2020 Yılı Trafik Cezaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik kurallarının amacı, trafikte güvenliği sağlayıp can ve mal kayıplarını önlemek; bunu hepimiz biliyoruz. Fakat kurallara uysak bile, trafik kurallarına uyulmadığında karşılaşılabilecek cezaları hepimiz merak ediyoruz. O halde sizi daha fazla merakta bırakmayalım ve pek çok insan tarafından aranan “2020 trafik cezaları ne kadar oldu?” sorusunun cevaplarını verelim.

Emniyet Kemeri Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?


İster sürücü ister yolcu koltuğunda oturun, bir araca bindiğinizde ilk olarak emniyet kemerinizi takıyorsunuz, değil mi? Kesinlikle öyle olmalı, çünkü emniyet kemeri hayat kurtarır!
Emniyet kemeri kullanmamanın cezası 2019 yılında 108 TL iken 2020 yılı ceza ücreti ise 132 TL olarak belirlendi.

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?


Çok önemli bir konuşma gerçekleştirecek olabilirsiniz, gelen mesaja en hızlı şekilde cevap vermeniz gerekebilir ama bunları kesinlikle sürücü koltuğundayken, seyir halinde bir araçta yapmamalısınız. Çünkü araba sürerken cep telefonu kullanmanın tehlikeleri sandığınızdan daha ciddi olabilir
2019 yılında araba sürerken telefon kullanmanın cezası 235 TL olarak belirlenmişken, 2020 yılı için bu bedelin 288 TL olmasına karar verildi.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışıkta geçmek, hem sizi hem de diğer sürücüleri ve yayaları doğrudan tehlikeye atan bir durum. 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri’ne göre, kazaya neden olan sürücü kazalarından %2,5’i kırmızı ışıkta geçmekten kaynaklanıyor.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise seyir halinde cep telefonu kullanmakla aynı: 288 TL.

Trafikte Hız Sınırını Aşmanın Cezası Ne Kadar?

Araçların uyması gereken yasal hız sınırı; aracın cinsine, yerleşim yeri içinde ya da dışında seyir halinde olmaya, yolun çift yönlü, bölünmüş ya da otoyol olmasına göre farklılık gösterebilir. Hız sınırına uymak, yol şartlarına uyum sağlayabileceğiniz bir sürüş yapmanızın koşullarından biridir.

Hız sınırını aşmanın trafik cezası, sınırı ne kadar aştığınıza göre değişiklik gösteriyor. Hız sınırını aşma trafik cezaları 2020’de şu şekilde güncellendi:

Hız sınırını %10-%30 aşmanın cezası 288 TL (2019 cezası: 235 TL) ,

Hız sınırını %30-%50 aşmanın cezası  598 TL (2019 cezası: 488 TL),

Hız sınırını %50’den fazla aşmanın cezası 1.228 TL (2019 cezası: 1.002 TL) .

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanmak eşittir kazaya davet! Bu durumu engellemek için ise alkollü araç kullanan sürücülere yüksek meblağlarda ceza kesiliyor. Peki, içkili araba kullanma cezası 2020’de ne kadar?

Alkollü araç kullanmanın para cezası da hız sınırına benzer bir şekilde farklılık gösteriyor:

Sürücü eğer ilk defa alkollü araç kullanırsa 2020 trafik cezası ücretleri doğrultusunda 1.228 TL ödüyor. Bu cezanın 2019 fiyatı ise 1.002 TL’ydi.

Eğer sürücü ikinci kez alkollü bir şekilde araç kullanırsa ceza, 1.539 TL oluyor. 2019 yılında ise bu kuralı ikinci kez ihlal etmenin cezası 1.256 TL’ydi.

Alkol Testine İtiraz Etmenin Cezası Ne Kadar?

Alkol testi, alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla yapılıyor. Ölçüm sonucu, promil sınırını geçiyorsa cezai işlem uygulanıyor. Bu sınır; hususi araç kullananlar için 0,50 promilken, bu sınıfa girmeyen diğer sürücüler için 0,20 promil.

Eğer sürücü trafik polisinin yapmak istediği bu ölçümü reddederse ödemesi gereken parası 3.516 TL. Bu trafik cezası ücreti 2019 yılında ise 2.869 TL’ydi.

