Evinizde Yangın Çıkmaması İçin Alabileceğiniz Önlemler

yazar MAPFRE

Evin herhangi bir odasında çıkan küçük bir kıvılcım, 5 dakika içinde geniş çaplı bir yangına neden olabilir.
Ev yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı oldukça yüksektir: Dolayısıyla olası her tehlikeye karşı önlem almak çok önemlidir. Başlayan bir yangının hemen farkına varmak, bu noktada oldukça mühimdir.

Yangınların sebepleri nelerdir?


Genelde ihmal ve unutkanlıktan ortaya çıktığını söylemek mümkün.
İstanbul İtfaiyesi’nin yayınladığı istatistiklere göre 2015 yılında İstanbul’daki yangın olaylarının %40’ı evlerde meydana gelmiş; ev yangınlarının sebepleri ise elektrik kontağı, sigara, kasıt, baca ve ütü, ocak gibi kaynaklarmış!

Duman alarmı!

Evinizin riskli gördüğünü her yerine; ya da işin uzmanına danışarak evin belirli yerlerine duman alarmı taktırabilirsiniz. Duman alarmınızın bataryalarını kontrol etmeyi ve belirli aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Prizlere dikkat! ?

Birden fazla elektrik aleti tek bir prize takılı olduğunda sisteme fazla yüklenilebilir ve aşırı ısınmayla sonuçlanabilir.

Mutfak güvenliği!

Çocukların fırın ya da ocak çalışırken mutfakta oynamalarına engel olmalısınız. Onlara, yangının nasıl çıkabileceğini ve yangın çıkarsa neler olabileceğini anlatın; merakını sizin anlatılarınızla gidermesini sağlayın.

Dikkat!

Yemek yaparken dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Hangi ocağın açık, mutfak robotunun fişinin takılı mı olup olmadığına tam hakim olmalısınız. Ocakta yemek bırakıp başka bir işle ilgilenmeyin, zamanın nasıl geçtiğini bile anlayamayabilirsiniz! Mutfakta işiniz bittikten sonra, tüm prizlerin çekilmiş; fırının ve ocağın kapalı olduğundan emin olmalısınız.

Neler yapabiliriz?

Kızartma yapıyorsanız, termostat kontrollü fritözlerden edinebilirsiniz.

Öneri: Mutfağınızda bir yangın battaniyesi bulundurabilirsiniz.

Evinizde Yangın Çıkmaması İçin Alabileceğiniz Önlemler

Dekorasyon!

Dekorasyon amaçlı mumlarınızı televizyonunuzun üzerine koymamalısınız.

Mumluk kullanıyorsanız, sağlam olduğundan ve devrilmeyeceğinden emin olmalısınız. Bundan emin olsanız dahi, herhangi bir kumaşa (halı, koltuk, perde) yakın bir şekilde konumlandırmamalısınız. ?

Uyumadan önce yanan mumları mutlaka söndürmelisiniz: Mumları üfleyerek söndürmek sağlıklı olmayacaktır: Kaşık yardımıyla mumu söndürebilirsiniz.

Kullanmadığınız bölgeler aslında oldukça önemli!

Bodrum, kiler gibi alanlar daima temiz tutulmalı ve kontrol edilmelidir.

Dikkat!

Yanıcı maddeler (çakmak, kibrit vb.) uygun yerlerde muhafaza edilmeli, çocukların erişmemesi gerekmektedir.

Mutlaka yapın:

  • Elektrik tesisatına ve bacaya düzenli bakım yaptırılmalısınız.
  • Binada yangın söndürme tüpü bulundurulmalısınız.
  • Olası bir durum için tahliye planı hazırlanmalısınız.

Benzer Yazılar

Yorum Yap