Aklınız Evinizde Kalmasın: Ev Sigortası

yazar MAPFRE
Konut Sigortası Teminatları

Ev sahibi olmak, bir tapuya sahip olmaktan çok daha fazlasını ifade eder. İçeri adımınızı attığınız an huzur bulduğunuz, işte veya okulda yaşadığınız stresli saatleri unutup kendinizi yenilediğiniz yaşam alanıdır eviniz. Peki, evinizin her gün karşı karşıya olduğu risklerin farkında mısınız? Daha da önemlisi, evinizi ve evinizi paylaştığınız ailenizi bu risklere karşı güvence altına alacak uygulamaları hayata geçirdiniz mi?

Yangın, sel, su baskını, deprem veya hırsızlık gibi birçok risk ne yazık ki davet beklemez; yani hiç beklemediğiniz anda kapınızı çalabilir. Bu tehlikelere karşı içinizi rahatlatacak bir çözümümüz var: Ev sigortaları! Evinizin konut sigortaları güvencesine sahip olması sizi her koşulda güvende hissettirebilir ve olumsuz bir durum ile karşılaştığınızda teminatlar ve limitler dahilinde kaybınızı karşılayabilir. Haydi, gelin şimdi, konut sigortalarına daha yakından bakalım.

Konut (Ev) Sigortası Nedir? Konut Sigortaları Ne İşe Yarar?

Konut sigortası; yaşadığınız evi teminatları sayesinde güvence altına alan, onu olumsuz olaylara karşı korumayı amaçlayan ve sunduğu bazı teminatlarla ev hayatınızı kolaylaştıran bir sigorta türüdür. Konut sigortası, binayı ve isteğe bağlı olarak bina içerisinde yer alan eşyayı da güvence altına alır.

Evinizin başına bir şey geldiği zaman eşyanız zarar görebilir. Bu nedenle sadece evinizi değil eşyanızı da güvence altına almak sağlıklı olacaktır. Üstelik konut sigortası yaptırmak için ev sahibi olmanız da gerekmez. Kiracı olsanız bile yalnızca eşyalarınızı sigorta kapsamına dahil edecek şekilde konut sigortası yaptırabilirsiniz.

Tam da bu noktada MAPFRE Sigorta’da, Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası olmak üzere iki farklı ev sigortası olduğunu belirtelim.

Konut Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Konut sigortası ve DASK sıklıkla birbirine karıştırılan iki ürün olsa da aslında aralarında bariz farklılıklar bulunur.

DASK her ev sahibi için mecburidir, konut sigortası ise isteğe bağlı bir uygulamadır. DASK tüm yapılar için geçerlidir ve yalnızca yapıyı güvence altına alır. Yani DASK, yalnızca binayı teminat altına almak için belirli limitler dâhilinde sunulan bir üründür.

Evinizin yanı sıra evinizdeki değerli eşya için güvence sunacak bir ürün arıyorsanız bu durumda Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası (içerikte konut sigortası olarak bahsedeceğiz) yaptırmalısınız. Böylelikle her türlü riske karşı önlem almış olursunuz. DASK’ın teminat kapsamı dışında olan enkaz kaldırma, alternatif ikamet ve taşınma masraflarınız da konut sigortası tarafından karşılanabilir.

Konut Sigortası

Teminat Nedir?

Sigorta konusunda araştırmalara yeni başladıysanız “teminat” kavramı ile sık sık karşılaşacaksınız demektir. Teminat; sigorta konusu olan şeylerin hasar görmesi durumunda zararın poliçe şartları çerçevesinde karşılanacağına dair, sigortacı tarafından sigorta sahibine verilen garantidir.

DASK Teminatları Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası teminatları; deprem, deprem nedeniyle meydana gelen yangın, yer kayması, infilak ve tsunami gibi durumlarda geçerlidir. Zorunlu Deprem Sigortası; duvar, temeller, koridorlar, çatı, merdivenler gibi evi oluşturan bölümleri teminat altına alır ve oluşan hasarların bedelini, azami teminat tutarını geçmemek kaydı ile sigortalıya verir.

Konut Sigortası Teminatları Nedir?

Yangın, yıldırım, sel ve su baskını, kar ağırlığı, yer kayması gibi doğal afet durumları sigorta kapsamındadır. Elbette bu kapsam sadece doğal afetlerle sınırlı değildir. Kara, hava, deniz taşıtlarının çarpması ve cam-ayna kırılması gibi kazalar ile gasp, kapkaç, yankesicilik, hırsızlık gibi birçok vaka da ana ve ek teminatlarla evinizi güvence altına almanızı sağlar.

Hırsızlık vakalarının görülme sıklığı daha fazla olduğu için bu konuda endişeleniyor ve tedbiri elden bırakmamak istiyor olabilirsiniz. Her ne kadar evinizde akıllı ev sistemleri bulunsa da elektronik alarm sistemleri hırsızlar tarafından etkisiz hale getirilebilir. Konut sigortası içerisinde yer alan hırsızlık teminatı sayesinde hırsızlık sonucu çalınan eşya ve binaya verilen zararlar da konut sigortası tarafından karşılanabilir.

