Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Arabaların, istediğimiz yere konforlu bir şekilde ulaşmamızı sağladıkları ve hayatımızı kolaylaştırdıkları bir gerçek. Her geçen gün gelişen teknoloji artık rahatlıkla araçlara nüfus ederken, bu sayede yolculuklarımızda da hayatı kolaylaştırmaya ve güvenliği sağlamaya devam ediyor. Pratik araç kullanımı denildiğinde ise akla ilk olarak otomatik arabalar geliyor. Peki, otomatik vites araba nasıl sürülür? İşte, otomatik vites araba kullanımı hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar:

Otomatik Arabaların Viteslerindeki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Otomatik vites araba kullanmak için bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri vitesin üzerindeki harflerin ne anlama geldiği. Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor.

P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor.

R: Bu harf, “Reverse” yani “geri gitmek” sözcüğünün kısaltması. Geri vitese geçmek için vitesi bu konuma almanız gerekiyor.

D: “Drive” yani “sürüş” sözcüğünün kısaltması. Aracı kullanmak için vitesi “D” konumuna getirmek gerekiyor.

N: “Neutral” sözcüğünün kısaltması. Aracı boşa almak için kullanılıyor. Işıkta ya da trafikte beklerken bu moddan yararlanabilirsiniz. Bu sayede araç dinlenebilir.

Vites üzerinde “+/-” işaretlerinin olduğunu da görebilirsiniz. Bu işaretler, aracı manuel olarak da kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Eğer arabayı manuel vites ile kullanmak istiyorsanız, ayağınız frendeyken vitesi sağ tarafa doğru ittirebilir ve vitesi küçültüp büyüterek sürüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kalkar?

Kullanımı manuel vites arabalardan daha kolay olan otomatik vites arabaları kullanmak oldukça kolay! Şimdi, otomatik vitesli araçların nasıl kaldırılabileceklerini anlatalım.

  • Aracınıza binin; koltuk ve ayna kontrollerini yapın. Sürüşe başlamadan önce emniyet kemerinizi takmayı unutmayın!
  • Sağ ayağınızla frene hafifçe basın ve el frenini indirin. El freni açık kalırsa ve aracınızı bu şekilde çalıştırırsanız fren balatasına zarar verebilirsiniz.
  • Aracın “Start” butonuna basın ya da kontağını çevirin.
  • Ayağınız frendeyken vitesi “P”den “D”ye getirin. Eğer frene basmıyorsanız bu aşamada vites değişimi yapamazsanız.
  • Ardından sağ ayağınızla gaza basın. İşte, park halindeki aracı kaldırmak bu kadar kolay!

Otomatik Vites Araba Park Edildikten Sonra Ne Yapılır?

Aracınızı kullandınız, varmak istediğiniz yere ulaştınız, uygun bir alan buldunuz ve onu park ettiniz. Peki, aracınızı park ettikten sonra yapmanız gerekenler nelerdir?

  • Öncelikle vitesi “N” konumuna alın. Bu sayede aracın yükü, şanzıman sisteminden alınır.
  • Aracın el frenini çekip arabayı sabitleyin.
  • Kontağı kapatın.
  • Ayağınız frendeyken vitesi “P” konumuna alın.

Otomatik Vites Araba Kullanmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Otomatik vitesli arabalarda debriyaj pedalı yoktur. Bu da sürücülerin sol ayaklarının boşta kalacağı anlamına geliyor. Eğer manuel vitesli araç kullanmaya alışıksanız bu durum başlangıçta size zor gelebilir. Fakat fren basmak için sol ayağınızı kullanmamanız oldukça önemli. Çünkü sol ayağınızla frene basma seviyesini ayarlamanız zor olabilir ve bu durum ani fren yapmanıza neden olabilir.
  • “D”de hareket halindeyken vitesi “R” veya “P” modlarına almak istiyorsanız öncelikle aracınızı yavaşlatmalısınız. Aksi takdirde kaza yapabilirsiniz.
  • Arabayı park ettikten sonra aracınızın vitesini “P” moduna getirmek güvenlik için yeterli olmayabilir. Bu nedenle el frenini çektiğinize de emin olmalısınız.
  • Eğer vitesler arası değişim yapamıyorsanız bunun nedeni frene basmamanız olabilir. Frene basarak vites değiştirmeyi denemelisiniz.
Araba Yakıt Tüketimini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Otomatik vites araçlar, manuel araçlara göre daha çok yakıt tüketebilir. Eğer yakıt tüketimini minimumda tutmak istiyorsanız, CVT şanzımanların yerine çift kavramalı şanzımanları tercih etmenizi önerebiliriz. Bunun yanı sıra yükselen benzin fiyatları ile baş etme yöntemleri yazımız sayesinde de yakıt tasarrufu konusunda önemli bilgiler edinebilirsiniz!

Aracınızı ve Kendinizi Güvenceye Almayı Unutmayın!

Her ne kadar trafik kurallarına uysanız da, dikkatli bir şekilde araba kullansanız da ne yazık ki trafikteki tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz var! Maddi-manevi kayıplara karşı kendinizi ve trafikteki diğer bireyleri, araçları güvence altına almak için ise oto sigortaları yaptırmayı es geçmemelisiniz! Dilerseniz araç sigortası ürünleri hakkındaki ayrıntılı bilgi verdiğimiz yazıya göz atabilir ve ihtiyacınız olan ürünü hemen belirleyebilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!

İpucuOto-yaşamYol Asistanı