Evinizin Baş Tacı Halıları Nasıl Seçmelisiniz?

yazar MAPFRE

Ev dekorasyonunuzu kusursuz bir şekilde tamamlamak için halı seçiminizi doğru tercihlerden yana kullanmanız gerekiyor. Salondan mutfağa, oturma odasından yatak odasına kadar evinizin her alanında size eşlik eden halıları, severek kullanmak ve ileride pişman olmamak için sizin için oluşturduğumuz halı seçimi ile ilgili tavsiyeleri incelemeye başlayın deriz! İşte, evinizin baş tacı halıyı seçerken, dikkat etmeniz gereken unsurlar ve dahası:

İlk Adım: Halı Ölçüsü Nasıl Alınır?

Halının, yaşam alanlarınızla bütünlük oluşturması için deseni ve rengi kadar önemli olan ölçü konusuyla başlayalım. Çünkü, salonunuzda orantısız duran halılar, estetik bir görünümün önüne geçer. Alacağınız halının evinize uygun olup olmadığını belirlemek ve böyle bir durumla karşılaşmamak için yapmanız gerekenler ise:

  • Halı alışverişine başlamadan önce odanın ölçülerini almak
  • Odadaki yemek masası, yatak ya da sehpa gibi mobilyaların taban ölçüsünü almak
  • Odanın kenarlarında ne kadar boşluk bırakmak istediğinize bir metre yardımıyla karar vermek.

Salonunuza Yakışan Halı Nasıl Olmalı?

Sevdiklerimizi ağırlamak için kullandığımız salonlar, daima düzenli ve şık olmasını istediğimiz alanların başında geliyor. Doğru bir halı seçimiyle, daima hayalini kurduğunuz salon dekorasyonuna kavuşabilirsiniz. Bu sebeple, salonunuza uygun bir halı tercihi yapmak için öncelikle dikkat etmeniz gereken şey; mobilyalarınız ile beğendiğiniz ürünün tarz ve renk olarak birbirini tamamlaması. Örneğin; salonunuzda bulunan koltuk takımı; kahve tonlarında avangart bir modele sahipse siz de buna uyumlu olarak açık bej dokuma halıları tercih edebilirsiniz. Bembeyaz, modern görünüme sahip bir salonunuz olduğunu düşündüğümüzde ise mavi ya da sarı gibi canlı tonlarda geometrik desenli daha spor modelleri kullanabilirsiniz. Unutmayın; koyu renklerle açık renkleri beraber kullanmak salonunuzu daha ferah gösterecektir.

Kullanışlı Bir Mutfak Halısı Nasıl Seçilir?

Mutfak için seçeceğiniz halının, öncelikle kullanışlı olması gerekiyor. Lekelenme ihtimali yüksek olan mutfak halısının, küçük ebatlarda her an kaldırılabilir ve temizlenebilir hafiflikte olması bu nedenle büyük önem taşıyor. Mutfaklarınız için yeni nesil teknoloji kullanılarak tasarlanan sağlık dostu halı modelleri; toz tutmayan formları, antibakteriyel yapıları ve hafiflikleri ile mutfak alanları için ideal seçenekler arasında yer alıyor. Ayrıca, kolay süpürülen ve kirleri içerisinde barındırmayan, çamaşır makinesinde yıkanabilecek bir model seçtiğinizde halınızı dilediğiniz zaman temizleyebilir ve mutfağınızda hijyenik bir ortam sağlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak, mutfak halısının rengini ve tarzını mutfağınızın genel havasına uygun olarak seçmeniz elbette şık bir görünüm yakalamanıza yardım eder. Mesela, mutfağınız sade bir dekorasyona sahipse ortamı hareketlendirmek için daha canlı renk tonlarına ve estetik desenlere sahip bir model seçebilirsiniz.

Çocuk ve Bebek Odası Halısı Nasıl Olmalı?