Muayenesiz Araçla Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar?

Araç muayenesi yaptırmak; aracınızın trafiğe çıkmaya elverişli olup olmadığını görmeniz, olası sorunları olumsuz bir durum yaşamadan tamir ettirebilmeniz hem sizin hem de trafikteki diğer kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak için oldukça önemli. Peki, muayenesi olmayan araçla trafiğe çıkmaya kaç para ceza yazılıyor?

2019 yılında 235 TL olan muayenesiz trafiğe çıkma cezası, 2020 yılında 288 TL oldu.

Trafik Levhalarına Uymamanın Cezası Ne Kadar?

Trafik kuralları, daha güvenli sürüşler yapmanızı sağlıyor. Trafikte yapmanız ve yapmamanız gerekenler ise trafik levhaları ile belirtiyor. Peki, trafik işaretlerine uyulmadığında kaç para ceza yazılıyor?

Sürücü, trafik işaretçi ya da levhalarına uymadığı takdirde ödemesi gereken para cezası 2020 yılında 132 TL. Trafik levhalarına uymama cezası 2019 yılında 108 TL’ydi.

Ehliyet Sınıfı Dışında Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Ehliyet sınıfları hangi aracı kullanabileceğinizi belirtiyor. Eğer kullanmaya yetkiniz olmadığı bir sınıfta araç kullanıyorsanız bu durum “yetersiz ehliyet” olarak tanımlanıyor.

2019 yılında 1.002 TL olan yetersiz ehliyet cezası, 2020 yılında 1.228 TL oldu.

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

Bildiğiniz üzere yaya geçitlerinde geçiş önceliği yayalarındır. Bazı sürücülerin bu alanlarda yayalara öncelik vermemesini engellemek için bu kurala uymayanlar ceza ile karşılaşıyor. Peki, yayaya yol vermemenin cezası ne kadar?

Yayaya yol vermeyen araç sahipleri, 2020 yılında 598 TL ceza ile karşılaşıyor. Bu cezanın 2019 bedeli 488 TL’ydi.

Yönetmelikte Belirtilen Haller Dışında Yaya Yollarına Park Etmenin Cezası Ne Kadar?

Yaya geçitlerinde yaya yol vermemenin yanı sıra, aksi belirtilmedikçe, yaya geçitlerine araç park etmek de yasak.

2019 yılında 108 TL olan yaya geçidine araç park etmenin cezası, 2020 yılında 132 TL oldu.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Güvenli bir trafik oluşturmak için sürücülerin kurallara hakim olması şart! İşte, bu nedenle ehliyetsiz araç kullananlara kesilen ceza da oldukça yüksek. Bu arada araç, kullanana ait değilse araç sahibine de aynı miktarda ceza kesiliyor.

2019 yılında 2.018 TL olan ehliyetsiz araba kullanmanın cezası, 2020 yılında 2.473 TL oldu.

Kendinizi ve Aracınızı Güvence Altına Almayı İhmal Etmeyin!

2020 trafik cezaları listesi güncel bilgilerini paylaştık. Sizin de bildiğiniz gibi; trafik kurallarına uyarak trafik kazası ihtimalini düşürdüğünüz doğru. Fakat ne yazık ki diğer sürücülerin dikkatsizlikleri, yol koşulları ya da aracınızda olan ve farkında olmadığınız bir arıza da kaza yapmanıza sebebiyet verebilir. Umarız ki böyle tatsız durumları hiç yaşamazsınız, fakat önlem almak da şart!

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası; sizi, aracınızı, aracınızdaki misafirlerinizi, trafikteki diğer araç ve insanları güvence altına alan sigorta ürünleridir. Araç sigortaları sayesinde, trafikte yaşama ihtimaliniz olan tatsız sürprizlere karşı önlem almış olursunuz. Eğer bu iki oto sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, kasko ve trafik sigortası arasındaki farklara göz atmakla incelemelerinize başlayabilirsiniz!

Not: Ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde ödenirse belirtilen cezalar %25 oranında indirimli bir şekilde ödenebiliyor.

Oto-yaşamYol Asistanı