Akıllı Ev Otomasyonu Nedir, Ne İşe Yarar?

yazar MAPFRE
Akıllı ev otomasyonu

Gelişen teknoloji, yaşamın her alanını olduğu gibi ev hayatını da daha güvenlikli ve pratik bir hale getirdi. Bu gelişmelerin yansımasını ise “ev otomasyonu sistemleri” ya da “akıllı ev teknolojileri” olarak da bilinen çözümlerde görmek mümkün. Peki, akıllı ev otomasyonu nedir?

Akıllı ev teknolojisi, teknoloji yardımıyla güvenliği sağlamanıza yardımcı olan ve bunun yanı sıra hayatınızı kolaylaştıran sistemlerin bütünüdür. Bu sayede sadece bilim kurgu filmlerinde görebileceğinizi düşündüğünüz pek çok şeyi yapabilirsiniz! Mesela akıllı telefonunuz sayesinde evinizin ışıklarını açarken aynı anda perde ve panjurlarınızın da kapanmasını sağlayabilirsiniz. Tabii bu örnekteki gibi eş zamanlı işleyişlerin otomatik olarak gerçekleşebilmesi için gerekli ayarların önceden yapılması gerektiğini hatırlatalım.

Şimdi, bir örnekle sınırlı kalmayalım ve akıllı ev sistemleri sayesinde neler yapabileceğinize göz atalım.

Evde Olmasanız Bile Cihazlarınız Dâhil Pek Çok Şeyi Kontrol Edersiniz

Pencerelerinizi kapatmayı unuttunuz ve işe gittiniz ya da hava çok sıcak ve işten eve dönmeden önce evdeki klimanızı açmak istediniz. Hiç sorun değil! Eğer kullandığınız cihazlar ev otomasyon sistemine dâhilse cep telefonunuzdan yardım alarak uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Ev Güvenliğini Sağlarsınız

Güvenliğiniz elbette ki önemli… Akıllı ev otomasyonu ise evde olduğunuz zamanların yanı sıra evde olmadığınız durumlarda da güvenliğinizi sağlayan seçenekler sunabiliyor. Mesela evde olmadığınız durumlarda ışıkları uzaktan açabilir ve evde olduğunuz izlenimini yaratabilirsiniz. Buna ek olarak interkom sistemi sayesinde apartmana girenleri-çıkanları görebilir, kameralar sayesinde evinizi uzaktan izleyebilir ya da alarm düğmesi sayesinde en yakın karakola sinyal gönderebilirsiniz.

Elbette ev güvenliği sadece hırsızlardan korunmayla ilgili bir durum değil. Su, elektrik, doğal gaz sorunlarını da akıllı ev sistemleri sayesinde önceden fark edebilir ve bu sayede ailenizin hatta aynı binada yaşadığınız komşularınızın güvenliğini de sağlayabilirsiniz.

Enerjiden Tasarruf Edersiniz

Enerji tüketimi her geçen gün daha da önem kazanan bir konu. Çünkü enerji tüketimini kontrol altına alarak hem doğayı hem de bütçenizi korumanız mümkün! Ev otomasyonu sistemleri sayesinde günlük elektrik, su ve doğal gaz tüketiminizi görebilirsiniz. Ayrıca evde olmasanız bile akıllı telefonunuzdan sisteme bağlı olan elektrikli aletlerinizin modlarını değiştirerek ya da ısıtma soğutma cihazlarını kapatarak veya derecelerini ideal seviyeye getirerek enerji tüketimini azaltabilirsiniz.

Beyaz eşyanızda filtre kirlenmesi gibi durumlar da cihazın ekstra efor sarf etmesine ve dolayısıyla fazla enerji tüketmenize sebep olan bir durumdur. Cihazlarınızı programlayarak bu gibi durumlar hakkında da akıllı ev otomasyonu sistemleri sayesinde bilgi alabilirsiniz.

Aynı Anda Farklı Cihazları Yönetebilirsiniz

Uyanmanızı sağlayan alarmınız çaldığında aynı zamanda su ısıtıcınızın da çalışmasını ister misiniz? İşte, bunun gibi eş zamanlı çalışmaları da ev otomasyon sistemleri sayesinde yapabilir ve hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap