş yerinizi güvence altına alabilirsiniz. Peki, Zorunlu Deprem Sigortası nasıl yapılır ve DASK tarafından sunulan bu sigorta hakkında dikkat etmeniz gereken detaylar nelerdir, biliyor musunuz? 

DASK hakkında tüm merak edilenleri öğrenmeye ve Zorunlu Deprem Sigortası yaptırırken izlenecek adımları incelemeye başlayalım.

Zorunlu Deprem Sigortası’nı Kim Yaptırır?

İlk olarak Zorunlu Deprem Sigortası’nın kim tarafından yapıldığını öğrenelim. 

Zorunlu Deprem Sigortası, mülk sahipleri tarafından yapılması gereken bir sigortadır. Mülk sahiplerinin sahip oldukları Zorunlu Deprem Sigortası’na tabi olan konut veya iş yeri için bu sigortayı yaptırması gerekir. Ancak mülk sahibinin DASK yaptıramadığı durumlarda kiracı “sigorta ettiren” sıfatı ile kiracısı olduğu daire veya iş yeri için DASK yaptırabilir. 

Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Teminatı Kapsamındadır?

Zorunlu Deprem Sigortası, genel anlamıyla belediye sınırları içinde kalan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olan taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar ve bu binaların içinde yer alan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler (Market, bakkal, kuaför, avukatlık büroları vb.) Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girer.

DASK için Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Zorunlu Deprem Sigortası’nın kim tarafından ve hangi binalara yapılacağını öğrendiğimize göre şimdi, DASK yaptırmanın diğer adımı olan gerekli belgeleri toparlamaya geçelim. 

DASK yaptırmak için hem sigorta yaptıran kişi hem de sigortalanacak mülk ile ilgili gerekli bilgi ve belgelerin derlenmesi gerekir. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi oluşturmak için gerekli bilgi ve belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

Sigorta yaptıracak kişinin; 

  • Adı ve soyadı 
  • Adresi 
  • Telefon numarası / Cep telefonu numarası
  • T.C. kimlik numarası 
  • Eğer tüzel kişi ise vergi kimlik numarası 

Sigortalanacak binanın; 

  • Tapu bilgileri 
  • Açık adresi 
  • Adres Kodu
  • İnşa yılı 
  • Yapı tarzı 
  • Toplam kat sayısı 
  • Hasar durumu 

Sigortalanacak dairenin;

  • Brüt yüz ölçümü
  • Kullanım şekli 

Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından da belirtildiği gibi sigorta yaptırmak için mülk sahibinin verdiği tüm bu bilgiler için beyan esastır. Yani yanlış bilgiden kaynaklı oluşabilecek maddi kayıplar, sigortalının sorumluluğundadır. Bu nedenle DASK yaptırmak için gerekli olan tüm bu bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde derlenmesi oldukça önemlidir. 

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yapılır? 

Gerekli bilgi-belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde derledikten sonra Zorunlu Deprem Sigortası için başvuru sürecine başlayabilirsiniz. Peki, Zorunlu Deprem Sigortası nerede ve nasıl yapılır? 

Bu sigortayı, sigorta şirketleri veya bankalar aracılığı ile kolaylıkla yaptırmanız mümkün. Acentalara giderek, telefonla iletişime geçerek ya da internet üzerinden Zorunlu Deprem Sigortası başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 
Sahip olduğunuz ya da kiracısı olduğunuz mülk için Zorunlu Deprem Sigortası fiyat bilgisi almak ve online DASK yaptırmak isterseniz hemen MAPFRE Sigorta’nın DASK hesaplama aracından yardım alabilir, kolaylıkla sigorta poliçenizi oluşturabilirsiniz.

DASK Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdıktan sonra sigortanın detayları ve geçerliliğine dair bilgi edinmek için poliçe sorgulaması yapmanız gerekir. Ayrıca yeni taşındığınız evin veya iş yerinin Zorunlu Deprem Sigortası’nın olup olmadığını bu sorgulama sayesinde öğrenebilirsiniz. Peki, DASK sorgulama nasıl yapılır?

Poliçe detaylarına e-Devlet ve DASK web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Sorgulama yaparken poliçe numarası veya adres kodu ile arama yaptığınızda Zorunlu Deprem Sigortası’na ait poliçenize dair tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak bu bilgiler dışında sadece ad, soyad veya T.C. kimlik numarası gibi bilgilerle arama yaptığınızda sadece mülke ait Zorunlu Deprem Sigortası olup olmadığını görürsünüz. 

DASK sorgulamasında poliçe hakkında tüm detaylara ulaşmanızı sağlayan adres kodu hakkında detaylı bilgi almak için “DASK İşlemlerinizi Kolaylaştırın: Adres Kodu Nasıl Öğrenilir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Zorunlu Deprem Sigortası Ne Zaman Yenilenir? 

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırsanız bile bu sigortanın geçerlilik süresi olduğunu unutmayın. Bu sigortanın geçerlilik süresi 1 yıldır. Yani yılda bir kez konut veya iş yeriniz için yaptırdığınız Zorunlu Deprem Sigortası’nı yenilemeniz gerekir. 

Sigorta poliçe süreniz dolmadan Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığınız sigorta şirketi veya banka ile iletişime geçerek sigortanın yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 

Ayrıca sigorta poliçesi yenileme zamanlarında DASK tarafından size hatırlatıcı mesaj iletilir. Bu nedenle Zorunlu Deprem Sigortası yaptırırken paylaşılan telefon numarasının doğru olması oldukça önemli. 

Zorunlu Deprem Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? 

Zorunlu Deprem Sigortası, kapsamı 6305 sayılı Afet Kanunu ile belirlenen zorunlu bir sigortadır. Bu nedenle mülk sahiplerinin evleri veya iş yerleri için bu sigortayı yaptırması şart. Peki, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmama durumunda mülk sahibine bir ceza kesilir mi?

Depremden kaynaklı oluşabilecek maddi zararlara karşı bir güvence olan Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmama halinde mülk sahipleri için bir cezai yaptırım söz konusu değildir. Ancak bu sigorta yaptırılmadığı takdirde konutun veya iş yerinin elektrik, su, doğal gaz aboneliği yapılamaz. Bu nedenle ceza olmasa bile mülk için DASK yapılması veya geçerlilik tarihi dolan sigortanın yenilenmesi hem mülkün kullanımı için aboneliklerin yapılması hem de olası bir depremde güvence altına alınması için oldukça önemlidir.

Hayati öneme sahip bu sigorta hakkında daha detaylı bilgi almak ve eviniz ya da iş yeriniz için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isterseniz size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

İpucu