Dekore etmesi son derece keyifli olan çocuk ve bebek odaları aynı zamanda en çok özen isteyen alanlar arasında. Bu mekanları, çocuğunuzun severek vakit geçireceği bir alan haline getirmek için seçeceğiniz ürünlerin uyumuna ve niteliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle çocuğunuzun hem tek başına hem de arkadaşları ile birlikte üzerinde oyun oynayacağı halıyı özenle seçmenizi tavsiye ederiz. Örneğin; çocuk ya da bebek odası halısı için yumuşak, toz tutmayan, antibakteriyel ve teflon halıları tercih edebilirsiniz. Minikler için özel olarak tasarlanan teflon halılar, toz ve kiri içerisinde tutmuyor ve su ya da diğer sıvı maddelerin dökülmesi durumunda halının ıslanmasını engelliyor. Bunların yanında, çocuğunuzun gün boyunca oradan oraya koşturup oynayacağını düşünürsek ona daha eğlenceli ve güvenli bir alan sunmak adına, yumuşak halı modellerini tercih etmenizi öneririz. Çünkü, çocuk odası halısının yumuşak bir dokuya sahip olması çocuğunuzun olası kazalarda daha az zarar görmesine yardımcı oluyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, kadife, halıfleks ve peluş halı modellerinden uzak durmanız. Temizliği son derece zor olan bu modeller, kir ve tozu maalesef içerisinde barındırır.

Tasarım olarak;  miniklerin enerjisine ve neşesine uygun bir model hayal ediyorsanız mutlaka canlı renk ve desenlere sahip ürünleri inceleyebilirsiniz. Odanın daha ferah ve eğlenceli görünmesi için üzerinde sevimli hayvan desenleri, çizgi karakterler ya da sevdiği objelerin bulunduğu bir ürün satın alabilirsiniz.

Yatak Odası Halısı Nasıl Seçilir?

Yatak odası, hiç şüphesiz evinizin en özel alanlarından biri olma özelliği taşıyor. Yatak odasını, tek başınıza kullanıyorsanız zevkinize göre dilediğiniz dekorasyonu yapmakta zaten özgürsünüz! Başkalarıyla paylaşıyorsanız da odanın genel havasını gözetip beğenilerinizin ortak noktasını bulduktan sonra yatak odası dekorasyonunu spor ya da klasik halı modelleri ile tamamlayabilirsiniz.

Yatak odası halısını seçerken odanızın ebatları, halı ölçüleri konusunda etkin bir rol oynuyor. Eğer büyük bir yatak odanız varsa tek parça halıyı, yatağınızın ayak ucu ile tuvalet aynanızın ortasına konumlandırabilirsiniz. Odanız büyük ise boydan boya tüm odayı kaplayan bir halı tercih edebilir ya da iki parçadan oluşan küçük halıları tercih edebilirsiniz. Böylece, modern ve estetik bir görünüm yakalayabileceğiniz yatak odası dekorasyonu sayesinde odanızın kullanımını daha keyifli hale getirmiş olursunuz. Bunların dışında, mobilyalarınız odanıza göre büyük geliyorsa ve alanınız kısıtlı ise aynı model bir halının daha küçük ebatlara sahip iki parçasını yatağınızın sağ ve sol kenarına koyarak zemini kaplayabilirsiniz.

Oturma Odası İçin En Uygun Halı

Ailecek keyifli sohbetleri yaptığınız, dostlarınızı ve aile büyüklerinizi ağırladığınız oturma odanız için halı seçimi yaparken mümkün olduğunca mobilyalarınıza uygun renkte modeller tercih etmenizi öneririz. Ayrıca, koyu renkli ya da sık desenli halılara yöneldiğinizde, kirli görünümün önüne kolay bir şekilde geçebilirsiniz.

Genel olarak daha spor bir tarza sahip olan oturma odaları için aynı şekilde püsküllerden arınmış, düz renk ya da modern desenleri içerisinde barındıran bir model seçebilirsiniz. Modern ve şık bir görünüm sağlayacağını düşündüğünüz halınızın çok büyük ebatlarda olmamasına dikkat etmenizi öneririz. Salondan daha küçük olan oturma odanızın ferah ve geniş bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız halıyı iki koltuk arasına sığacak şekilde tercih edebilirsiniz. Koltuklarınızın altına kadar giren halılar, hem koltuk altını süpürmenizi hem de koltukları hareket ettirmenizi zorlaştırıyor.

Banyo Halısı Seçimine Dikkat

Banyo, en çok kirlenen alanlardan biri. Bu sebeple banyo halısı seçerken ekstra özenli olmanızda fayda var. Öncelikle, banyonuz için tercih edeceğiniz halının küçük bir parçadan oluşmasını ve zemini tamamen kaplamamasını öneriyoruz. Çünkü halınız alanı tamamen kaplarsa duşakabin ya da küvete yakın olacağından sürekli ıslanıp hızlı bir şekilde yıpranabilir. Buna ek olarak, banyonuz için kiri ve tozu az tutan düz bir yüzeye sahip, kolay yıkanabilen aynı zamanda çok açık renk olmayan makine halılarını tercih etmeniz, işinizi kolaylaştırır.


Benzer Yazılar

Yorum Yap