Ana menü

Kazaları Önleme ve Yol Güvenliği

Fundación MAPFRE

Her türlü trafik kazasının önlenmesi,

kaza ve yaralanma oranlarının

düşürülmesi konularında kamuoyunun

bilincini artırmayı amaçlar.

 

Fundación MAPFRE, her türlü trafik kazasının önlenmesi, kaza ve yaralanma oranlarının düşürülmesi konularında kamuoyunun bilincini arttırmayı amaçlar. Hedef kitlesini risk altındaki gruplar (çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar) ve savunmasız gruplar (yaya ve iki tekerlekli araçların sürücüleri) öncelikli olacak şekilde belirleyen Vakıf bu amaçla yol güvenliği konusunda çeşitli iletişim ve bilinçlendirme programları üzerinde çalışıyor.
Vakfın bu alanda İspanya’daki faaliyetleri eğitim, farkındalık çalışmaları ve araştırma projeleri üzerine odaklanırken, Türkiye’deki faaliyetleri eğitim ve farkındalık çalışmalarını içeriyor.

Vakıf, 2012 – 2015 yılları arasında Türkiye’de emniyet kemerinin önemini yaşayarak deneyimleten devrilme simülatörü projesi ile çoğunluğu üniversite öğrencisi olan üç bine yakın kişiye ulaştı.

Trafik kurallarını eğlendirerek öğreten ve Türkiye’nin trafik sorunlarını dikkate alarak yazılan çocuk tiyatro oyunu “Bıdık ile Köpük Trafikte” gösterimleri ise 2016-2018 yıllarında büyük tiyatro salonlarında ve ilkokullarda gerçekleştirildi. Proje ile hem trafikte kurallara uymanın önemini vurgulamak hem de çocuklara tiyatroyu sevdirmek amaçlandı. Oyun iki yıl içerisinde İstanbul başta olmak Ankara, Kayseri, Antalya ve İzmir’de büyük tiyatro salonlarında yapılan gösterimlerle on yedi binin üzerinde çocuğa ulaştı. Ayrıca “Bıdık ile Köpük Trafikte” adlı tiyatro oyunu Türkiye’de bir ilke de imza atarak yaz aylarında İDO’nun Yenikapı – Bandırma ve Bandırma – Yenikapı feribot seferlerinde oynanarak bir deniz ulaşım aracında sahnelenen ilk oyun olma özelliğine sahip oldu.

Hedef kitlesini 5 – 14 yaş grubu çocukların oluşturduğu proje kapsamında, Hayal Gücü Merkezi oluşumu iş birliğinde ‘Sor, Keşfet, Üret’ metodolojisinden faydalanılıyor. Çocukların soruları, merakları ve yapabilirim dedikleri becerilerini temel alarak yapılandırılan bu metodoloji kapsamında, ilk etapta okullardaki gönüllü öğretmenlere mentorluk eğitimi veriliyor. Öğretmenler bu metodolojiyi uygulayarak çocukları yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda yönlendiriyor. Ardından çocuklar kendi topluluklarını oluşturarak projeler üretmeye başlıyor.

Şehrin Akıllı Çocukları projesi, 2018 – 2019 eğitim – öğretim yılında İstanbul’daki 20 okulda gerçekleştiriliyor. 10 gönüllü mentor öğretmenin çalışmalara başladığı proje ile hem yüz yüze hem de portal aracılığıyla yüzlerce çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında düzenlenecek yarışmalar ile yol güvenliğine dair en iyi önerileri sunan projelerin ödüllendirilmesi de planlanıyor.

Vakfın bu alanda tüm dünyadaki faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.