Güneş Düşmanınız Olmasın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Siz de yaz aylarında kendini arkadaşları ya da ailesiyle dışarı atıp güzel havanın keyfini çıkaranlardan mısınız? Biliyoruz, öylesiniz ve haklısınız! Ne de olsa dalların arasından süzülen, denizin sonsuzluğunda batan güneşin tadını en güzel şekilde çıkaracağınız dönem yaz mevsimi! Fakat güneşin de -gerekli önlemleri almadığınız takdirde- masum olmadığını ve cildinize zarar verebileceğini unutmamalısınız. Peki, güneşin zararlı etkilerinden korunamadığınız durumlarda karşılaşabileceğiniz güneş yanığı nasıl geçer, güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş Yanığı Nedir?

D vitamini depolamak ve belki biraz bronzlaşmak için ya a da hiç farkında olmadan yoğun bir şekilde güneşe maruz kaldınız. Güneş nedeniyle maruz kaldığınız ultraviyole ışınlar, cildinizde kızarıklık gibi değişimlere neden olabilir. İşte, güneş yanığı, cildinizde meydana gelen bu olumsuz değişimlerdir. Güneş yanığı sonrasında teniniz daha hassas olur, herhangi bir temasta acı hissedebilirsiniz.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Bazen güneş yanığı hiç ummadığınız belirtilerle karşınıza çıkabilir. Bu belirtiler hafif olabileceği gibi ağır da olabilir. Deride görebileceğiniz hafif değişimler şu şekilde:

  • Kızarıklık,
  • Gerginlik,
  • Acı,
  • Deride kaşınma,
  • Deri sıcaklığının yükselmesi,
  • Güneşe maruz kaldıktan birkaç gün sonra oluşan pullanma veya soyulma.

Eğer güneş yanığınız daha ciddi boyuttaysa aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Deride sertleşme,
  • Deride şişkinlik,
  • Yüksek ateş ve ateş nedeniyle üşüme,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Bol su içme ihtiyacı.

Güneş Yanığı Dereceleri

Güneş yanığı 3 derecede incelenir:

1. Derece Yanık: Sadece deride kızarıklık, gerginlik ve hassasiyete bağlı acı, birinci derece yanığın etkileridir.

2. Derece Yanık: Kızarıklık, gerginlik, dokunulduğunda acı hissetme gibi durumların yanı sıra deride içi su dolu kabarcıklar görülür.

3. Derece Yanık: Şiddetli acıya ek olarak deride kabuklanmalar görülür. Fakat bu tip yanıklara rastlanma oranı oldukça azdır.

Güneş Yanığının Zararları Nelerdir?

Güneş yanığı etkilerinin belirli bir dönem için geçerli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eğer böyle düşünüyorsanız ne yazık ki yanıldığınızı belirtmeliyiz. Çünkü güneş yanığının sürekli tekrarlanması gibi durumlarda aşağıdaki olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz:

  • Deride kalıcı lekelenmeler,
  • Cildin erken yaşlanması,
  • Cilt kanseri tehlikesi.

Güneş Yanığından Nasıl Korunulur?

Güneş yanıklarının cildinizdeki olumsuz etkilerini engellemek adına öncelikle güneşten korunmalısınız! O halde şimdi, güneşten ve dolayısıyla güneş yanığından korunma yollarını sıralayalım.

  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmalısınız. Eğer tatilde güneşleniyorsanız yüksek faktörlü güneş koruyucuları tercih etmelisiniz.
  • Şapka ve gözlük, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için oldukça önemli.
  • Eğer imkânınız varsa güneşin dik geldiği öğle saatlerinde açıkta bulunmamaya özen göstermelisiniz.
  • Güneş sonrası kremleri de cildinizi nemlendirerek olası deri gerilmelerini engellemede bir nebze başarılı olabilir.
Güneş Yanığını Ne Geçirir?

