Mevsimin Tadını Çıkarın: Kış İçin Tatil Rotaları

Tatil denildiğinde akla ilk olarak deniz, kum, güneş gelse de kış tatillerinin yeri ayrıdır. İnsan kalabalığının olmadığı, kış sporlarına ve sıcak içeceklere duyulan özlemin hissedildiği kış tatilleri; bu aylarda birçok insanda heyecan veriyor.

Siz de unutamayacağınız bir kış tatili için plan yapıyorsanız özenle seçtiğimiz kış tatili rotaları listesini incelemeye başlayabilirsiniz. 

Rize, Ayder Yaylası

Söz konusu kış tatili ise birçok listenin başında yer alan ve sıklıkla tercih edilen yer, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası’dır. Zengin bitki örtüsü ile görülmeye değer Ayder Yaylası’nda doğanın güzelliğini seyrederken yaylada bulunan bungalov yapılı tipik kır evlerinin büyüsüne kapılmanız mümkün.

Özellikle kış aylarında gerekli ekipmanınızla birlikte Fırtına Vadisi’nde dağcılık ve trekking bile yapabilirsiniz. Ayrıca Ayder Yaylası’na çıkarken Fırtına Deresi’nin eşsiz güzelliğini izlemeyi ihmal etmeyin.

Bolu, Abant

Abant, Türkiye’nin en zengin ormanlarının bulunduğu bir doğa harikası! Her mevsim ayrı güzellikte bir görünüme sahip olan Abant, kış aylarında karla kaplı çam ağaçlarıyla çevrili ve üstü kardan beyaza bürünmüş bir göl manzarası sunuyor. 

Abant’ta sakin bir şekilde ve doya doya vakit geçirmek için en az 2 gününüzü buraya ayırmanızı öneririz. Eğer tatile Bolu’nun batısından katılacaksanız size önerimiz şu: Önce eşsiz Gölcük Tabiat Parkı’nı, ardından Abant Gölü’nü ve son olarak irili ufaklı orman denizini andıran zengin bitki örtüsü ve 7 tane gölün bulunduğu Yedigölleri gezecek şekilde kış için tatil rotası tercih edebilirsiniz!

Nevşehir, Kapadokya

Kapadokya, her mevsim farklı farklı harikalara sahip olsa da kış aylarında herkese sıcacık bir deneyim sunuyor. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan bu eşsiz güzelliğe sahip bölgede beyaza bürünmüş Kapadokya’yı görmek için balon keyfi yapmanızı öneririz. 

Kapadokya’nın tarihi ve doğal güzelliklerine gelirsek: Güvercinlik Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Çavuşin Köyü, Yer Altı Şehirleri, Ihlara Vadisi, Ürgüp ve Nevşehir Müzeleri gibi eşsiz turistik yerlerden söz etmek mümkün. Hatta kış tatilinize kayak, snowboard gibi kış sporlarını da dahil etmek isterseniz bölgeye yakın Erciyes Kayak Merkezi’ni ziyaret etmeyi unutmayın! 

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan termal havuzlar, Kapadokya ve çevresinde oldukça fazla. Kışın soğuk günlerinde yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri olan termal havuzlara girmeden, Kapadokya’nın termal otellerini denemeden geçmeyin. Ayrıca “Keyifli Bir Kış Tatili: Termal Otel Nedir, Nereye Gidilir?” başlıklı yazımızı okuyup konu hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. 

Doğu Ekspresi ile Kars Turu

Türkiye dışına çıkmadan ama aynı zamanda aşina olduğunuz kültürün dışına çıkarak tatil yapmak istiyorsanız kış tatil rotanız Kars olabilir. Son yıllarda her yaştan insanın oldukça ilgisini çeken Doğu Ekspresi ile seyahatinize başlayabilirsiniz. 

Kars’ta; futbol yerine cirit oynayan gençleri, sokakta özellikle erken saatlerde yemek arayan sokak kedileri yerine tilki ve vaşak görmek gibi farklı deneyimler yaşamak mümkün. Şehir merkezinden biraz uzaklaşıldığında ise Kars’ın gezilecek yerleri oldukça fazla. Bu yerler arasında en çok ilgi görenler şunlardır: Taş Köprü, Büyük Katedral (Fethiye Cami), Sarıkamış Katherina Av Köşkü, Kuyucuk Kuş Cenneti, Ani Harabeleri, Çıldır Gölü.