Konut Sigortası çerçevesinde sunulan ana teminat kapsamları genel olarak aynı kalsa da ek teminatlar, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir.

Konut Sigortası Teminatları

Ek teminatları şu şekilde sıralayabiliriz:

Cam kırılması: Konut içerisinde sabit ve dik şekilde duran cam ve aynaların kırılması bu teminat sayesinde konut sigortası kapsamında değerlendirilebilir.

Ferdi kaza: Konut sigortası yapılan adreste sigortalının başına gelebilecek kazalar ve bu kazalardan kaynaklı oluşan zararlar, ferdi kaza teminatı ile güvence altına alınabilir.

Sel veya su baskını: Sigortalı konutun, çevresindeki su kaynakları ya da aşırı yağış nedeniyle zarar görmesi sonucunda bu teminattan yararlanılabilir.

Hırsızlık: Çalınan eşya ve binaya verilen zararlar da yine konut sigortası tarafından karşılanabilir.

Terör olayları: Halk hareketleri, kargaşa, grev ya da terör saldırıları gibi durumlarda konut sigortasından yararlanabilmek için terör olaylarının poliçe kapsamına alınmış olması gerekir.

Enflasyondan korunma: Evinizin veya eşyanızın zaman içinde değer kaybına uğramasını enflasyondan korunma teminatı ile önleyebilirsiniz.

Fırtına: Fırtına ya da aşırı rüzgâr sonucu oluşan konut hasarlarında fırtına teminatı etkin rol oynar.

Enkaz kaldırma: Zorunlu Deprem Sigortası enkaz kaldırma teminatı sunmaz. Fakat konutlarda hasar sonrası meydana gelen yıkıntılar da yine konut sigortası ile taşınabilir.

Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle sigorta fiyatlarının evinizin bulunduğu il ve ilçeye bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini belirtelim. Ev içindeki eşyanın konut sigortası kapsamında olmadığını da unutmamalı, değerli eşyanızın güvence altına alınmasını istiyorsanız poliçeye eşya sigortasını mutlaka ekletmelisiniz.

Bir diğer önemli nokta ise teminatlarınızın evinizdeki muhtemel risklere yönelik seçilmesidir. Sağlıklı bir fiyatlandırma için internette gerekli araştırmayı yaparak çeşitli sigorta acentelerinden fiyat almanızı öneririz. Bu konuda sizlere yol gösterebilecek birçok sigorta şirketi veya danışman bulunmaktadır. Bu danışman, istekleriniz ve öncelikleriniz doğrultusunda size en uygun teminatı bulmanıza yardımcı olabilir.

Eğer siz de kendiniz ve aileniz için en uygun konut sigortasını satın almak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız en yakın MAPFRE Sigorta acentesini ziyaret edebilir; DASK ve ev sigortası hakkında profesyonel destek alabilirsiniz.

Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli

MAPFRE Sigorta Sayesinde Ev Hayatınızı Kolaylaştırın

Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası, sunulan standart hizmetlere ek olarak “Ev Yardım Hizmetleri” adı altında farklı bir hizmet listesi ile size zor zamanlarınızda destek sağlar. Bu hizmet kapsamında sahip olabileceğiniz ayrıcalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tesisat, elektrik, cam taktırma ve çilingir işleriniz için yardım alabilirsiniz.
  • Bir kaza nedeniyle konuttan dışarıya çıkmanızın mümkün olmadığı durumlarda kurtarma hizmetinden yararlanabilirsiniz.
  • Doktor, ambulans, uzman hemşire veya solunum terapisti gönderilmesini gerektiren acil durumlarda veya hastaneye yatmanız durumunda da MAPFRE Sigorta desteği yanınızda.
  • Evinizde yaşanan bir hasar sebebiyle veya birinci derece aile üyenizin vefatı sonrası ortaya çıkan seyahat masraflarınız da “Ev Yardım Hizmetleri” dahilinde sigortanız tarafından karşılanır.
  • Yeni doğum yapmışsanız size ve bebeğinize hizmet, evinize öğretmen gönderilmesi, acil mesajlarınızın iletilmesi, faturalarınızın ödenmesi, nakit avans desteği, otel ve güvenlik hizmetleri de “Ev Yardım Hizmetleri” kapsamı dâhilinde.
  • Yıllık klima ve kombi bakımını senede bir kez olmak üzere ücretsiz yaptırabilir, bakım dışı hizmetlerde ise %30 indirimden yararlanabilirsiniz.
  • Yılda bir kez olmak üzere çift kişilik koltuğunuzu yıkatabilir ve diğer koltuklarınızın temizliğinde %40 indirimden yararlanabilirsiniz.

Evinizi korumak, karşılaşabileceğiniz kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmak ve hayatınızı daha konforlu kılmak için MAPFRE Sigorta’nın konut sigortaları her zaman yanınızda!

Benzer Yazılar

Yorum Yap