Konut İçin Ödenen Vergiler Nelerdir? Hangi Durumda Ödenirler?

Bir konuta sahip olmak, yaptığınız yatırım sayesinde geleceğe güvenle bakmanıza yardımcı olabilir. Fakat mülk sahibi olmanın yüklediği bazı sorumluluklar, hatta zorunluluklar olduğu da doğru. İşte, ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler de bu bahsettiğimiz zorunluluklardan biri. Peki; evle ilgili vergiler nelerdir, gayrimenkul vergileri hangi durumlarda ödenir?

Emlak Vergisi Nedir?

Bazı istisnalar dışında her ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi, ev için belediyeye ödenen vergiler arasında yer alıyor. Konutların yanı sıra dükkân, arsa gibi gayrimenkuller için de verilmesi gereken bu verginin her yıl ödenmesi zorunlu.

Emlak vergisinden muafiyeti bulunanlar, yani her mülk sahibinin ödemesi gereken bu vergi türünü ödemek zorunda olmayanlar ise Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığı maaştan başka geliri olmayan emekliler, şehit ve gazi aileleri, engelliler ve hiç geliri olmayanlardır. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için ikinci bir evin olmaması ve evin 200 m²’den küçük olması gerekir.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Her yıl iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisini ilgili belediyelerin vergi veznelerinden, varsa belediyelerin online işlemler bölümünden ya da PTT’den ödeyebilirsiniz. Ayrıca emlak vergisi sorgulama için e-Devlet’ten ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergisi Dairesi’nden yararlanabilir, bu kanallar aracılığıyla emlak vergisi borç ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Eğer evinizi yeni satın aldıysanız emlak vergisini, taşındıktan bir yıl sonra ödemeye başlarsınız. Genellikle ilk taksidin mayıs ayı, ikinci taksitin ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekir. Fakat son anda bir sürprizle karşılaşmamak için her yıl taksit ödeme aralıklarını kontrol etmekte fayda olduğunu hatırlatalım.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Kira gelir vergisi, sahip olduğunuz konutu kiraya verdiğiniz durumda ödemeniz gereken bir vergi türüdür. Yani bir eviniz varsa ama kiraya vermemişseniz bu vergiyi ödemeniz gerekmez.

Kiradan elde ettiğiniz yıllık gelir, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan konut kira gelir vergisi istisna tutarından düşükse bu durumda vergi ödemekten muaf olursunuz. 2020 konut kira gelir vergisi tutarı ise 6.600 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca konut, bedelsiz bir şekilde ikamet amacıyla başkalarına verildiyse veya konutta mülk sahibinin çocuğu, annesi, babası, kardeşi, torunu konaklıyorsa başka geliri olmayan kişiler bu vergi türünden muaf olabilir.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?

Kira gelir vergisi borç ödemesini, vergi dairelerinin veznelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca “Emlakta gelir vergisi ne kadar?” sorusunun yanıtı da gelirinize ve eviniz için yaptığınız harcamalara göre değişebileceği için kira gelir vergisi sorgulaması yapmak da isteyebilirsiniz. Borç sorgulama ve kira vergisini online ödeme işlemleri için ise Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Muafiyeti yoksa konutunu kiraya veren her ev sahibini ödemesi gereken kira gelir vergisi genellikle her yıl mart ve temmuz aylarında ödenir. Fakat söz konusu tarihler, resmi tatiller ya da farklı sebepler nedeniyle değiştirilebilir. Bu nedenle tarihleri takip etmenizde fayda var.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Gayrimenkul değer artış kazancı, satın alınan bir konutun alış tarihinden itibaren beş yıl içinde satılması durumunda ödenmesi gereken vergi türüdür.

Eğer sahip olduğunuz evi, aldığınız tarihten en az beş yıl sonra satıyorsanız ya da eve miras gibi bir sebeple sahip olduysanız bu durumda bu vergiyi ödemeniz gerekmez.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Nasıl Ödenir?

Gayrimenkul değer artışı vergisi ödemekle mükellefseniz vergi borcunuzu; vergi daireleri veznelerinden, anlaşmalı bankalardan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden ödeyebilirsiniz.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Ne Zaman Ödenir?

Bu konut vergisi türü genellikle mart ve nisan aylarında iki taksit halinde ödenir. Fakat diğer vergi ödemelerinde olduğu gibi bu ödeme için de takvimi resmi kaynaklardan takip etmelisiniz.

Ayrıca gayrimenkul değer artışı hakkında ayrıntılı bilgi almak ve bu vergi türünün hesaplamasının nasıl yapıldığını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Çevre Temizlik Vergisi Nedir?

“Çöp vergisi” olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, her konut ve iş yerinin ödemesi gereken vergi türüdür.

Çevre Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir?

Konutların çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılır. Yani bu vergi çeşidi, ev sahipleri ya da kiracılar tarafından faturalarla birlikte ödenir.

Çevre Temizlik Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Konutlar için çevre temizlik vergisi, su faturası ödendiğinde gerçekleşir.

Konutunuz İçin DASK Yaptırmayı Unutmayın

Ev sahiplerinin ödemek zorunda oldukları vergilerin yanı sıra her yıl yenilemeleri zorunlu olan bir de sigorta çeşidi bulunur Evet; Zorunlu Deprem Sigortası’ndan bahsediyoruz. Deprem anında ve/veya sonrasında oluşabilecek zararları, poliçede belirtilen teminatlar kapsamında karşılayıp gayrimenkulünüzü güvence altına almayı amaçlayan DASK’ın avantajlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sitemiz üzerinden sadece birkaç adımda online DASK teklifi almanız da mümkün!

Ev Dekorasyon