Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Her sektörde olduğu gibi otomobil sektörü de gelişen teknolojilerden etkilenerek farklı sistemleri içinde barındıran araç tasarımları ile dikkat çekiyor. Artık araçlar, sürücülerin ihtiyacına ve sürüş güvenliğine yönelik sistemlerle donatılmış durumda. Gelişen teknoloji ile araç tasarımlarını etkileyen bu sistemler sayesinde sürücülere hem daha konforlu hem de daha güvenli bir sürüş deneyimi sunuluyor. Son yıllarda piyasaya çıkan pek çok otomobilde bulunan bu sistemlerden biri de kör nokta uyarı sistemi. 

O halde gelin, bir otomobilde sürüş güvenliği için oldukça önemli olan kör nokta uyarı sistemi nedir, incelemeye başlayalım. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir? 

Sürüş esnasında şerit değiştirirken aynalardan diğer şeritleri ve araçları kontrol etmek şart. Ancak bazen aynaların görüş açısına girmeyen alanlar bulunabilir. Bu alanlara ise kör nokta denir. 

Kör noktada bir araç bulunurken şerit değiştirme yapılırsa tabii ki tehlikeli durumların yaşanması kaçınılmaz. Bu tehlikeleri ortadan kaldırmanın yolu ise kör nokta uyarı sistemi ile mümkün. 

Araçlarda bulunan kör nokta uyarı sistemi, şerit değiştirme sırasında tehlike oluşturabilecek kör noktadaki araçları tespit eden ve sürücüleri uyaran bir teknolojidir. Bu sistem sayesinde aynalardan görülmeyen, yani kör noktada kalan araçlar ve cisimler algılanarak kaza olma riski önlenir.  

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nasıl Çalışır? 

Kör nokta uyarı sisteminin çalışma prensibi aslında oldukça basit. Aracın belirli bölgelerine yerleştirilen sensör ve kameralarla araç hareket halindeyken kör noktada kalan diğer araçlar tespit edilerek sürüş sırasında sürücüye uyarı yapılır. Bazı araç modellerinde kamera ve sensörler aracın aynalarına yerleştirilirken bazılarında ise bu mekanizma tampon bölgesinde yer alır. Kör nokta uyarı sistemi de bu kamera ve sensörlerden yardım alarak kör noktada araç bulunması halinde aynada uyarı işareti göstererek sürücüleri uyarır.

Ancak kör nokta uyarı sisteminin doğru bir şekilde çalışması için dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bunlardan ilki, araçta bulunması halinde sistemi aktif hale getirmeniz.  Aracın kontrol panelinden araçta bulunan sürüş yardım sistemlerini kontrol edebilir ve kör nokta uyarı sistemini aktif hale getirebilirsiniz. 

Kör nokta uyarı sistemi ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise kamera ve sensörlerin bulunduğu alanların temiz tutulmasıdır. Kör nokta uyarı sisteminin doğru bir şekilde çalışması için kör noktada yer alan araçların sorunsuzca algılanması gerekir. Bu nedenle yola çıkmadan önce kamera görüşünü etkileyebilecek ve buna bağlı olarak sistemin çalışmasını etkisiz hale getirebilecek yaprak, toz, çamur gibi engelleyicileri temizlemenizde fayda var. 

Kör Nokta Uyarı Sistemi Araca Sonradan Takılır mı? 

Aracın sürüş güvenlik sistemlerini ve aynada bulunan ikaz lambasını kontrol ederek araçta kör nokta uyarı sistemi olup olmadığını anlamak mümkündür. Son yıllarda piyasaya çıkan neredeyse bütün araçlarda bu sistem mevcut. Ancak aracınız eski bir model ise bu sistem aracınızda bulunmayabilir. “Peki, böyle bir durumda ne yapacağım?” diye düşünüyorsanız kör nokta uyarı sistemini aracınıza sonradan monte edebilirsiniz. 

Farklı modellerde kör nokta uyarı sistemi kitleri bulunmaktadır. Bu kitler içerisinde ise genel olarak aracın kör noktasını algılayacak sensörler ve sürücüyü bilgilendirecek uyarı sistemleri yer alır. Güvenli sürüş deneyimi için aracınıza bu kör nokta uyarı sistemi kitlerinden takabilirsiniz.

Tabii ki aracınıza sonradan kör nokta uyarı sistemi taktırmak istiyorsanız sistemin hatasız bir şekilde çalışması için aracınıza uygun donanımı seçmeniz ve monte işlemini uzman kişilerin yapması oldukça önemlidir. 

Kör Nokta Uyarı Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde pek çok araçta standart bir güvenlik teknolojisi haline gelmiş olan kör nokta uyarı sistemi, sunduğu avantajlarla daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlar. Kör nokta uyarı sisteminin sunduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkün: 

  • Sistem, kör noktada bulunan araçlara ve cisimlere karşı sürücüleri uyardığı için kazaların önlenmesine yardımcı olur.
  • Sürücülerin göremediği alanlar hakkında bilgi sahibi olmalarını mümkün hale getirerek daha bilinçli ve kontrollü bir şekilde araç kullanmalarını sağlar. 
  • Şerit değiştirme, park etme veya parktan çıkma sırasında yapılan manevralarda olası riskleri tespit ettiği için daha konforlu bir sürüş deneyimi sunar. 
  • Şerit takip sistemi gibi araçta bulunan farklı güvenlik teknolojileri ile entegre çalışarak sadece uyarı ile sınırlı kalmayıp aracın hareketine müdahale edebilir ve olası kazaların önüne geçebilir. 

Tüm bu avantajlar sayesinde kör nokta uyarı sisteminin; sürücülerin daha güvenli, bilinçli ve rahat bir sürüş deneyimi yaşamalarına katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. 

Ancak kör nokta uyarı sistemi, sürüş güvenliğine katkı sağlasa da trafikte her zaman risklerin bulunduğunu unutmayın. Trafikteki risklere karşı hazırlıklı olmanın yolu ise MAPFRE Sigorta’dan geçiyor. Kasko Sigortası yaptırarak keyifli yolculuklarınıza eşlik eden aracınızı trafikteki risklere karşı güvence altına alabilirsiniz. Saniyeler içerisinde ihtiyaç ve taleplerinize en uygun kasko poliçesini oluşturmak için kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Oto-yaşamYol Asistanı