Keyfinize Keyif Katın: 10 Adımda Kusursuz Banyo Dekorasyonu

yazar MAPFRE

Evimizin her köşesi çok önemli ve bu yüzden salondan mutfağa, yatak odasından banyoya tüm yaşam alanlarını zevkimize uygun bir şekilde döşemek istiyoruz. En keyifli olduğumuz yerlerden biri de banyolar. Ama salonda ya da yatak odasında bir çerçeve, perde ve halı yenileme gibi ufak değişikliklerle büyük etkiler yaratmak mümkünken banyolar için  dekorasyon fikirleri, aklımıza çok fazla gelmiyor. Oysaki, daha çok hijyen ve bakım alanı olarak kullanılan banyolarda, hem çok kullanışlı hem de hoş banyolar yaratmak sanıldığı kadar zor değil. İster köklü değişimlerle isterseniz de küçük dokunuşlarla banyonuzda harikalar yaratabilirsiniz. İşte kolayca uygulayabileceğiniz size dekorasyon rehberi niteliğinde 10 adımda kusursuz banyo dekorasyonu fikirleri:

1- Önce Tarzınızı Belirleyin

Banyonuzun havasını değiştirmeye başlamadan önce; country, modern, klasik ya da spor tarzlardan hangisini uygulayacağınıza karar vererek işe başlayabilirsiniz. Her tarz farklı bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olur. Örneğin; country tarzda çiçekler ve soft renkler ön plana çıkarken modern tarzda ise geometrik desenler ve pastel renkler tercih ediliyor. Modern banyolarda ise sade renkleri kullanabilir, hareketlilik kazandırmak için çeşitli mum ve kokulardan faydalanabilirsiniz. “Klasik” benim tarzım diyorsanız ise altın renginde aksesuarları, koyu ve canlı renklerle bir arada kullanırsanız klasik ve gösterişli bir banyo dekorasyonuna sahip olabilirsiniz. Diğer yandan spor dekorasyonda ise renkler ve tarzdan daha çok pratikliğin ön planda olduğu dekorasyon stili tercih ediliyor. Spot ışıklandırmalar, dekoratif raflar ve kullanışlı bataryalar spor dekorasyonda sıklıkla kendilerine yer buluyor.

2- Banyo Bataryalarını Yenileyin

Banyo bataryaları, belli bir kullanım süresinden sonra ne yazık ki buhardan ve nemden dolayı kararabiliyor. Kararmış ya da yeniliğini yitirmiş bataryalar ise banyonuzda kötü bir görüntü yaratıyor. Küçük bir değişiklik gibi görünse de duş setini, tuvalet başlığını, lavabo ve duş bataryasını değiştirerek banyonuzda hem yenilik hem de konfor katabilirsiniz. Aç-kapa, fotoselli ya da klasik bataryalardan herhangi birini seçerek banyonuzda küçük dokunuşlarla büyük değişimler yaratabilir, daha büyük başlıklı ya da daha fazla su püskürtme özelliği gibi farklı fonksiyonları bulunan duş başlıkları ile daha kullanışlı bir banyoya kavuşabilirsiniz.

3- Banyo Aydınlatması Önemli

Aydınlatma denilince akla ilk gelen avizeler olsa da, banyolarda spot ışıklardan dolap aydınlatmalarına apliklerden ayna lambalarına kadar farklı bir çok aydınlatıcı kullanılabiliyor. Banyo aynasının yanına monte edeceğiniz 2 aplik ya da tavana ekleyebileceğiniz spot ışıklar ortamın daha aydınlık ve ferah görünmesini sağlayabilir. Çok daha farklı bir tarz yaratmak istediğinizde ise sarkıt bir avize kullanarak banyonuza sıcak bir hava katabilirsiniz. Sarkıt avizeyi banyonuzun orta tavanında değil, küvetinizin üzerine gelecek şekilde konumlandırarak farklı bir ambiyans elde edebilirsiniz.

4- Fayans Yerine Duvar Kağıdı Tercih Edin

Banyo gibi çabuk ıslanan ortamlarda genellikle karo adı verdiğimiz fayanslar kullanılıyor. Yeni dekorasyon trendlerinde ise banyo fayans modellerinin yanı sıra duvar kağıdı da tercih ediliyor. Banyolara özel, suya dayanıklı duvar kağıtları sayesinde banyonuza daha dinamik ve sıcak bir hava katabilirsiniz. Banyo duvar kağıtlarını uygularken sadece ayna ve lavabonun olduğu duvarı kağıtla kaplayabilir veya duvarı aşağıdan yukarıya ikiye bölebilirsiniz. Tarz olarak ise çiçek desenli duvar kağıtları ile egzotik bir hava yaratabilir, geometrik desenlerle modern bir tarz oluşturabilirsiniz.

5- Yeni Dolaplarla Yeni Banyolar Yaratın

Banyo mobilyası değiştirmek zahmetli bir iş gibi gelebilir. Merak etmeyin, portatif ve pratik montajlanabilir banyo dolap modelleri, banyonuzu yeniden dekore ederken işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Örneğin; ayna ve lavabonuzun bulunduğu alanı komple yenileyebilir, dilerseniz mevcut dolaplarınızın yanına ek dolaplar koyabilirsiniz. Daha basit bir yenilik yapmak isterseniz de tercihinizi açık raf sistemli dolaplardan yana kullanarak hem havlularınıza yer açabilir hem de açık rafları dekoratif ürünlerle süsleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, uyumlu bir atmosfer yakalamak için açık renk duvarlarda koyu renk dolaplar, koyu zeminlerde açık renk banyo dolabı kullanmanızı tavsiye ederiz.

6- Banyo Aksesuarları Kullanın

Banyoları tamamlayan aksesuarlar ile ortamın havasını değiştirmeye ne dersiniz? Örneğin;  sade ve yalın renkler kullanılmış banyonuza canlı renklere sahip havlular ve paspaslar ile dinamizm kazandırmanız mümkün. Banyo setlerini değiştirebilir, renkli bir çöp kovası ya da hasır çamaşır sepetiyle ortama farklılık katabilirsiniz. Ahşap dolaplarınızın üzerine liflerden tasarlamış örme kutular yerleştirebilir, modern tarza uygun düzenleme kutularını dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz. Yine banyonuzda trend bir görünüm oluşturmak isterseniz küçük bitkiler ve mumlar, Spa havası vermenize yardım eder. Banyo aynası seçiminde ise banyo için tasarlanmış klasik modeller dışına çıkabilir; çerçeveli, desenli ya da varaklı ayna modelleri seçebilirsiniz. Hatta pratik bir fikir olarak, başka bir alan için düşünüp aldığınız ve artık orada kullanmak istemediğiniz aynanızı banyoda değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca banyo paspası yerine kilim kullanabilir, etnik ya da çiçek desenlerle banyonuzu sıradanlıktan kurtarabilirsiniz.

7- Duşakabin ve Küvetleri Tamir Edin

Banyo çok sık kullanılan bir alan. Bundan dolayı duşakabin ve küvetlerin etrafında kullanıma bağlı deformeler oluşabiliyor. Ama bu deformeler moralinizi bozmasın! Ufak tamiratlarla kötü görüntüleri kolayca yok edebilirsiniz. Mesela, duşakabin kenarlarına ve küvet etrafına uygulayacağınız silikon, banyonuzun daha hijyenik görünmesini sağlayabilir. Kireç lekesi ya da farklı kalıplaşmış lekelere sahip duşakabin camlarını, yapı marketlerdeki kolay uygulanabilir ürünlerle pratik bir şekilde değiştirebilirsiniz. Ayrıca küvetlerin fayansla temas eden bölgelerine çekomastik çektiğinizde su sızıntısı gibi problemleri önlemiş olursunuz.

8- Havlupan Deyip Geçmeyin

Radyatörlerin en temel işlevi ısınma olsa bile görsel olarak da banyonuzu etkiledikleri bir gerçek. Dar alanlarda ferahlık sunan havlupanların zevke ve kullanışa göre farklı çeşitleri bulunuyor. Örneğin; dikdörtgen, uzun ve ince modeller daha çok yer tasarrufu için tercih edilirken kare ve oval tasarlanmış modeller ise banyonuza modern bir hava katıyor. Bunların yanı sıra kare olan havlupanları ise raf olarak kullanabilir, duvara monte ince askılıklı modellerde de bornozunuzu ve nemli havlunuzu kurutabilirsiniz.

9- Renklerin Gücünden Yararlanın

Bazen bir boru, havalandırma demiri, bazen de eskimiş bir mobilya ortamda hoş olmayan bir görüntü yaratabilir. Sadece bu görüntüyü değiştirmek bile banyonuzun estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar. Lavabonun altında görünen borularınızı, renkli bir sprey boyayla boyayıp banyo dekorasyonunda canlılık yaratabilirsiniz. Banyolara özel suya dayanıklı yapıştırmaları, havalandırma giderlerine yapıştırabilir böylelikle eğlenceli bir görünüm elde edebilirsiniz. Eskimiş mobilyalarınızı yenisiyle değiştirmek istemezseniz yine kullanıldığı malzemeye uygun boyalarla boyayabilir, yaşam alanınızı güzelleştirebilirsiniz.

10- Pratik Çözümlerle Konfor Sağlayın

Banyoların güzel bir dekorasyona sahip olması kadar kullanışlı ve pratik olmaları da gerekiyor. Prizlerden düzenleyicilere büyüteçli aynalardan dolap içi lambalara kadar birçok ürün banyolarda kolaylık sağlıyor. Mesela, banyoda en çok kullanılan ürünlerin başında gelen saç kurutma makinesini, dolap kapağınızın içerisine asabilir, ihtiyaç duyduğunuzda kolayca ulaşabilirsiniz. Duşakabin içerisine ya da küvetinizin baş kısmına yapacağınız raflara ise; şampuan, krem ve lif gibi duşta kullanacağınız malzemeleri yerleştirerek pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap