Araç Lastik Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Lastik Seçmek İçin 4 Öneri

yazar MAPFRE

Güvenli ve konforlu bir sürüş gerçekleştirebilmeniz için araç lastiklerine büyük görev düşüyor. “Lastik değişimi” denildiğinde akla genellikle yol alınamayacak durumda olan, hasar görmüş, patlamış lastiklerin değişimi gelse de aslında lastikleri düzenli aralıklarla değiştirmeniz gerekiyor. “Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmeli?” yazımızda bahsettiğimiz gibi lastikler üretim tarihlerinden itibaren maksimum 10 yıl kullanılabiliyor.

Eğer sürekli kullandığınız 5 yaşından büyük lastikleriniz varsa düzenli kontrol ve bakımlarını sağlamalı; daha sağlıklı bir seçenek olarak ise lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Peki, söz konusu lastik değişimi olduğunda yeni oto lastik seçimi nasıl yapılır? Araç için lastik seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Haydi, bu doğrultuda lastikler ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıralayalım.

Aracınıza Uygun Lastik Seçmediğinizde Ne Olur?

Araç lastik seçimi nasıl yapılır, uzun uzun anlatacağız; ama öncesinde aracınız için doğru lastiği seçmediğinizde yaşayabileceklerinizi belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Doğru oto lastiği seçilmediği takdirde şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Yol tutuşu azalabilir ve bu durum güvenliğinizi tehdit edebilir.
  • Sürüş konforunuz azalabilir.
  • Yakıt tüketiminiz artabilir.
  • Mevsime ve yol şartlarına uygun seçilmeyen lastikler çabuk yıpranıp daha kısa sürede lastiklerinizi değiştirmenize neden olabileceği için hesapta olmayan maddi gider oluşturabilir.

Şimdi, doğru lastik seçmek için önerileri vermeye başlayalım.

1. Lastik Ebadını Öğrenerek İşe Başlayın

Aracınızın ideal bir lastik ölçüsü bulunuyor. Bu lastik ölçüsü, araç markasına ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple doğru lastik seçimi için lastik ebatlarını bilmeniz gerekiyor.

Hiç merak etmeyin; lastik ölçüsünü bulmak düşünüldüğü kadar zor bir şey değil! Bu bilgiyi edinmek için lastik ebatları nerede yazar, bilmek yeterli. Bunun için yapmanız gereken sadece lastik yanakları olarak adlandırılan yan bölüme bakmak. Burada gerekli bilgiyi görebilirsiniz.

Karşılaşacağınız ve lastiğiniz hakkında bilgi veren ifade şuna benzer bir şey olacak: 195 / 55 R 16 87V. Peki, bu bilgiler ne anlama geliyor? Bu örnek üzerinden açıklayalım.

  • 195: Lastiğin tabanının (zemine temas eden bölümünün) genişliğidir.
  • 55: Yanak yüksekliği ölçüsüdür. Bu aslında yüzdesel bir ifadedir. Lastiğin taban genişliği ile yanak yüksekliğinin yüzeysel oranını verir.
  • 16: Lastiğin jant çapını, inç cinsinden belirtir.
  • 87V: Araç tam doluyken lastiğin maksimum taşıma kapasitesini belirtir.

Eğer yanaklardan bu bilgiye ulaşamıyorsanız bu durumda aracınızın markasını, modelini ve üretim yılını satış ekibiyle paylaşarak da aracınıza uygun lastiği bulabilirsiniz. Tabii orijinal lastik almanız gerektiğinin de altını çizmek isteriz.

2. Araç Sınıfı ve Kullanım Amacı Doğrultusunda Seçim Yapın

Aracınızı yük taşımak için mi kullanıyorsunuz, yoksa bir binek araca mı sahipsiniz? Aracınızı uzun yolda mı kullanıyorsunuz, yoksa şehir içinde mi? Aracınızı kullandığınız yollar asfalt mı, yoksa toprak yollarda da sık sık sürüş yapmak durumunda kalıyor musunuz?

Bunun gibi sorular, seçeceğiniz lastik konusunda size yol gösterir. Örneğin asfalt yollarda yumuşak hamurlu lastikleri tercih edebilrsiniz, ama arazi şartlarında sürüş yaptığınız bir aracınız varsa bu durumda sert lastikleri seçmelisiniz. Kullanım koşullarınızı göz önünde bulundurmalı, bu doğrultuda lastiğin yük değerini ve hız endeksini öğrenmelisiniz. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi satış danışmanlarından alabilirsiniz.

3. Mevsime Uygun Bir Lastik Aldığınıza Emin Olun

Lastik alırken göz önünde bulundurulması gereken noktalardan biri de mevsim koşulları doğrultusunda seçim yapmak. Mevsime uygun lastikler seçerek yol tutuşunun ideal düzeyde olmasını sağlayabilir, aracınızın zorlanmasını önleyebilir, hatta yakıt tasarrufu bile yapabilirsiniz.

1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiklerine geçilmesi önerilse de sıcaklığın genel olarak +7 derecenin altında olduğu bir yerde yaşıyorsanız bu durumda daha erken tarihlerde de kış lastiğinizi takabilirsiniz. Dilerseniz kış lastiği kullanmanın avantajlarına yazımızdan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu arada aracın sarf ettiği eforu arttırmamak adına yaz aylarında yaz lastiği kullanmak gerektiğini de hatırlatalım.

4. Yakıtı Verimli Kullanmanıza Yardımcı Olacak Lastikler Tercih Edin

Aracınız için doğru lastik seçtiğiniz takdirde lastiklerin, araçların tükettiği yakıtı azaltabileceklerini belirtmiştik. Fakat bunun yanı sıra lastiğin bu konuda ne kadar başarılı olduğu da önemli. AB Lastik Etiketleme Sistemi sayesinde yakıt verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu ve lastiğin dış dönüş gürültüsü hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yakıt verimliliği ve ıslak zeminde yol tutuşu A’dan G’ye kadar olan harflerle belirtilir. A en verimli sınıfken G ise verimliliği en düşük sınıftır. Dolayısıyla A ve B sınıfı lastikler tercih ederek yakıt tüketimini azaltan, yol tutuşu başarılı ürünler kullanabilirsiniz.

Kasko Sigortası ile Aracınızı Garanti Altına Almayı Unutmayın

Aracınıza uygun lastik seçimi güvenliğiniz açısından son derece önemli olsa da yollardayken güvenliğinizi sağlamak için bundan daha fazlasını yapmanız gerekir! Trafikte karşılaşabileceğiniz tatsız sürprizlerin bazılarını öngörebilirken bazıları aklınıza bile gelmeyebilir! Kasko Sigortası ise sunduğu teminatlarla size karşılaşabileceğiniz durumlara karşı maddi bir güvence sunar. Üstelik Kasko Sigortası’nın yol yardımı hizmetleri sayesinde lastik değişimi gibi size konfor sağlayacak hizmetleri de almanız mümkün!

Kasko Sigortası hakkında ayrıntılı bilgi, internet sitemizde sizi bekliyor!

Benzer Yazılar

Yorum Yap