Güneş yanığı belirtileri, güneşe şiddetli şekilde maruz kaldıktan birkaç saat sonra başlar ve yaklaşık 2-3 gün boyunca acı hissetmenize neden olabilir. Peki; güneş yanığını geçirmek için neler yapılabilir, güneş yanığı kızarıklığı nasıl geçer? Şimdi, acınızı hafifletecek önerilerilerimizi sunmaya başlayalım.
Bu arada önerilerimizi sunmadan önce minik bir not düşelim: Eğer ikinci ya da üçüncü dereceden yanığınız varsa bu durumda bir uzmandan yardım almalı, yani hastaneye gitmelisiniz.

1. Bol ve Pamuklu Giysiler Tercih Edin

Dar giyecekler ve bazı kumaş türleri, vücut sıcaklığının düşmesine engel olabilir, cildinizin nefes almamasına yol açabilir. Bu nedenle hem gün için de hem de gece yatarken pamuklu ve bol giyecekler giydiğinize emin olmalısınız.

2. Soğuk Duş Alın

Belki soğuk suyla duş almayı çok sevmiyorsunuz, belki de yaz aylarında olsa bile tercihinizi ılık sudan yana yapıyorsanız. Fakat eğer evde güneş yanığı tedavisi yapmak istiyorsanız soğuk suyla duş almalısınız. Tabii ki burada aşırı soğuk bir sudan bahsetmiyoruz. Soğukluk seviyesine daha yakın bir ayarda su ile duş alabilirsiniz. Bu sayede güneş yanığı nedeniyle ısısı yüksek olan cildiniz rahatlayacaktır.

Duş alırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor:

  • Suyun çok tazyikli bir şekilde akmaması, cildinizin tahriş olmaması için oldukça önemli. Bu konu özellikle ikinci derece yanıklara sahip olanlar için daha çok hassasiyet arz ediyor. Çünkü tazyikli su nedeniyle su toplamış kabarcıklar patlayabilir.
  • Cildinizi nemlendirmek, güneşin derinizde neden olduğu gerilmeye iyi gelebilir. Bu nedenle duş alırken nemlendirici etkili duş jellerini tercih edebilirsiniz. Fakat sabun gibi cildinizi daha çok kurutabilecek ve bu nedenle daha çok acı çekmenize neden olabilecek temizlik ürünlerinden uzak durmalısınız.

3. Yanık Bölgelere Buz Torbası Uygulayın

Soğuk, acınızın hafiflemesine ve cildinizin rahatlamasına yardımcı olur. Buz torbalarını ince, pamuklu bir beze sarıp güneş yanığı olan bölgeye yaklaşık 20 dakika uygulayabilirsiniz. Eğer evinizde buz torbası yoksa temiz bir havluyu soğuk suyla nemlendirip yanık bölgelere tutabilirsiniz. Fakat bu uygulamada havluyu belirli aralıklarla ıslatmak gerektiğini hatırlatalım.

4. Nemlendirici Kremlerden Yardım Alın

Güneşin etkisi cildinizin kurumasına sebep olur. Vücudunuzun kaybettiği suyu geri kazanması ve cildinizin nemlenmesi için ise bol su içmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca nemlendirici kremler de cildinizin hızlı bir şekilde nemlenmesi konusunda size yardımcı olabilir. Yanık tedavilerinde nemlendiricileri kullanmak, “Güneş yanığından oluşan soyulmalar nasıl önlenir?” sorusunun cevaplarından biri. Çünkü nemli cilt, kuru cilde oranla daha az soyulur.

5. Cildinize Aloe Vera Sürün

Nemlendiriciler ve güneş sonrası kremleri cildinizde rahatlatıcı bir etki oluşturabilir, fakat daha doğal bir çözüm arayışındaysanız çare aloe vera! Pek çok konuda yararı olan aloe veranın yanıklar üzerinde de yatıştırıcı bir etkisi var. Aloe vera bitkisinden ihtiyacınız kadar kestiğiniz yaprağı buzdolabına koyabilir ve yapraklar yeteri kadar soğuduktan sonra kesip cildinize uygulayabilirsiniz. Soğuk sayesinde yatıştırıcı etkinin katsayısını artırabilirsiniz.

Güneşe sürekli ve şiddetli şekilde maruz kalmanın ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ve güneş koruyucu kremlerin en yakın dostunuz olduğunu bir kez daha hatırlatalım!

İpucuSağlık