Ek olarak Kars’a gelip de hıngel, haşıl, tandırda kaz çekmesi gibi lezzetli yöresel yemeklerin tadına bakmadan tatilinizi sonlandırmayın!

Sakarya, Sapanca

Sapanca özellikle kış için en iyi tatil yerlerinden biri. Özellikle İstanbul’a ve diğer büyük şehirlere yakın mesafede yaşayanlar tarafından bir hafta sonu kaçamağı olarak sıklıkla tercih ediliyor. 

Burada yeşillikler içinde Sapanca Gölü’nü seyrederken termosunuzdaki sıcak kahvenizi yudumlayıp şehir merkezinin gürültüsünden uzak bir şekilde yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Ayrıca Sapanca ve çevresinde özellikle kış aylarında; Maşukiye, Soğucak Yaylası, Sapanca Aygır Deresi, Acarlar Longozu ve Kartepe Kayak Merkezi gidilecek yerler arasında. 

Siz de soğuk kış günleri için yapacağınız tatilde dinginlik, huzur ve doğa güzellikleriyle dolu bir deneyim arıyorsanız Sapanca doğru bir adres olacaktır!

Kuzey Işıkları

Eğer yurt dışında kış tatili yapmayı düşünüyorsanız bu yer Kuzey Işıkları yani diğer ismi ile Aurora Borealis bölgesi olabilir. Kuzey Işıkları, geçmişten bu yana birçok mitolojik ve mistik hikayede yer alan büyüleyici doğa olaylarından biri. 

Kuzey Işıkları yılın belirli zamanlarında İsveç, Finlandiya, Norveç, Rusya, Kanada, Grönland, Alaska, İzlanda gibi ülke ve bölgelerde ortaya çıkıyor. Ayrıca bu eşsiz doğal ışıkları görebilmeniz için en uygun tarihin 23 Eylül-21 Mart tarihleri arası olduğunu bilmekte fayda var. O halde zaman kaybetmeden Kuzey Işıklarının büyüsüne kapılmanız için uçak biletinizi almanızı öneririz. Ayrıca Kuzey Işıkları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Nasıl, Ne Zaman, Nerede: Kuzey Işıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Macaristan, Budapeşte

Her mevsimde mimarisi, doğası ve tarihi mekanları ile güzelliğini devam ettiren Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte; özellikle şubat aylarında bir başka güzel. Eşsiz güzelliğe sahip Tuna Nehri’nin etrafına kurulmuş ve beyaza bürünmüş bir şehir düşünün. İşte, burası Budapeşte! 

Buram buram tarih kokan Buda Kalesi, Matthias Kilisesi ve panoramik şehir manzarasıyla Gellert Tepesi, mimarlık tarihi açısından önemli binalardan biri olan Parlamento Binası, Neo-Rönesans tarzıyla inşa edilmiş Opera Binası, tarihi Zincirli Köprü ve meşhur Kahramanlar Meydanı gibi güzel ve tarihi mekanlarıyla kış tatili için aradığınız yer Budapeşte olabilir. 

Seyahat Sigortası ile Tatillerinizi Güvence Altına Almayı Unutmayın!

Tatil rotanızı belirlediniz ve uçak biletlerinizden kalacağınız yerin rezervasyonlarına, gezeceğiniz yerlerin listesinden tadacağınız kültürel yemeklere kadar planınızı yaptınız. Fakat seyahatiniz, planlarınız doğrultusunda ilerlemeyebilir. Seyahatinizde istemediğiniz aksiliklerin yaşanmaması için size önerimiz Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmak!
Seyahat Sağlık Sigortası ile ilgili ayrıntı bilgi almak isterseniz  “Akıllardaki Önemli Sorular: Seyahat Sigortası Nedir, Seyahat Sigortası Ne Kadar?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

DeneyimGezi