Sanal ve Gerçek İç İçe: Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nasıl Yapılır? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yapay zeka, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik… Dijital dünya, hayatımızın her alanına hızla dahil oluyor. Bazılarımız bu hızlı değişime ayak uydurmaya çalışırken bazılarımız ise dijitalleşmenin faydalarından en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyor. İşte, artırılmış gerçeklik yani augmented reality (AR) de çok sayıda alanda kullanılan ve çok sayıda faydası olan teknolojilerden bir tanesi. 

Gelin, artırılmış gerçekliğin tam olarak ne olduğuna yakından bakalım ve konu hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlayalım.

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik (AR); dijital görsel ögeler, ses veya diğer duyusal uyaranların kullanımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonudur. Yani sanal nesneler aracılığıyla gerçek nesnelerin gerçekliklerinin artırıldığı yarı-sanal bir dünyadır. 

Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik (virtual reality) teknolojisiyle karıştırılabiliyor. Temelde benzer teknolojiler olsalar da aslında birbirlerinden farklı kavramlardır. Bu nedenle bu konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

Artırılmış gerçeklik, bulunduğumuz ortamı kullanarak deneyim yaratmak için sanal dünyadan yararlanır ve yarı-gerçek bir dünya yaratır. Sanal gerçeklik ise kullanıcıların gerçeklikle olan bağlantılarını tamamen koparmayı amaçlar. Yani sanal gerçekliği kullanarak kendinizi bir anda simülasyonun içinde ütopik bir dünyada bulmanız mümkün. 

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğe ek olarak mixed reality yani karma gerçeklik teknolojisini da duymuş olmanız muhtemel. Mixed reality ise en basit tanımıyla fiziksel ve dijital dünyaların bir karışımıdır. Yani sanal dünyayı kendi ortamınıza aktarmanızı ve o dünyada hareket edebilmenizi sağlar. Mesela dijital bir klavyeyi çalışma masanıza aktarır ve bilgisayarınızın klavyesi olarak kullanmanızı sağlar. Artırılmış gerçeklikte ise sanal oluşumlara müdahale etmek söz konusu değildir. 

Artırılmış Gerçekliğin Kullanım Alanları Nelerdir?

Pazarlama alanından tıp alanına, emlak sektöründen eğitime kadar uzanan bir AR teknolojisi kullanımından söz etmek mümkün. Bu alanların bazılarını şu şekilde sıralayalım:

  • Oyun sektörü
  • Emlak
  • Sağlık alanı
  • Dekorasyon
  • Tamir, bakım ve onarım
  • Lojistik
  • Turizm
  • Sinema
  • İnşaat
  • Haritalama
  • Cihaz kurulum
  • Eğitim alanı
  • Tıbbi eğitim
  • Müze ve sanat alanları
  • E-ticaret
  • Alışveriş

Artırılmış gerçeklik, çok çeşitli uygulamalar arasında gelişmeye ve daha yaygın hale gelmeye devam ediyor. Çok sayıda alan, işleyişlerinde AR kullanıyor. Peki, artırılmış gerçeklik teknolojisi nasıl kullanılır?

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nasıl ve Hangi Araçlarla Kullanılır?

AR teknolojisi, teknolojik araçlar yani akıllı telefonlar, tabletler, taşınabilir oyun konsolları, bilgisayarlar veya artırılmış gerçeklik gözlükleriyle sağlanabilir. Bu uygulamalar markaların, e-ticaret sitelerinin kendi uygulamaları veya sosyal medya filtreleri şeklinde olabilir. AR kullanımını daha iyi anlayabilmek adına bazı örnekler vermekte fayda var.

Diyelim ki evinize yeni bir koltuk takımı alacaksınız ve ürünün salonunuzda nasıl duracağının tahminini yapmakta zorlanıyorsunuz. AR teknolojisinin önizleme yöntemi yardımınıza yetişiyor ve o koltuğu salonunuzda istediğiniz yere sanal olarak yerleştirebiliyorsunuz. Böylece eve en çok hangi modelin ve rengin yakışacağına kolaylıkla karar vererek büyük bir dertten kurtuluyorsunuz.

Alternatif olarak evinize yeni bir ürün aldığınızı varsayalım. Bu ürün bir kahve makinesi, çamaşır makinesi veya mikrodalga olabilir. Hiç kullanmadığınız bir ürünü kurmak, çalıştırmak ve kullanımını öğrenmek çok zor olabiliyor. Ancak AR teknolojisinin sağlayacağı dijital kullanım kılavuzuyla ürünü nasıl monte edeceğinizi ve kullanacağınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Böylece dakikalarca kullanım kılavuzu okumak zorunda kalmazsınız. Tabii artırılmış gerçekliğin tek yararı bu değil. 

Artırılmış Gerçekliğin (Augmented Reality) Faydaları Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde sanal dünya gerçek hayatla birleşiyor ve bambaşka bir deneyim imkânı sağlıyor. Bu konuyu birkaç örnekle somutlandırabiliriz. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayalım:

  • E-ticaret sektöründe AR kullanımı; müşteri memnuniyetini ve marka bilinirliğini artırıyor. Artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla hazırlanılan yenilikçi pazarlama kampanyaları sayesinde ise satışlar, artış eğilimi gösteriyor ve yaratıcı işlere imza atılıyor.
  • AR teknolojisi, tıp öğrencilerinin eğitim ve öğretim süreçlerini daha verimli hale getiriyor.
  • Lojistik alanında yapılan saha operasyonları için AR uygulamak, sorunların ilk aşamada çözülmesi olasılığını artırıyor. Çalışanlar, hangi gerekli parçalara ve araçlara sahip olduklarını tespit edebiliyor. Ardından gerekli tüm onarımlar ve güncellemeler için AR kılavuzu kullanılabiliyor.
  • Üretimde AR uygulamalarını kullanmak, endüstriyel kazaları azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Çünkü çalışanları güvenli olmayan koşullar veya olası sorunlar konusunda uyarabiliyor.

Siz de artırılmış gerçeklikten faydalanmak istiyorsanız alışveriş yapacağınız markaların sitelerine göz atabilir, telefonunuzun uygulama mağazasına giriş yaparak AR uygulamalarını telefonunuza indirebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Ev Dekorasyonİpucu